درخواست 1300 سینماگر منجر به فعال شدن حقوق بیکاری میشود؟
حقوق بیکاری، یکی از بدیهیترین حقوق کارگری است و هر کارگری به محض از دست رفتن فرصت شغلی یا بیکاری مقطعی، میتواند از تامین اجتماعی درخواست حقوق بیکاری کند؛ اما اینکه چنین فرآیندی برای اهالی سینما فعال نشده، اتفاق عجیبی است که شاید از کاهلی متولیان امر در سازمان سینمایی و خانه سینما یا عدم تطبیق بیمه اهالی سینما با بیمه کارگری حکایت داشته باشد!
پس از آنکه مدیریت خانه سیما نتوانست انتظارات حداقلی اهالی سینما را برآورده کند و سازمان سینمایی نیز اقدامات مورد انتظار را برای تامین حداقلی اهالی سینما در دوران تعطیلی سینما فراهم نکرد، گروهی از اهالی سینما مستقیما دست به کار شدند و بیش از هزار و سیصد تن از اعضای صنوف مختلف زیرمجموعه خانه سینما، در نامهای خطاب به روئسای صنوف، خواستار بهرهمندی از حقوق بیکاری شدند؛ نامهای که مخاطبش اشتباه انتخاب شده است.
به گزارش «تابناک»؛ تعطیلی سالنهای سینما و تولید فیلمها و سریالها در دو ماه اخیر شرایط دشواری را برای اهالی سینما به وجود آورده، به گونهای که برخی فعالان عرصه تولید در تماس با سرویس فرهنگی «تابناک» خواستار آن بودند که گزارشی در مخالفت با از سرگیری فعالیتهای سینمایی به نگارش در نیاید و با مقایسه رستورانها و دیگر کسب و کارهای با فعالیتهای سینمایی، خواستار حمایت برای آغاز مجدد این فعالیتها شدند.
در شرایطی که سینما از نخستین فعالیتهایی بود که تعطیل شد و یکی از دیرپاترین تعطیلات را در میان کسب و کارها در میان مشاغل ممنوع در دوران پساکرونا بوده، انتظار اهالی سینما فعال نمودن منابع مالی برای تامین حداقلی و دستکم پرداخت بیمه کاری بود؛ حقی که با توجه به پرداخت بیمه برای اهالی سینما میبایست فعال میشد و اهالی سینما به ویژه گروههای کمبنیه اقتصادی در پشت صحنه و بخشهای فنی از آن برخوردار میشدند.
این وضعیت منجر به شکل گیری کمپینی در سطح صنوف برای این مطالبات حداقلی شد و در نهایت بیش از 1300 تن از اعضای صنوف سینمایی در بیانیهای خطاب به روئسای صنوف خواستار فعال شدن این حداقلها به ویژه حقوق بیکاری، به ویژه در ایام تعطیلی سینما و اوج گیری فشار اقتصادی شدند.
در این بیانیه آمده است: «خدای تعالی حق را روشن ساخته و راههای آن را آشکار کرد. مراتب سپاسگزاری را از تمامی بزرگان، اساتید و پیشکسوتانی که در این پویش ما را همراهی کردند به جا میآوریم. خوشحالیم حق طلبی در شرایط سخت و بحرانی کنونی که بیش از 70 روز بیکاری ما اهالی سینما میگذرد، باعث همدلی و اتحاد با یکدیگر نیز شده است. خدا را شاکریم بعد از امضای بیش از 1300 اعضای خانه سینما برای دریافت حقوق بیکاری، این پویش باعث تعهد و یکدلی اعضا خانه شد.»
در ادامه این بیانیه تاکید شده است: «سپاسگزاریم از روسأی صنوف محترم خانه سینما علیالخصوص 18 صنفی که مسئولانه و مقتدرانه در راستای مطالبه اعضا، نامهای تنظیم و ارائه کردند، پس آن از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سازمان سینمایی؛ سپاسگزاریم که این نامه را پاسخگو بودند و امید را به اهالی خانه بازگرداندند، همچنین از هیات مدیره خانه سینما سپاسگزاریم که جهت تعلق این کمکها بیوقفه تلاش کردند.»
اهالی صنوف سینمایی تاکید کردند: «این روزهای سخت، ویروس کرونا برای همه اهالی سینما برابر است، در شرایط کنونی همه با هم هفتاد روز بیکار در خانه ماندهایم. پس خواهشمندیم برای احقاق حق اهالی این خانه لطفا حداقل به 80 درصد اعضای خانه سینما این حقوق تعلق گیرد تا بتواند بخش کوچکی از صدمات اعضا و خانواده شریفشان را جبران کند.»
اهالی سینما در نهایت خواستار این شدند: «برای پیگیری قانونی و احقاق حقطلب شده از سوی اعضا خواهشمندیم، جهت همراهی دوباره اعضا بدنه، با اتحاد و تنظیم نامه جدید برای درخواست حقوق بیکاری کرونا برای تمام اعضا صنوف کارگری خانه سینما سریعا اقدام کنید و آگاه باشید که تمام اعضا امروز به اتحاد و همبستگی صنوف نیازمندند تا این رخداد مهم و تاریخی رقم بخورد. لازم به ذکر است، مطالبه اعضا از صنف و خانه سینما طبق اساسنامه قانونی و اولویتمند است.»
حقوق بیکاری یکی از بدیهی ترین حقوق کارگری است و هر کارگری به محض از دست رفتن فرصت شغلی یا بیکاری مقطعی میتواند از تامین اجتماعی درخواست حقوق بیکاری نماید اما اینکه چنین فرآیند برای اهالی سینما فعال نشده، اتفاق عجیبی است که ممکن است به حساب کاهلی متولیان امر در سازمان سینمایی و خانه سینما یا عدم تطبیق بیمه اهالی سینما با بیمه کارگری حکایت داشته باشد. باید دید این درخواست 1300 امضایی منجر به فعال شدن حقوق بیکاری خواهد شد یا وضع به همین منوال پیش خواهد رفت؟