دخالت قوا در امور یکدیگر مغایر قانون است
تهران - ایرنا - «محمدصادق جوادی حصار» عضو شورای مرکزی حزب «اعتماد ملی» با اشاره به سفرهای نمایندگان تهران و رئیس مجلس به حوزههای انتخابیه دیگر نمایندگان و در گفتوگو با ایرنا این نظارت میدانی مجلسیان را مورد بررسی و تحلیل قرار داد.
به گزارش ایرنا؛ «محمدصادق جوادی حصار» عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی در تحلیلی پیرامون نظارت میدانی رئیس مجلس و در پاسخ به این سوال ایرنا که نسبت اقداماتی که تحت عنوان نظارت میدانی انجام میشود با وظایف مجلس شورای اسلامی چیست، گفت: به نظر من این رویکرد یک نوع تفسیر از نظارت مجلس است که محل بحث و مناقشه است. مجلس باید بر اجرای قوانین توسط قوای دیگر نظارت داشته باشد و در این زمینه بحثی نیست ولی اینکه حالا این نظارت مستقیم و میدانی باشد یا نظارت بر اساس گزارشهای کارشناسی و سیستماتیک؛ تفسیری است که مجلس شورای اسلامی خود انجام میدهد و در دوره فعلی هم مدعیاند که برای نظارت بر اجرای قوانین باید سفر استانی بروند. دخالت در امور دیگر قوا مغایر قانون است
وی با بیان اینکه من در جایی ندیدم که مفسر قانون اساسی یعنی شورای نگهبان تفسیر روشنی از نظارت مجلس انجام داده باشد مبنی بر اینکه آیا مجلس وظیفه نظارتی خود را از طریق دستگاههای زیر مجموعهای که دارد باید انجام دهد یا میتواند از دولت و قوه قضاییه در مورد مصوبات خود گزارش علمکرد بخواهد، بیان داشت: متاسفانه تمام رفتارهای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ما لعابی از سیاست به خود گرفته به این معنا که همه رفتارها را ابتدا از دریچه سیاست میبینم و سپس از دریچه تخصصی آن رفتار را بررسی میکنیم. جوادی حصار: تمام رفتارهای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ما لعابی از سیاست به خود گرفته به این معنا که همه رفتارها را ابتدا از دریچه سیاست میبینم و سپس از دریچه تخصصی آن رفتار را بررسی میکنیم. وقتی به طور معمول و متعارف به اقدامات رئیس مجلس هم نگاه کنیم میتوانیم رفتارهای او را سیاسی هم ارزیابی و تحلیل کنیم اما نقد من به این رفتارها در نکته مهمتر دیگری است. وی ادامه داد: ما در قانون اساسی مسئله تفکیک قوا را داریم و نمایندگان مجلس حتی در حوزه انتخابیه خود حق مداخله در امور اجرایی را ندارند و بازرسیهایی از این جنس مغایر با این امر است. انجام بازرسی و نظارتهایی که به عنوان مثال در حیطه سازمان بازرسی، بازرسی نهاد ریاست جمهوری و یا نهادهای امنیتی است بدون تردید مغایر با قانون است و مجلس که خود قانون گذار است نباید حرمت قانون را بشکند. اینکه قوه مقننه تحت عنوان نظارت بر حوزههای مختلف کشور به شیوهای عمل کند که با وظایف دیگر قوا تداخل پیدا کند هم مغایر با قانون است و هم باعث میشود که مشکلات بیشتر شود. از طرف دیگر این مسئله در مجالس گذشته چندان سابقه نداشته و اگر هم مواردی بوده به صورت موردی و مصداقی بوده و تبدیل به روند نشده است. اینکه رئیس مجلس به عنوان ناظر بر امور مختلف به استانها سفر کند و این مدل رفتارهایی که آقای قالیباف انجام میدهد را انجام دهد، قطعا در تاریخ پارلمان بعد از انقلاب بی سابقه است.
آیا سفر به اطراف کشور و گفتار درمانی مشکلات مردم را حل می کند؟
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی در پاسخ به این پرسش که آیا این رویکرد که برای حل مشکلات از نزدیک باید با آن مواجه شد و مقامات عالی کشور باید به همه استانهای کشور سفر کنند تا در جریان مشکلات قرار بگیرند رویکرد موفقی بوده یا خیر، هم گفت: اگر این رویکرد موثر بود که تا به حال جواب داده بود. این اتفاق در ادوار گذشته خیلی افتاده، مثلا در دوره گذشته آقای احمدی نژاد معتقد بود که هیچ کس به اندازه او سفر نکرده و هیچ کس به اندازه او با مردم صحبت نکرده و اگر قرار بود با گفتار درمانی مشکلات حل شود که احمدی نژاد همه مشکلات را حل میکرد. چرا که کسی به اندازه او در کشور نچرخید. ولی نتیجه عملی این شیوه هم برای احمدی نژاد و هم برای کشور ناکامی بود. جوادی حصار ادامه داد: من فکر میکنم که دوستان ما درک درستی از وظیفه خود ندارند. این افراد عادت کردند که مسائل را به صورت ذره بینی و موردی بررسی کنند در حالی که مدیر موفق کسی است که کلاننگری داشته باشد و مسائل را به صورت جامع بتواند تحلیل کرده و برنامه برای حل آنها ارائه کند. مدیر موفق کسی است که کلان نگری داشته باشد و مسائل را به صورت جامع بتواند تحلیل کرده و برنامه برای حل آنها ارائه کند. فهمیدن این نکته که مردم در استان سیستان و بلوچستان فقیر و محروم هستند نیاز به سفر و عکاس و دوربین ندارد که همه مردم ایران از این مسئله مطلعند. شهید بهشتی میفرمودند مدیر خوب آن کسی نیست که به اندازه هفتاد نفر کار کند بلکه مدیر خوب کسی است که هفتاد نفر را به کار بگیرد. رئیس مجلس اگر واقعا دلسوز مردم سیستان و بلوچستان است؛ نمایندگان آن منطقه را به کار بگیرد و از آنان بخواهد که به صورت مستمر گزارشهای میدانی دقیق و قابل استناد از شهرهای خود به مجلس ارائه کنند. رئیس مجلس هم تیمی از هیات رئیسه را مامور کنند که این گزارشها را راستی آزمایی کنند. این رویکرد میتواند در حل مشکلات موثر واقع شود وگرنه اینکه رئیس مجلس به صورت مستقیم به استانهای مختلف سفر کند به نظر بیشتر یک شو و تبلیغات سیاسی است تا اقدامی برنامه ریزی شده برای حل مشکل مردم و قطعا مفید واقع نخواهد شد.
*س_برچسبها_س*