پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

درس یک‌سال پیش‌تولید "ایرانیش" به مقلدها / وقتی آقای بازیگر کارت دعوت می‌شود

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
درس یک‌سال پیش‌تولید "ایرانیش" به مقلدها / وقتی آقای بازیگر کارت دعوت می‌شود

ایرانی‌ترین مسابقه در دکوری 2800 متری اجرا می‌شود، جایی که تلویزیون چالش یک بازیگر مجری جدید را تجربه می‌کند. گردوشکستن به رقابت "ایرانیش" رسمیت می‌دهد و 20 تیرماه زنگ مسابقه جدید تلویزیون را از شبکه دو به صدا درمی‌آورد.

*س_ ایرانی‌ترین مسابقه در دکوری 2800 متری اجرا می‌شود، جایی که تلویزیون چالش یک بازیگر مجری جدید را تجربه می‌کند. گردوشکستن به رقابت "ایرانیش" رسمیت می‌دهد و 20 تیرماه زنگ مسابقه جدید تلویزیون را از شبکه دو به صدا درمی‌آورد. _س* - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، قرار شد به "احمدآباد مستوفی" برویم و سری به یکی از بزرگترین لوکیشن‌های مسابقه تلویزیونی بزنیم. جایی که احسان ارغوانی به عنوان تهیه‌کننده و همکارانش گردهم آمده‌اند تا یکی دو روز آینده تصویربرداری مسابقه شبانه شبکه دو سیما را آغاز کنند. محسن آزادی همان مجری برنامه‌های گفت‌وگومحور شبکه دو سیما را دیدیم که به عنوان سردبیر و نویسنده در کنار این برنامه حضور دارد. محمدرضا جعفری‌جلوه مدیر شبکه دو به همراه مدیر طرح و برنامه و دست‌اندرکاران دیگر برای افتتاح رسمی برنامه وارد سوله تصویربرداری و دکور عریض و طویل "ایرانیش" شد.

دکوری بزرگ با چالش جدید بازیگر مجری

همه‌جا بوی ایرانی‌بودن و اصالت می‌داد؛ از یک طرف مسابقه‌های دوران کودکی و دهه‌های 50 و 60 را می‌دیدیم، همان یک‌قول و دوقول و گردو شکستن و خروس‌جنگی (تن به تن)، از طرفی دیگر لباس‌های سنتی ایرانی و صندلی‌های متحرک تماشاگران و خیلی چیزهای دیگر. از همه مهمتر دکوری که شاید نظیرش را کمتر روی آنتن سیما دیده باشیم. بازیگر خوش‌برخوردی هم ماسک‌زده روی صندلی نشسته و منتظر شروع برنامه است؛ پوریا پورسرخ که بعد از مهران مدیری، رامبد جوان، کامبیز دیرباز، مهران غفوریان، محمدرضا گلزار و حتی سام درخشانی، نوبت به او رسیده تا در چالش بازیگر مجری‌های صداوسیما، پورسرخ هم خودش را محک بزند.

"ایرانیش" کپی نشده!

وقتی به دور و بر خودمان نگاه می‌کنیم یاد صحبت‌های احسان ارغوانی تهیه‌کننده مسابقه می‌افتیم که "ایرانیش" هیچ نمونه خارجی ندارد و قطعا از فضایی جدید و نو برخوردار است. این حمایت از خانواده، فرهنگ و آداب و رسوم ایرانی را می‌توان در طراحی‌های دکور و لوکیشن به چشم خود دید. مسابقه‌ای که قرار بود در شب‌های زمستان به آنتن شبکه دو سیما برسد اما به دلیل کرونا و مهیا نشدن شرایط حضور تماشاگران و دست‌اندرکاران برنامه، به این روزهای تابستان موکول شده است.

چرا نام این مسابقه، "ایرانیش" شد؟

مسابقه‌ای که در کنار توجه جدی به ایران و آداب و رسوم و فرهنگش، همه اعضای خانواده را با خودش درگیر می‌کند. همان‌گونه که تهیه‌کننده برنامه تأکید دارد نام "ایرانیش" را هم به مثابه غفلت از سنت‌ها و فرهنگ‌های ایرانی انتخاب کردیم. وقتی شبکه‌های بیگانه به فرهنگ و سنت خانواده‌های ایرانی، مسابقه‌هایی را روی آنتن‌هایشان بردند ما با "ایرانیش" به آنتن تلویزیون خودمان می‌آییم تا بگوییم "ایرانیش بهتر از خارجیشه"!

