دفاع عشقی از دولت در ایجاد ثبات در بازار سرمایه
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران ، مجید عشقی درخصوص اقدامات دولت برای کمک به بهبود روند معاملات بورس و تغییر مسیر شاخص بورس به ایرنا اعلام کرد: در قانون اولیه بودجه 1401 به برخی مسایل اثرگذار بر روند بازار سهام توجه نشد و هیچ ملاحظهای نسبت به این بازار صورت نگرفته بود و باعث شد بازار سرمایه در شهریور و مهر 1400 تحت تاثیر قانون بودجه 1401 با فضایی پرالتهاب روبرو شود.
در این زمینه پس از بررسیها، مجموعه اقداماتی پیشنهاد شد که مورد قبول ستاد اقتصادی دولت و هیات دولت قرار گرفت و اقداماتی برای اصلاح لایحه بودجه انجام و پیشنهادات ارایه شده در این لایحه لحاظ شد و تصمیمات اثرگذار بر متغیرهای بنیادی بازار مانند نرخ سود بانکی هم مورد توجه قرار گرفت. دولت در این زمینه همکاریهای مناسبی نشان داد و ملاحظات بازار سرمایه را در تصمیمات دخالت داد.
سودآوری شرکتها یکی از اصلیترین متغیرهای اثرگذار بر بازار سهام
سودآوری شرکتها به عنوان یکی از اصلیترین متغیرهای اثرگذار بر بازار سرمایه است. از سال گذشته درخواستی در جلسات ستاد اقتصادی دولت و گاها مجلس مبنی بر کمک به سودآوری و توسعه شرکتها عنوان شد که در این زمینه مصوبات مطلوبی در ستاد اقتصادی دولت و به تبع در وزارتخانههای مختلف مدنظر قرار گرفت.
نگاه مثبت نسبت به مسئله خودرو در وزارت صنعت باعث شد تصمیمات اتخاذ شده برای صنعت خودرو از ابتدای سال اجرا و در شهریور و مهر ماه بصورت جدیتر دنبال شود که بازار جان تازهای گرفت.
کمک دولت در رفع معضل صنایع مختلف
در جریان راهاندازی میز صنعت، دولت کمک بسیاری برای رفع معضلات صنایع مختلف مانند قطعی برق انجام داد و در این زمینه هماهنگی مابین وزارت نیرو و وزارت صنعت صورت گرفت تا از این طریق قطعی برق شرکتها به حداقل کاهش پیدا کند. در سال جاری نسبت به سال گذشته قطعی برق در صنایع اثر کمتری داشت و محدودیتهای کمتری در این زمینه اعمال شد. این موضوع کمکی از سوی دولت بود که باعث حفظ تولید صنایع در آن برهه زمانی شد.
کمک دولت در تامین منابع برای صندوق تثبیت و توسعه بازار سرمایه
صندوقهای بازارگردانی که زیرمجموعه دستگاههای دولتی بودند کمک کردند تا در مواقعی که بازار نیاز به نقدینگی داشت وارد بازار شوند و شرایط بحرانی بازار را به ثبات و آرامش برسانند. در نخستین روزهای آغاز به کار دولت، نگاه چندان جامعی به حوزه بازار سرمایه وجود نداشت اما به مرور کمکهای بسیاری به بازار از طریق بخشهای مختلف صورت گرفت تا از این طریق بازار بتواند به ثبات و آرامش دست پیدا کند.
ترمیم بیاعتمادی که طی 2.5 سال گذشته در بازار ایجاد شده بود نیازمند زمان است و به یکباره تغییر نمیکند. امید است با تداوم این اقدامات بتوان وجود فضای اعتماد را در بازار سرمایه تشدید کرد تا از این طریق بار دیگر سهامداران به سرمایهگذاری در بورس اعتماد کنند و سرمایههای در اختیار را که میتوانند کمک کننده به فعالیتهای مولد و رشد اقتصادی باشد وارد بازار سهام کنند.
تعیین سقف برای خوراک و سوخت صنایع
تعیین سقف برای خوراک و سوخت صنایع از جمله بحثهای جدی بود که سال گذشته در بودجه 1401 بررسی شد و دولت در این زمینه کمک بسیاری به صنایع کرد. در سال جاری هم با پیشنهادی که در کمیسیون تلفیق ارایه شد نرخ از داخل لایحه بودجه حذف و در اختیار دولت قرار گرفت که رویکرد دولت هم در این زمینه به این سمت است تا نرخهای بالایی برای گاز در نظر گرفته نشود.
در قانون نرخ خوراک صنایع پتروشیمی باید با رعایت 2 شرط تعیین شود. اول اینکه صنایع با شرکتهای منطقه رقابتپذیر شوند و دیگر اینکه سرمایهگذار داخلی و خارجی با این نرخها جذب شود که امید است با رعایت این شرایط نرخ در بودجه سال 1402 میزان معقولی در نظر گرفته شود.
همکاری بانک مرکزی با سازمان بورس در تعیین نرخ سود بانکی
شورای پول و اعتبار، مسئول تعیین نرخ سود بانکی و سیاست های پولی است اما همه جنبههای کارشناسی را در تصمیماتی که قرار است در این زمینه اتخاذ شود منتقل خواهیم کرد. بانک مرکزی نهایت همکاری را با سازمان بورس داشت تا در تصمیمات اتخاذ شده ملاحظه وضعیت بازار سرمایه را داشته باشد. قبل از آنکه نرخ سود بانکی بر روند معاملات بازار سرمایه اثرگذار باشد اثرات فزایندهای را در بحث هزینه تامین مالی دولت، شرکتها و بالا رفتن هزینه تولید خواهد داشت که این موضوع بارها به مسئولان مربوطه منتقل شد.
در 2 ماه اخیر که برخی تغییرات در نرخ رسمی سود بهره، تسهیلات و سپردهها رخ داد تلاش شد تا دغدغههای بازار سرمایه رعایت شود. اکنون با توجه به شرایط این نرخها آسیب جدی به بازار وارد نمیکنند. امید است شرایط به نحوی پیش رود که این نرخها با افزایش همراه نشوند. در صورتی که بانکها بتوانند منابع را حفظ کنند و نرخ سود در همین حد باقی بماند دیگر آسیب جدی به بازار وارد نخواهد شد.