دلایل عدم توسعه طب سنتی / لزوم ساماندهی عطاریها
رئیس نخستین کنگره علمی طب ایرانی با بیان این که افراط و تفریطی که در کشور داریم یعنی تأیید مطلق طب سنتی یا رد کردن مطلق آن باعث شده بزرگترین ضربه به این طب زده شود، گفت: عطاریها به صورت بالقوه باعث حفظ میراث طب سنتی شدهاند اما باید ساماندهی شوند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، روشنک مکبری نژاد؛ رئیس نخستین کنگره علمی طب ایرانی امروز در نشست خبری در دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی تهران در پاسخ به سؤال تسنیم مبنی بر این که «در کشورهایی مانند هند و چین شاهد استفاده گسترده از ظرفیت طب سنتی هستیم اما در کشور ما علیرغم گذشت بیش از 15 سال از راه اندازی دانشکدههای طب سنتی، همچنان میزان دسترسی مردم به خدمات این طب پایین است علت چیست؟» اظهار کرد: طب سنتی میراثی است که از پیشینیان به ما رسیده و مورد اقبال عمومی مردم است و در سالهای اخیر مورد اقبال جامعه علمی نیز واقع شده ست و از طرفی در دنیا طب سنتی و مکمل جایگاه ویژهای پیدا کرده است تا جایی که در سازمان جهانی بهداشت تاکید کرده است که از طب سنتی و طب مکمل در نظام سلامت کشورها استفاده شود. در وزارت بهداشت از برخی ظرفیتهای طب سنتی استفاده میشود اما تاکنون از این ظرفیتها به طوری که باید استفاده نشده است.
قوانین طب سنتی کافی است اما اجرا زمانبر است
وی با بیان این که بسیاری از آیین نامهها در حوزه طب سنتی نوشته شده اما اجرا نشده است، افزود: در سیاستهای بالادستی کشور به اندازه کافی قانون برای توسعه یافتن طب سنتی داریم اما برای اجرایی کردن آنها نیاز به زمان است.
افراط و تفریط بزرگترین ضربه را به طب سنتی زده است
مکبری نژاد ادامه داد: بحث افراط و تفریطی که در کشور داریم یعنی تأیید مطلق طب سنتی یا رد کردن مطلق آن باعث شده بزرگترین ضربه به این طب زده شود. بسیاری از مسئولین کشور با مکتب طب سنتی مشکلی ندارند اما آشفته بازاری که در جامعه میبینیم به اسم متخصصان طب سنتی تمام میشود و باعث بدنامی رشته دانشگاهی طب سنتی نیز میشود.
وجود 2500 داروی گیاهی / داروهای گیاهی را خودسرانه مصرف نکنیداستفاده مردم از بیمارستانهای طب سنتی در چین
وی با بیان این که با تأسیس رشته طب سنتی در سال 86 و ورود پزشکان به این حیطه این رشته به طور علمی در دانشگاهها در حال تدریس است، گفت: در کشورهای هند و چین بیش از 100 سال است از این طب استفاده میشود و این چالشهای ما را داشتهاند و الان توانستهاند به این جایگاه برسند و در کنار بیمارستانهای طب رایج بیمارستانهای طب سنتی نیز دارند و امیدواریم ما نیز بتوانیم به این نقطه برسیم هرچند ادغام طب سنتی در نظام سلامت اتفاق افتاده اما باید از این ظرفیت بیشتر استفاده شود. متقاعد کردن و معرفی درست و اصولی طب سنتی به مسئولین و جامعه علمی و عموم مردم مهمترین مسئلهای است که باعث توسعه طب سنتی میشود.
ظرفیت طب سنتی برای توسعه توریسم درمانی
رئیس نخستین کنگره علمی طب ایرانی بیان کرد: طب سنتی ظرفیت خوبی نیز برای توریسم سلامت دارد و مورد اقبال بسیاری از کشورها به ویژه کشورهای منطقه واقع شده است. از سوی دیگر از آنجا که طب سنتی، طب بومی کشور ماست و طب وارداتی نیست و ریشه در تمدن ما دارد می توانیم از آن برای خودکفایی کشور بهره ببریم. ما همچنین برای پذیرش دانشجو نیز برنامه ریزی کردهایم و از ترکیه، عراق، افغانستان، اتریش و هندوستان دانشجوی طب سنتی پذیرش شده است. میزان ارزآوری که طب سنتی میتواند برای کشور داشته باشد اهمیت زیادی دارد.
فعالیت عطاریها باید ساماندهی شود
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر فعالیت عطاریها نیز تصریح کرد: عطاریها به صورت بالقوه باعث حفظ میراث طب سنتی بودهاند. قبل از سال 86 رشته طب سنتی را نداشتیم و میتوان گفت عطاری ها بودهاند که این طب را حفظ کردهاند اما لازم است فعالیت آنها نظامدهی و ساماندهی شوند. فروش گیاهان دارویی و ورود به حیطه درمان و مداخله در امر درمان از جمله معضلاتی است که انتظار میرود در عطاریها قانون مند بشود.
عدم اجرای آیین نامه تأسیس داروخانههای طبیعی
وی با بیان این که آیین نامه داروخانههای طبیعی نوشته شده اما اجرا نشده است، خاطرنشان کرد: این بحث در جامعه طب سنتی وجود دارد که داروهای طبیعی و سنتی در داروخانههای جدایی به فروش برسند اما هنوز این آیین نامه اجرا نشده و داروهای گیاهی در سلامتکدهها به فروش میرسند.
علت گرانی داروهای سنتی
رئیس نخستین کنگره علمی طب ایرانی درباره علت بالا بودن قیمت داروهای طب سنتی بیان کرد: فرآوردههای طبیعی با داروهای شیمیایی قابل مقایسه نیستند و قیمت داروهای گیاهی به میزان عرضه و تقاضا و تولید آنها وابسته است. بحث دیگر نیز بیمه شدن داروهای گیاهی است که قیمت بالای آن به دلیل بیمه نبودن آنهاست.
برگزاری کنگره علمی طب سنتی برای اولین بار
وی با بیان این که در 17 سالی که از تاسیس رشته میگذرد متاسفانه ما برگزاری کنگره تخصصی نداشته ایم و این اولین بار است که کنگره برگزار میشود، گفت: این کنگره 15 امتیاز بازاموزی برای متخصصین طب سنتی، پزشکان عمومی و داروسازان دارد و برای سایر رشتههای علوم پزشکی نیز امتیاز بازآموزی دارد. این کنگره نهم تا یازدهم خردادماه در مرکز همایشهای بینالمللی رازی تهران برگزار خواهد شد.