قبل از پرداختن به صحبت‌ها و توضیحات دست‌اندرکاران برنامه و دغدغه‌های محمدرضا جعفری‌جلوه مدیر شبکه دو، قدری با "ایرانیش" و جزئیات و ابعادش آشنا شویم:

صفر تا صد ایرانی

"ایرانیش" از بخش‌های مختلف و متفاوتی تشکیل شده که در هرکدام از این بخش‌ها بنا است ما با بخشی از گذشته خود آشتی کنیم و به یاد بیاوریم که در ایران چه زیبایی‌های فراموش شده‌ای داریم. بنابر گپ و گفت‌هایی که با دست‌اندرکاران این مسابقه جدید تلویزیونی داشتیم تأکید داشتند تمام این برنامه کاملا بر محتوای ایرانی ساخته شده و صفر تا صد آن کاملا ایرانی است و مخاطب خود را در برنامه‌ای متعلق به خود می‌بیند. تأکیدی که البته "محسن آزادی" به عنوان سردبیر برنامه هم داشت که "ایرانیش" هیچ نمونه خارجی ندارد و قطعا هم از فضایی جدید و نو برخوردار است.

رقابت بر سر بازی‌های قدیمی

این مسابقه خانوادگی با طراحی بازی‌های سنتی ایرانی از اقلیم‌های مختلف ایران و با ایجاد فضای شاد در رقابت‌ها، بر آن است تا سرمایه‌های فرهنگی و بومی سرزمین‌مان را به نسل امروز یادآوری کند. تمامی رقابت‌ها در "ایرانیش" کاملا بومی بوده و شرکت‌کننده‌ها بخت خود را با بازی‌های مفرح ایرانی می‌آزمایند. در سرزمین ما چند هزار بازی وجود دارد که بیشتر آنها جنبه سرگرمی داشته و قابل رقابت نیست.

حضور 64 خانواده و مراحل مسابقه

در "ایرانیش" بازی‌های ایرانی هیجان‌انگیز و قابل رقابت برای تمامی رده‌های سنی در خانواده، مراحل مسابقه را تشکیل خواهد داد. همچنین ضرب‌المثل‌ها، اشعار، اطلاعات عمومی، تاریخی، فرهنگی و طبیعی ایران در "ایرانیش" جایگاه ویژه‌ای دارد. شرکت‌کنندگان این مسابقه 64 خانواده‌اند که در هر قسمت یکی از آنان حذف خواهند شد و در نهایت دو خانواده به مرحله فینال می‌رسند.

بزرگترین دکور حال حاضر تلویزیون

محسن آزادی نویسنده برنامه "ایرانیش" و البته مجری شناخته شده تلویزیون، با این عبارت برنامه رسمی افتتاح تصویربرداری مسابقه را آغاز کرد که ما 65 قسمت مهمان خانواده‌های ایرانی می‌شویم تا ایده و طراحی کاملا ایرانی بدون کپی از خارجی را به رخ بکشیم. در بزرگترین دکور حال حاضر برنامه‌های ایرانی تلویزیون حرف‌های گفتنی درباره ایران سرافرازمان داریم. دیدیم که تکنولوژی خیلی از نوستالژی‌هایمان را تحت‌الشعاع قرار داده و باید کاری کنیم.

بازی‌هایی در کوچه پس کوچه‌ها؛ از خروس‌جنگی تا ادابازی

بازی‌هایی که در کوچه پس کوچه شهرهایمان زمانی سرزبان‌ها بودند. وقتی بچه‌های ایرانی در بافت‌های قدیمی شهرها، گردوبازی، یک‌قول دو قول، خروس‌جنگی، تر یا خشک بازی می‌کردند و امروز همه‌چیز کامپیوتری و بدون تحرک باقی مانده است. بازی‌های ایرانی که جنبه رقابتی و سرگرمی دارند و می‌توانند تلویزیونی شوند را به "ایرانیش" کشاندیم. خروس‌جنگی یا همان "تن به تن"، ادابازی که کاملا ایرانی است و به نام "پانتومیم" هم شناخته می‌شود.

