دستاوردسازی عجیب برای دولت بانی تورم 60 درصدی
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، این روزنامه در سرمقاله خود، ضمن زیر سؤال بردن عملکرد دولت فعلی مینویسد: اگر هر روز خبر از افتتاح فلان طرح یا بهمان برنامه دهیم، فقط هنگامی پذیرفتنی و مؤثر و مفید فایده است که در کنار آن آثار رشد اقتصادی و اشتغال در سفره مردم دیده شود. حتی میتوان در کوتاهمدت تورم را هم نادیده گرفت، مشروط بر اینکه رشد اقتصادی برقرار و بازار کار پویا باشد. متأسفانه...
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، این روزنامه در سرمقاله خود، ضمن زیر سؤال بردن عملکرد دولت فعلی مینویسد: اگر هر روز خبر از افتتاح فلان طرح یا بهمان برنامه دهیم، فقط هنگامی پذیرفتنی و مؤثر و مفید فایده است که در کنار آن آثار رشد اقتصادی و اشتغال در سفره مردم دیده شود. حتی میتوان در کوتاهمدت تورم را هم نادیده گرفت، مشروط بر اینکه رشد اقتصادی برقرار و بازار کار پویا باشد. متأسفانه برخلاف ادعاهای رسمی هیچکدام از این دو شاخص در مسیر بهبودی و مطابق وعدههای دادهشده قرار ندارند و البته با ادامه سیاستهای موجود نیز نمیتوانند در مسیر بهبودی قرار گیرند.
قضیه روشن است. اندازه افزایش حقوق و دستمزد کارگران و کارمندان در این دولت پذیرفتنی نیست. حتی در مقایسه با دولت قبلی که تحت بدترین شرایط تحریمی ترامپ قرار داشت، رشد دستمزدهای کارگری نسبت به نرخ تورم اندکی بیشتر از این دولت بوده است، زیرا اکنون افزایش حقوق و دستمزد نسبت به تورم پایینتر است. معنای روشن این سیاست چیست؟ اینکه وضع طبقات مزد و حقوقبگیر، نهتنها بهبودی پیدا نکرده و در سال آینده هم بهتر نخواهد شد، بلکه نسبت به گذشته بدتر میشود و مهمتر اینکه هیچ بهرهای از رشد اقتصادی کشور نصیب آنان نمیشود. این سیاست خلاف توسعه اقتصادی، عدالت، اخلاق و نیز وعدههای دادهشده است. اگر قرار باشد عدالت رعایت شود، رشد دستمزدها و حقوق کارگران و کارمندان باید معادل نرخ تورم بهعلاوه نرخ رشد اقتصادی و حتی بیش از آن باشد. همین وضعیت است که کارمندان و کارگران را به شغلهای دوم و سوم کشانده و جسم و ذهن آنان را فرسوده میکند.
هممیهن همچنین در گزارشی با عنوان «بررسی مقایسهای نسبت تورم و دستمزد کارگران و کارکنان دولت در دولتهای روحانی و رئیسی»، مینویسد: حسن روحانی اخیرا گفت: «مجموعه تورم 7ساله 92 تا 98، 142/5 درصد بود و حقوق کارکنان را هم در این دوره 142درصد افزایش دادیم و نگذاشتیم فشار چندانی به آنها وارد شود.» هرچند روحانی سال 1399 بهعنوان یکی از دو سالی که تورم بالای 36 درصد داشته را در این آمار نگنجانده، اما مقایسه نسبت تورم و دستمزد کارگران و کارکنان دولت در دولتهای یازدهم، دوازدهم و سیزدهم نشان میدهد؛ این نسبت در دولت رئیسی شرایط وخیمتری پیدا کرده است.
