یک‌شنبه 30 دی 1403

دستکاری ساختار اجرایی کاروان‌های حج به بهانه کاهش هزینه‌ها

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
دستکاری ساختار اجرایی کاروان‌های حج به بهانه کاهش هزینه‌ها

به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری فارس، نام‌نویسی حج تمتع در روزهای آینده از سوی سازمان حج و زیارت صورت می‌گیرد. اما امسال هزینه حج تمتع با توجه رشد نرخ دلار افزایش چشمگیری نسبت به گذشته دارد و همین امر موجب شد تا مسؤولان به منظور کاهش بار مالی تحمیلی به زائران برنامه‌هایی را اجرایی کنند که یکی از این اقدامات کاهش کارگزاران حج تمتع است.

در گزارش قبلی به لزوم کاهش نیروهای ستادی و نقش سازمان در این بخش اشاره کردیم که البته تصمیم مسؤولان به جای حذف نیروهای ستادی و اجرایی با حق مأموریت بالا، حذف دستیار زن کاروان است. (اینجا بخوایند) در این گزارش به نقش خدمه یا همان مأمور اجرایی در کاروان‌های حج می‌پردازیم.

مأموران اجرایی حج چه وظایفی دارند؟

یکی از ساز و کارهایی که با اهداف مشخص اجرایی در کادر اجرایی کاروان‌های حج تمتع لحاظ شده است، خدمه یا مأمور اجرایی نام دارد. فعالیت‌های خدمه کاروان به 2 بخش قبل از سفر و در طی سفر تقسیم می‌شود. وظایف قبل از سفر معطوف به انجام امور اداری، اجرایی، فرهنگی و پیگیری‌های متعدد و متنوع است. اما مأموریت اصلی خدمه کاروان‌ها، انجام اقدامات و فعالیت‌های متنوع اجرایی در سفر است.

آسیب‌های کاهش خدمه کاروان‌های 160 نفره به بالا

یکی از تصمیم‌های مسؤولان حج و زیارت در این زمینه کاهش خدمه کاروان 160 نفره به بالا است که این امر انتقاداتی را به همراه داشته است و بسیاری از مدیران کاروان‌ها معتقدند که کاهش خدمه کاروان‌های بزرگ و نادیده گرفتن معیار «تعداد اتوبوس» برای تعیین تعداد خدمه کاروان‌ها، ناشی از نگاه یک‌سویه به امور اجرایی حج و ظرفیت‌های اجرایی خدمتگزاران حجاج است. معیاری که صرفاً کاهش عوامل را در نظر دارد و توجهی به نتایج وخیم آن نمی‌کند.

این امر در حالی است که در ایام حج تمتع بسیاری از عوامل اجرایی و ستادی در بخش حمل و نقل، اسکان و تغذیه یا حتی سایر امور هستند که می‌توان با کاهش آن‌ها روند حج را بدون مشکل پیگیری کرد و حتی به جای حضور نیروهای ستادی و اجرایی از عوامل مردمی در قالب کارگزاران حج استفاده کرد تا هزینه‌ها را کاهش داد.

هم اکنون تعداد عوامل اجرایی کاروان‌های حج تمتع در حداقل‌ها تنظیم شده است؛ به طوری که هر اتوبوس حامل زائران، یک خدمه خدمتگزار دارد. در کاروان‌های 115 و 135 نفره 2 و سه نفر، کاروان‌های 160 و 185 نفره چهار نفر به عنوان عوامل اجرایی کاروان حضور دارند. به طور حتم کاهش عوامل اجرایی و حذف همین تعداد اندک باعث کاهش سطح خدمت رسانی و بروز مشکلات و حوادث و بعضا پیش آمد بحران‌های خود ساخته خواهد شد. بحران‌هایی که نمونه آن را با حذف پزشک کاروان در سال 1394 در فاجعه منا شاهد بودیم.

اهمیت امور فرهنگی برای حجاج

مقام معظم رهبری چند سال گذشته در جمع مسؤولان سازمان حج فرمودند: حج از آن حوادثی است که شایسته است یک سال، یک جمع عاقل، عالم، هوشمند و توانا، برای آن چند روز برنامه‌ریزی و تلاش کنند.