در این راه برای تکمیل منابع بازی‌های ایرانی از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کمک گرفتیم، کارشناسان خبره‌ای به میدان آمدند و عزیزمان ما در طراحی بازی‌های مختلف و میراث فرهنگی ما را یاری دادند. 8، 9 ماه پیش ضبط بازی‌های اصلی را آغاز کردیم و تیزرهایی که استودیویی ضبط شدند.

پاساژ 20 ثانیه‌ای با ادبیات مجری، غذا و لهجه ایرانی

آزادی سردبیر و نویسنده برنامه به خانواده‌ای اشاره کرد که مثل کارتون "هادی و هدا" با فضای طنز وارد بازی می‌شوند. طرفدار پروپاقرص مجری "ایرانیش"اند و بر اثر این چالش، شاهد مرور بر 64 بازی "ایرانیش" خواهیم بود. آیتم دیگر برنامه نقاط کمتر دیده شده یا دیده نشده ایران با تصویربرداری و جانمایی دوربین با کیفیت و جذاب بر قاب این مسابقه تلویزیونی می‌نشیند. تصاویر هوایی که پاساژی 20 ثانیه‌ای را با ادبیات مجری و شرکت‌کنندگان، غذا و لهجه ایرانی نمایش می‌دهد.

چرا "پوریا پورسرخ" مجری شد؟

نکته دیگری که این نویسنده و سردبیر برنامه توضیح داد انتخاب پوریا پورسرخ به عنوان مجری این برنامه بود. مدل رفتاری این بازیگر سینما و تلویزیون بود که مدنظر ما قرار گرفت. ما نمی‌خواستیم مجری مسابقه، اتوکشیده و رسمی با شرکت‌کنندگان و بینندگان برخورد کند. به همین‌خاطر او انتخاب شد تا جلوی دوربین هم مخاطب را یاد سریال‌های خانوادگی‌اش بیندازد و هم گویی او را عضوی از خانواده‌شان برگزینند. چون خودمانی است و جلوی دوربین "ایرانیش" خودمانی‌تر هم خواهد شد.

گردوشکستن تیم حاکم مسابقه "ایرانیش" را مشخص می‌کند...

نمی‌توانیم قول بدهیم گوشی‌ها را زمین بگذارند!

پوریا پورسرخ خودش هم آمد در مقابل مدیران تلویزیون و دست‌اندرکاران برنامه توضیحاتی درباره "ایرانیش" بدهد. وقتی تکنولوژی وارد خانواده‌ها شد قدری از آن فضای سنتی و فرهنگ‌های زیبای ایرانی دور شدیم. البته کرونا به ما نشان داد که تکنولوژی مهم بوده و هست. وقتی این برنامه به من پیشنهاد شد و در فضای آن قرار گرفتم این حقیقت را دریافتم که چقدر از فضای بچگی‌هایمان دور شدیم. بازی‌هایی که در زمان جنگ به کارمان می‌آمد و سرگرم‌مان می‌کرد. نمی‌توانیم با "ایرانیش" قول بدهیم بچه‌ها گوشی‌هایشان را زمین می‌گذارند و یک‌قول دو قول بازی می‌کنند. اما رفته رفته با بروز شدن این مسابقه، حتما امتحانش می‌کنند.

شاید من کارت دعوتی باشم برای اینکه ایران را ببینید

او در بخش دیگری از صحبت‌هایش با بیان اینکه شاید من کارت دعوتی باشم برای اینکه ایران را ببینید، تأکید کرد: به عنوان بازیگر می‌توانم کارت دعوتی باشم اما بیننده ما بعد از چند قسمت با جذابیت، تفریح و اندیشه این برنامه همراه خواهد شد دیگر فقط صرفا به خاطر من و یا شخص دیگری، "ایرانیش" را نخواهد دید بلکه خود این مسابقه کاملا درگیرش می‌کند.