این افت در حقوق کارمندان دولت و سایر سطوح دستمزدی به دلیل افزایش سالانه کمتر نسبت به حداقل دستمزد، قابلاعتناتر است. هرچند در چند دهه گذشته با نوساناتی این افت رفاه اتفاق افتاده، اما در دولت سیزدهم روند پرشتابتری پیدا کرده که در نتیجه سیاستهای دستمزدی در شرایط تورمی شدید اتفاق افتاده است. مقایسه چند آمار ساده تغییر روند در سه دولت گذشته را نشان میدهد. در دولتهای یازدهم و دوازدهم یعنی در دولت روحانی 171/7 درصد تورم ایجاد شده است. در طول این هشت سال مجموع افزایش دستمزد کارگران 177/4 درصد بوده که از نرخ تورم اندکی بالاتر بوده است، اما مجموع افزایش حقوق کارمندان دولت 134درصد بوده؛ یعنی 37/7 واحد درصد از تورم این هشت سال کمتر رشد داشته است. در دولت ابراهیم رئیسی و تنها در 2 سالونیم تورمی 130/9 درصدی ایجاد شده است. در چنین شرایط تورمی بیسابقهای دستمزد کارگران 123/4 درصد و حقوق کارمندان دولت صرفنظر از ترمیمهای موردی، 65درصد افزایش یافته است. به عبارت دیگر دستمزد کارگران 7/5 واحد درصد و حقوق کارمندان 65/9 واحد درصد از تورم عقب افتاده است... دولت پیشبینی کرده حقوق کارمندان در سال آینده 18 درصد افزایش پیدا کند در حالی که آخرین تورم اعلامی 45درصد است. با توجه به اینکه دستمزد کارگران هم تقریباً نزدیک به رشد حقوق کارمندان تعیین میشود کارگران هم وضعیت دستمزدی مشابهی برای سال آینده خواهند داشت».
اما روزنامه هممیهن تعمدا واقعیتهای مهمتر را نمیگوید: این که دولت روحانی با به ارث گذاشتن تورم 60 درصدی در سال پایانی دولت خود، بیشترین فشار تورمی را بر زندگی کارمندان و کارگران وارد کرد و ضمنا دولت بعدی را میراثدار پیامدهای سوءمدیریت خود کرد. امروز اگر از حقوقبگیران بپرسید که ترجیح شما «تداوم تورم بالا در کنار افزایشهای رایج حقوقها در سالهای گوناگون گذشته» است، یا «عدم افزایش حقوق به شرط مهار تورم»، قطعا اغلب آنها گزینه دوم را انتخاب میکنند چرا که در طول سالها همواره دیدهاند که افزایش حقوقها تکافوی شتاب افزایش تورم را نکرده است. بسیار خوب! واقعیت مهم دیگری که روزنامه هممیهن پنهان میکند، این است که روحانی در سال 1392 دولت را با کسری بودجه 52 هزار میلیارد تومانی تحویل گرفت، اما با کسری 480 هزار میلیارد تومانی تحویل داد؛ یعنی بیش از 9 برابر! همین کسری سرسامآور در در کنار ده برابر شدن نقدینگی در دوره مذکور و ثبت نرخ رشد اقتصادی 6 دهم درصدی (نزدیک به صفر) به عنوان معدل هشتساله (تعطیلی تولید)، عامل اصلی ثبت رکورد تورمی 60 درصدی بوده است. به عبارت دیگر، دولت روحانی رأسا عامل اصلی تحمیل تورم کمرشکن بوده است.
از جهت دیگر، اتفاقاتی مانند ده برابر شدن نرخ ارز در همان دولت، واگذاری 30 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی که چندصد هزار دلار رانت با آثار تورمی ایجاد کرد، حذف بیسروصدای ارز ترجیحی از 20 قلم کالا پس از ریختوپاش چندده میلیارد دلاری ارزی، و به ارث گذاشتن حجم سنگینی از بدهیها و تعهدات مالی سنگین نیز، مجموعه عملکردهایی است که ماندگاری تورم بالا را توضیح میدهد. دولت بعدی در کنار تحمل میراث کسری 480 هزار میلیاردی، مجبور بوده به تسویه 464هزار میلیارد تومان از بدهیها و تعهدات شامل 270هزار میلیارد تومان بدهی اصل و سود اوراق، 100هزار میلیارد تومان بدهی به صندوقهای بازنشستگی و 54هزار میلیارد بدهی به بانک مرکزی بپردازد و ضمنا 40هزار میلیارد برای رتبه بندی معلمان اختصاص دهد. به این موارد باید همسانسازی حقوق برخی اقشار و گروههای صنفی را هم افزود؛ بنابراین در کنار اذعان به آزاردهندگی مسئله تورم، درست و منصفانه این است که عملکرد دولت فعلی در مقایسه با دولت قبلی، و آنچه از خسارات سوءمدیریت دولت روحانی تحویل گرفته، بررسی شود. نه این که به دروغ ادعا شود، دولت روحانی حقوقها را به اندازه نرخ تورم افزایش میداده است! آیا در سال 1400 که نرخ تورم 60 درصد بود، دولت روحانی حقوقها را 60 درصد افزایش داد؟ در مقابل، ارقام کسریهای بزرگ خود را از جیب چه کسی جبران کرد؛ جز مردم؟!
منبع: کیهان