معظم‌له همچنین در جای دیگر می‌فرمایند: من از هر کس که به نحوی با حجاج ارتباط دارد، خواهش می‌کنم که حاجی را به روح و معنویت حج نزدیک کنند. حاجی باید به معنای حقیقی خود نزدیک شود. البته این یک لوازمی نیاز دارد. یکی از لوازمش همین «آمادگی قبلی» است. آدمی را بدون آمادگی قبلی ببرند در حج رها کنند، یقیناً استفاده صحیحی نخواهد کرد، بنابراین باید از قبل او را آماده کنند. این یک وظیفه است. یکی از کارهای سازمان حج و بعثه مربوط به این کار، باید این باشد. مردمی را که می‌خواهند مسافر حج بشوند، از پیش در این افراد ظرفیت و آمادگی به وجود بیاورند. البته حالا هم هست، اما این باید بیشتر شود. با تهیه کتاب، با برنامه‌ریزی‌های گوناگون، با آموزش و بیان مسائلی که احتیاج دارند بدانند چه مسائل فقهی، چه مسائل اجتماعی و سیاسی و اخلاقی و معنوی و عبادی و عرفانی و... بنابراین یکی از کارها، ایجاد آمادگی در مسافر حج است.

بنابراین دیدگاه رهبر معظم انقلاب، حج ریشه‌های فرهنگی دارد. بر همین اساس، دنبال کردن اهداف فرهنگی در کاروان‌های حج، نیازمند مکانیزم‌هایی است که با نیروی انسانی کارآمد و دارای پیشینه فرهنگی، از چند ماه قبل و از زمان ثبت‌نام آغاز می‌شود و حتی بعد از سفر نیز ادامه می‌یابد.

حال سؤال این است که در حج تمتع 1402 آن همه وظایف فرهنگی، اجرایی و.... در کاروان‌های حج با کدام نیروی انسانی دنبال خواهد شد؟ آیا با کاهش نیروی انسانی کاروان‌ها می‌توان آن اهداف بلند را دنبال کرد؟ آیا یک مدیر، یک معاون و یک خدمه بدون داشتن دستیار زن، می‌توانند با کثرت کارهای اجرایی و... رویکردهای جامع فرهنگی را در کاروان‌های حج دنبال کنند؟

خدمه کاروان با شناخت مناسبی که قبل از سفر از زائران پیدا می‌کنند، تمامی جنبه‌های خدمت‌رسانی به آنان را مد نظر قرار داده و دنبال و حتی امور شخصی زائران کهنسال و مریض را پیگیری می‌کنند. برای تک تک آنها برنامه‌های خاص در نظر می‌گیرند.

کاهش عوامل اجرایی کاروان‌ها و اثر مخرب آن در سطح خدمتگزاری

برای پیشگیری از مشکلات پیش گفته و برون رفت از وضعیت مخاطره آمیز احتمالی در حج 1402، پیشنهاد می‌شود برای کاروان‌های حج به تعداد مورد نیاز خدمه و مأمور اجرایی در نظر گرفته شود تا مدیران کاروان‌ها بتوانند با در اختیار داشتن نیروی انسانی مناسب، روند آموزشی زائران کاروان و آماده سازی آن‌ها را که حدود 6 ماه قبل از سفر آغاز می‌شود، به‌درستی مدیریت کنند. همچنین در طی سفر نیز امکان خدمت‌رسانی مناسب‌تر و شایسته‌تر به زائران فراهم شود.

علاوه بر این، سال آینده اولین حج بعد از کرونا است و احتمال بروز بیماری واگیردار در حج بالا است. همچنین با توجه به اینکه هتل‌ها نیز دورتر از حرم اجاره شده و سن زائران هم با لغو محدودیت کرونایی از سوی سعودی‌ها بالاتر رفته است، حضور خدمه کاروان امری ضروری است و کاهش آن می‌تواند مشکلاتی را ایجاد کند. بر همین اساس، بهتر است در کنار توجه به حضور خدمه به تعداد مورد نیاز، نسبت به حذف سایر هزینه‌های اضافی تحمیل شده به زائران همچون هزینه‌های انباردار پرداخت تا در کنار خدمات‌رسانی مناسب به زائرانی که بیش از 100 میلیون تومان برای این سفر معنوی هزینه کرده‌اند، حج آرام و سلامتی را برگزار کرد.

به گزارش فارس، در حج آینده سهمیه ایران 87 هزار و 550 نفر است که با توجه به لغو محدودیت‌های کرونایی زائران بالای 65 سال هم پس از سه سال وقفه امکان تشرف به سرزمین وحی و انجام مناسک حج تمتع را دارند.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید خانه خدا حج تمتع زیارت عوامل اجرایی حج عوامل کاروان ها این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
دستکاری ساختار اجرایی کاروان‌های حج به بهانه کاهش هزینه‌ها 2
دستکاری ساختار اجرایی کاروان‌های حج به بهانه کاهش هزینه‌ها 3
دستکاری ساختار اجرایی کاروان‌های حج به بهانه کاهش هزینه‌ها 4
دستکاری ساختار اجرایی کاروان‌های حج به بهانه کاهش هزینه‌ها 5