"ایرانیش" بازگشت به تعمیق هویت ایرانی

محمدرضا جعفری‌جلوه آخرین نفری بود که به دعوت مجری افتتاح رسمی "ایرانیش" پشت تریبون حاضر شد و گفت: در آستانه برداشتن گام نهایی، آرزو می‌کنیم "ایرانیش" بتواند گام موثری باشد در جهت بازگشت به تعمیق هویت ایرانی به ویژه برای کودکان، نوجوانان و جوانان که راه درازی را در پیش دارند. ایران همیشه ماندگار و پاینده هست،‌باید دید که مردمانش تا چه اندازه او را بشناسند و دلبسته عاشقانه‌های این فرهنگ، تاریخ و تمدن باشند.

به کوچه پس کوچه‌های این سرزمین سر بزنیم

وی تأکید کرد: باید ایرانی بمانیم و برای ایرانی ماندن به کوچه پس کوچه‌های این سرزمین سر بزنیم و بازی‌های ایرانی که سراسر حکمت، اندرز و فرهنگند و مثل دیگر عناصر حقیقت‌مدارانه این سرزمین، پر از تعمیق هویت و فرهنگ‌آفرینند سراغشان برویم و قطعا این مسیر رقابتی، سرگرم‌کننده و مفرح، میانبری است برای بهتر شناخته شدن خودمان.

شروع تصویربرداری با فاصله‌گذاری اجتماعی

حبیب میدانچی مدیر طرح و برنامه و گروه اجتماعی شبکه دو سیما در ادامه این افتتاح، اعلام کرد یکی دو روز آینده ضبط برنامه را آغاز می‌کنیم. با توجه به پروتکل‌های بهداشتی پیش می‌رویم، فاصله‌گذاری اجتماعی میان دست‌اندرکاران و شرکت‌کنندگان با جدیت اتفاق می‌افتد. در قسمت‌های ابتدایی تماشاگران کمتر و هرچه جلوتر می‌رویم با کاهش آسیب‌های کرونایی، بر حجم تماشاگران افزوده می‌شود. خوشحالم بعد از یکسال طرح و فکر و پیش‌تولید، "ایرانیش" جلوی دوربین می‌رود.

تأکید مدیر شبکه دو؛ نگذارید ایران کماکان ناشناخته بماند

در لا به لای بازدید از بخش‌های مختلف دکور، بازی‌ها و لباس‌ها و صحبت با دست‌اندرکاران، جعفری‌جلوه نکاتی هم برای بهتر شدن برنامه به عوامل "ایرانیش" داشت. او بر ارتقاء طراز علمی برنامه تأکید کرد که باید به وجوه زندگی، ایرانی بودن و جنبه‌های درست سرگرمی را توأمان مورد توجه قرار داد. باید همه مردم بدانند که سرگرمی‌های ایرانی سرگرمی‌های حکیمانه‌ای‌اند و بدون حکمت هیچ تفریح و سرگرمی اتفاق نیفتاده و مثل برخی از بازی‌های نوین، هیچ ولنگاری برای خانواده‌های ایرانی نداشته و ندارد. نگذارید ایران کماکان ناشناخته و کمتر دیده شده باقی بماند و "ایرانیش" با مسابقه و رقابت، حرف‌های گفتنی در این زمینه داشته باشد. این برنامه باید نشان دهد که ما چقدر غنای واقعی داریم و پشت هر اتفاق و رویدادی، چه هویت و تاریخ با عظمتی نهفته است. پنجره "ایرانیش" را باز نگه داریم و من انتظارم از شما این است جهادگونه درباره ایران حرف بزنید.

برای تشریح جزئیات بیشتر به سراغ احسان ارغوانی تهیه‌کننده برنامه "ایرانیش" رفتیم و لحظاتی را به گفت‌وگو نشستیم:

یک سال تحقیقات برای ساخت "ایرانیش"

ارغوانی درباره مراحل تحقیق، اتاق فکر برنامه به خبرنگار خبرگزاری تسنیم، گفت: وقتی اتاق فکر تشکیل شد درباره همه ابعاد ایرانی بودن فکر و اندیشه کردیم؛ از لباس، بازی و غذای ایرانی تا لهجه و گویش و رفتار قومیت‌ها؛ از همه پتانسیل و ظرفیت‌های مدیران ارشد سازمان صداوسیما، بچه‌های اتاق‌فکر و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کمک گرفتیم. مشکل عمده‌ای که برخورد کردیم این بود که منبعی وجود نداشت به آن مراجعه کنیم و به همین دلیل نزدیک به یک سال تحقیقات‌مان طول کشید. همین الان به میراث فرهنگی مراجعه کنید کتاب جامعی از معرفی گویش‌ها و لباس قومیت‌ها به تفکیک پیدا نمی‌کنید.

