دست درازی سودجویان علوفه به زراعت روستاییان / قیمت «کاه و کلش» از گندم سبقت گرفت!
در زبان فارسی «از کاه کوه ساختن» ضربالمثلی است که برای بزرگ جلوه دادن حادثهای بهطور اغراقآمیز بهکار میرود، اما ظاهرا با کاهش تولید گندم و جو و به تبع آن با کاهش کلش و کاه، این روزها کاه به کوه تبدیل شده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کردتودی، زمین خشک است و خبری از سالی پربار نیست، داستان از کاهش بی سابقه بارندگی در 50 سال اخیر شروع شد و پایان این داستان به خشک شدن مزارع گندم و جو قبل از رسیدن به فصل رشد ختم شد، اینجاست که علوفه ای برای دام ها به جز کاه و کلش باقی نمانده است.
در زبان فارسی «از کاه کوه ساختن» ضربالمثلی است که برای بزرگ جلوه دادن حادثهای بهطور اغراقآمیز بهکار میرود، اما ظاهرا با کاهش تولید گندم و جو و به طبع آن با کاهش کلش و کاه، این روزها کاه به کوه تبدیل شده است.
شد 460 درصدی قیمت کاه!
نگاهی به قیمتهای تیرماه 99 و تیرماه سال جاری برخی از نهادههای پرمصرف دام (سبک و سنگین) نشان میدهد طی یک سال اخیر این اقلام بهطور بیرویهای افزایش قیمت داشتهاند. برای مثال در تابستان سال 99 قیمت هرکیلو کاه حدود 625 تومان بود که این مبلغ با رشد 463 درصدی حالا به بیش از 4 هزار تومان رسیده و میانگین قیمت کشوری آن حدود سههزار و 520 تومان است.
با این اوصاف کاه و کلش حالا قیمتش در کردستان سر به فلک کشیده است به طوری که سایت های مختلفی از آگهی های خرید و کاه و کلش پر شده، آگهی هایی که از پیش خرید شروع شده و تا خروج از مزارع ادامه دارد.
بازاری که این روزها قیمت های نجومی آن خبر از ردپای دلالان می دهد، این را می توان از خروج کامیون های پر از کاه و بازار سیاه دلالان در استان های غربی مشاهده کرد
کامیون های که مقصدشان نامعلوم است و همین موجب شده تا تنها فرصت دامداران برای تغذیه دام هایشان به تهدید تبدیل شود.
اخیرا کشاورزان به جای آتش زدن، کاه و کلش را بسته بندی و به فروش می رسانند و به این ترتیب از دود شد ثروتی بزرگ در استان کاسته شده است.
کافیست سری به سایت دیوار بزنیم تا مشاهده کنیم که خریداران کاه بیداد می کنند و از قیمت 3500 تومان تا 4700 تومان نیز قیمت دارد و حال کشاورزان دود را به پول تبدیل می کنند.
از طرف دیگر چون طی ماههای اخیر بازار نهادههای دامی نابسامانی بیسابقهای را تجربه کرده وهم اکنون قیمت نهادههای دامی ازجمله جو، ذرت و سویا به دو برابر نرخ مصوب رسیده است، بهگونهای که بر اساس اظهارات تولیدکنندگان و فعالان این بخش کمبود عرضه نهادههای دامی حتی منجر به تغییر یا کاهش جیره غذایی دام و طیور شده است و کاه و کلش تبدیل به غذایی برای دامداران شده است.
باید کاه و کلش بیمقدار را از قیمت گندم بیشتر خریداری کنیم
حسین یکی از دامداران منطقه شهرستان کامیاران در این رابطه اظهار داشت: متأسفانه سهمیه جو کفاف سیر کردن دامها را نمیدهد.
وی گفت: جو سهمیهای که دولت در اختیار دامدار قرار میدهد با کرایه بار 2100 تا 2500 تومان برای دامدار تمام میشود اما قیمت این جو در بازار آزاد کیلویی 6200 تومان است که ما باید حدود دوسوم نیاز مصرفی را از بازار آزاد تهیه کنیم.
این دامدار با بیان اینکه تمامی کاه و کلش مزارع توسط دلالان خریداریشده است اظهار میکند: هیچ شخصی تصور نمیکرد روزی برسد که مجبور باشیم کاه و کلش بیمقدار را از قیمت گندم بیشتر خریداری کنیم.
دلالان در هر منطقه تمامی کاه مزارع را خریداری و انبار کرده اند
یکی از دامداران دیگر شهرستان دهگلان نیز اظهار داشت: دام های دامداران استان کردستان گرسنه هستند چرا که علوفه ای روی زمین ها باقی نمانده است و از طرفی قیمت کاه در سال جاری 10 برابر شده است.
صادقی افزود: دلالان کاه و کلش را به صورت انبوه خریداری می کنند به طوری که الان چند گونی کاه برای دام ها پیدا نمی شود، دلالان با کامیون های بزرگ به روستاها آمدند و کاه را با قیمت های بالا از کشاورزان خریداری می کنند.
وی با اشاره به اینکه بر همین اساس کشاورزان منطقه حاضر نیستند کاه را با قیمت ها معقول به دامدار بفروشند، گفت: برای تهیه کاه به مناطق مختلف می رویم ولی دلالان در هر منطقه تمامی کاه مزارع را خریداری و انبار کرده اند، در زمستان وقتی قیمت گران تر می شود آن را عرضه می کنند و دامدار هم مجبور به خرید است.
صادقی افزود: اما این سکه روی دیگری هم دارد و آن هم خروج کاه و کلش از مرزهای کشور به دیگر کشورها است!
تولید علوفه در مراتع کردستان 65 درصد کاهش یافت
رییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: براساس برآوردهای انجام شده در سال زراعی جاری تولید علوفه در مراتع استان به دلیل خشکسالی و کاهش بارندگی 65 درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته است.
وی با بیان اینکه یکی از رسالتهای سازمان جهاد کشاورزی تامین امنیت غذایی مردم است، اظهار داشت: این مهم نیز در واحدهای تولیدی بخش کشاورزی محقق میشود که لازمه فعالیت این واحدها نیز وجود سرمایه و پشتیبانیهای مالی است.
سپری با اشاره به کمبود بارندگیها در سال جاری وخشکسالی بی سابقه در استان افزود: بر اساس پیش بینیهای اولیه تولید گندم در استان نسبت به سنوات قبل 300 هزار تن کاهش خواهد یافت که با تداوم این شرایط جوی امکان کاهش بیشتر تولید این محصول استراتژیک هم وجود دارد.
کارشناسان امور دام هم می گویند اگر این افزایش قیمت کاه و علوفه از 30 تا 70 درصد ادامه داشته باشد برای ماه های آینده افزایش قیمت گوشت و در زمستان نیز افزایش سرسام آور قیمت علوفه برای دام ها را پیش رو داریم.
با این شرایط قطعا قیمت گوشت افزایش پیدا می کند، حالا اگر این مشکل با نظارت هر چه بیشتر و توقف کامل خروج کاه و کلش همراه نباشد، تاوان سود دلالان و قاچاقچیان را دامداران و مصرف کنندگان خواهند داد.
انتهای پیام /