استفاده از سلبریتی دلیل بر خوب بودن برنامه نیست

وی با اشاره به اینکه صرف استفاده از سلبریتی اصلا دلیل بر خوب بودن یک برنامه نیست، تصریح کرد: ما تنها مسابقه تلویزیونی که کاملا ایرانی‌ایم؛ از طرح دکور و مراحل مسابقه گرفته تا لباس‌ها و گویش‌ها و انتخاب بازی‌ها،‌همه‌چیز صفر تا صد ایرانی است و اولین مسابقه تلویزیونی‌ایم که فکر نمی‌کنم هیچ نمونه خارجی داشته باشد. همه مسابقه می‌سازند و نمونه‌های خارجی‌شان در شبکه‌های خارجی دیده می‌شود. صرف استفاده از سلبریتی اصلا بر خوب بودن یک برنامه نیست. من همین الان هم بنابر قول و وعده‌ای که به مردم داده بودیم جلوی دوربین می‌رویم مگرنه زیاد اصراری به شروع مسابقه در حال حاضر نداشتیم و احساس می‌کردیم که باز هم می‌توانیم جستجو کنیم برای بدست آوردن منابع و اطلاعات بیشتر. چرا که خیلی از اتفاقات مسابقه در اینترنت وجود نداشت و کتاب و مقاله‌ای درباره‌اش نداشتیم.

چطور دغدغه ساخت "ایرانیش" بوجود آمد؟

این تهیه‌کننده در پاسخ به این سؤال که چطور دغدغه ساخت چنین مسابقه‌ای برای شما بوجود آمد، تأکید کرد: پوریا پورسرخ اشاره زیبایی به دغدغه‌های دهه‌های 50 و 60 کرد که به دلیل عدم امکانات و تلاقی با زمان جنگ، به مسابقه‌های بومی و محلی روی آوردند که در خانه هم بتوانند با حداقل‌ها در کنار هم به رقابت و بازی بپردازند. نسل ما خاطراتی از این نوع بازی‌ها دارد؛ از هفت‌سنگ، سنگ کاغذ قیچی، اسم فامیل و خروس جنگی که ما بازی می‌کردیم. از زمانی که در حوزه برنامه ترکیبی شبکه یک، کار را شروع کردم دغدغه فرهنگ ایرانی را با خودم به برنامه آوردم. دغدغه‌هایی که در اتاق فکر برنامه از همان موقع داشتیم فرهنگ و پیشینه قدیمی داریم که هر نسل جلوتر می‌رویم به گونه‌ای فراموش می‌شود. از نحوه موسیقی گوش کردن آن زمان تا سلیقه و ذائقه‌ای که در کارتون دیدن هم تغییر کرده است. در آن دوره "پسر شجاع" با آموزه می‌دیدیم و الان کارتون‌ها به سمت مسیرهای فضایی و ماورایی رفته که در زندگی‌هایمان وجود خارجی ندارند.

استقبال از مسابقه شوکه‌مان کرد

او درباره شرایط ثبت‌نام و استقبال مردم از "ایرانیش"، توضیح داد: ملاک ما خانواده‌ها بودند و همه می‌توانند شرکت کنند باید بالای 15 سال داشته باشند. خوشبختانه استقبال برای ثبت‌نام فوق‌العاده بود؛ من باور نمی‌شد با این حجم از ثبت‌نام مواجه شدم. همان روزهای اول که ناامید بودم به محض اینکه در 72 ساعت اول به سایت مراجعه کردم دیدم نزدیک به 800 خانواده شرکت کردند، بسیار خوشحال شدم. 5 نفر از یک خانواده، سه آقا و دو خانم و حداقل خانم‌ها باید با یکی از آقایان محرم باشند و این شرط کلیدی و مهمی است. دو یار ذخیره هم در کنار این 5 نفر حاضرند.

گردوشکستن حاکم مسابقه را مشخص می‌کند

ارغوانی به دیجیتال و به روز کردن بازی‌های "ایرانیش" اشاره کرد و گفت: تقریبا بازی‌ها را دیجیتال کردیم و بازی‌های ایرانی به روزتر شدند. 32 قسمت اول برنامه در مرحله مقدماتی است و در نیمه‌نهایی بازی رومیزی (برد گیم) با نام "ایرانیش" که تماما ایرانی طراحی شده و صفر تا صد آن ایرانی است به برنامه اضافه می‌شود. مساحت دکور به 2800 متر می‌رسد و گردوشکستن بازی آغازین "ایرانیش" است که تیم حاکم را مشخص می‌کند.

ویژگی‌های انتخاب مجری؛ از محبوبیت میان مردم تا متأهل بودن

او درباره انتخاب پوریا پورسرخ به عنوان مجری این مسابقه تلویزیونی به خبرنگار خبرگزاری تسنیم افزود: یکی از دلایلم برای انتخاب پوریا پورسرخ به عنوان مجری، فارغ از چهره، این بود که مورد مقبول خانواده‌ها باشد. با مجریان دیگر همزمان با "پوریا پورسرخ" مذاکره می‌کردیم برایمان مهم بود که جزو کسانی باشد بتواند با خانواده‌ها ارتباط برقرار کند، تحصیلات عالیه باشد و از او به نیکی یاد کنند. یعنی نوجوان و جوان ما بداند تحصیلات در هر حالی می‌تواند ادامه یابد حتی اگر بازیگر، خواننده و ورزشکار باشی! یکی دیگر از فاکتورهای مورد توجه ما، متأهل‌بودن مجری برنامه بود که پوریا پورسرخ به تازگی متأهل شده است. از طرفی مجری انتخاب کنیم نسبت به برنامه و اتفاقاتش تعصب داشته باشد و خدا را شکر، پوریا پورسرخ آنقدر به این حضور و برنامه تعصب نشان داد که ساعت‌ها همراه با دست‌اندرکاران اتاق فکر، بازی‌ها و موضوعات برنامه را مرور کردیم تا بهترین لحظات در "ایرانیش" اتفاق بیفتد.

چرا هنوز بزرگان روایتگر رادیو نمایش‌اند؟/ وقتی "صفا آقاجانی" را تلویزیون نمی‌بیند "جنتلمن‌های تروریست" به آنتن تلویزیون می‌رسد / از جنایت غربی‌ها تا ترور "حاج قاسم"

شروع پخش ایرانیش از 20 تیرماه

ارغوانی در پایان با اشاره به شروع برنامه از 20 تیرماه و پخش در دو روز هفته،‌خاطرنشان کرد: ان‌شاءالله بی‌حرف پیش، فکر می‌کنم تا 20 تیرماه اولین قسمت "ایرانیش" روی آنتن برود؛ دوشنبه‌ها و سه‌شنبه‌ها ساعت 23 به مدت 75 تا 90 دقیقه پخش خواهیم داشت.

انتهای پیام /

درس یک‌سال پیش‌تولید "ایرانیش" به مقلدها / وقتی آقای بازیگر کارت دعوت می‌شود 2
درس یک‌سال پیش‌تولید "ایرانیش" به مقلدها / وقتی آقای بازیگر کارت دعوت می‌شود 3
درس یک‌سال پیش‌تولید "ایرانیش" به مقلدها / وقتی آقای بازیگر کارت دعوت می‌شود 4
درس یک‌سال پیش‌تولید "ایرانیش" به مقلدها / وقتی آقای بازیگر کارت دعوت می‌شود 5
درس یک‌سال پیش‌تولید "ایرانیش" به مقلدها / وقتی آقای بازیگر کارت دعوت می‌شود 6
درس یک‌سال پیش‌تولید "ایرانیش" به مقلدها / وقتی آقای بازیگر کارت دعوت می‌شود 7
درس یک‌سال پیش‌تولید "ایرانیش" به مقلدها / وقتی آقای بازیگر کارت دعوت می‌شود 8