پنج‌شنبه 8 آذر 1403

دلیل کمبود آب در دیشموک کهگیلویه چیست؟

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
دلیل کمبود آب در دیشموک کهگیلویه چیست؟

یاسوج - ایرنا - سال هاست که شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد برای خروج شهر دیشموک از وضعیت تنش آبی در برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت تدابیری اندیشیده و این شرکت اعلام کرده مشکل اصلی آب آشامیدنی آن مناطق مشکلات تاسیسات و زیر ساخت‌های آبرسانی نبوده بلکه معضل اصلی آبرسانی به مناطق مختلف دیشموک، نبود منابع پایدار و مطمئن تامین آب است.

براساس آخرین آمار و اعلام شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد چهار شهر یاسوج، مادوان، سوق و دیشموک در این استان دارای تنش آبی هستند که برنامه‌های کوتاه مدت و بلندمدتی به منظور رفع مشکل کم آبی آنها لحاظ شده است.

بخش دیشموک یکی از مناطق پرآب در استان کهگیلویه و بویراحمد بوده که رودخانه آجم، رود ریش، چیلر، لیراب، گندم کار و فارتق از مهمترین منابع آبی این منطقه هستند.

بیشتر مواقع از سال کمبود آب آشامیدنی در برخی روستاها و خود شهر دیشموک به بحرانی جدی و معضلی همیشگی برای مردم این منطقه مبدل شده و سبب گلایه مندی مردم این منطقه شده است.

سید محمد موحد نماینده مردم شهرستانهای کهگیلویه، بهمئی، چرام و لنده در مجلس شورای اسلامی یکی از مشکلات بخش دیشموک را نبود فرآیند مناسب انتقال آب به زمین های کشاورزی اعلام کرده است.

در هفته اخیر نیز، در برخی از سایت های فضای مجازی خبرهایی مبنی بر بیان مشکلات آب آشامیدنی شهر دیشموک و روستاهای تابعه از طرف امام جمعه این شهر مطرح شد و واکنش هایی به همراه داشت.

مدیرعامل آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به دلیل بعضی مشکلات آب آشامیدنی در دیشموک، گفت: در برخی نقاط استان به واسطه پراکندگی جمعیت و البته نبود تأمین آب پایدار عملا امکان تامین آب پایدار برای مردم نیست.

فیض الله پاسره افزود: با این وجود، ما در این شرکت بیکار ننشسته ایم و با همین شرایط بودجه ای و درآمدها در همه مناطق شهری و روستایی پروژه هایی را در دست اجرا و تمام شده داریم.

وی تصریح کرد: در این منطقه 47 روستا با 2900 مشترک آب وجود دارد که توسط سه حلقه چاه عمیق و یک دهنه چشمه و با ایجاد 280 کیلومتر لوله گذاری آبرسانی، شهر دیشموک نیز با دو حلقه چاه عمیق آبرسانی می‌شود.

پاسره ابراز داشت: مجتمع آبرسانی اسفندان شامل هشت روستا تا نزدیکی رودخانه سمه، مجتمع آبرسانی درغک آب 4 روستا، مجتمع آبرسانی لیراب تنگ تی آب 6 روستا و مجتمع آبرسانی ده قاضی، ده احمد نیز با یک حلقه چاه، آب 29 روستا را تامین می کنند.

مدیرعامل آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: برای شهر دیشموک نیز اخیرا چاهی به عمق 170 متر حفاری شده که برای تجهیز، راه اندازی و انتقال آن به 15 میلیارد ریال نیاز است که تأمین اعتبار آن در دستور کار است.

پاسره افزود: در این منطقه مشکل اصلی همان نبود منبع تأمین آب پایدار است، وگرنه همه زیرساخت ها فراهم شده است.

وی بیان کرد: آب مجتمع ده قاضی و ده احمد از فاصله 50 کیلومتری در منطقه فارتق تامین می شود، که از یک سو کمبود منابع پایدار تامین آب و از سوی دیگر فاصله زیاد میان منابع تامین آب تا محل مصرف با مد نظر داشتن وضعیت توپوگرافی آن مناطق، سبب شده که شرکت آب و فاضلاب نتواند بصورت پایدار و 24 ساعته آب مشترکین را تامین کند.

مدیرعامل آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: بنابراین آب مجتمع مذکور از محل استحصال در ایستگاه پمپاژ آب فارتق با سه مرحله پمپاژ توسط سه ایستگاه پمپاژ بین راهی تا محل مصرف انتقال داده می شود.

پاسره با اشاره به راه اندازی مدیریت امور آب و فاضلاب در این منطقه، گفت: شرکت های شهری و روستایی ادغام شده اند و در همه مناطق به دنبال فعال کردن مدیریت امور آب بوده اما افتتاح یک اداره بدون امکانات و فاقد توان اجرایی هیچ سودی نداشته و مردم را بدبین می کند.

مدیرعامل آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: بنابراین باید اجازه داد در این زمینه نیز شروع مدیریت امور با حداقل امکانات لازم باشد. برای راه اندازی و تاسیس یک اداره یکپارچه در سطح امور آب و فاضلاب که بتواند بصورت گسترده به شهر دیشموک و روستاهای تابعه خدمات رسانی نماید نیاز به امکانات و تجهیزات اداری و همچنین وسائط نقلیه به اقتضای صعب العبور بودن مناطق جهت تسریع و تسهیل در خدمات رسانی است.

تمام سعی، تلاش و عزم خود را بکار بسته ایم تا با فراهم کردن حداقل امکانات مورد نیاز، امور آب و فاضلاب شهر دیشموک و روستاهای آن ایجاد شود تا خدمات رسانی در خور شان و منزلت ساکنین آن منطقه نیز در کمترین زمان ممکن انجام شود.

بخش دیشموک در شهرستان کهگیلویه افزون بر 22 هزار نفر جمعیت دارد.

شهر دیشموک از شمال به شهرستان لردگان در چهارمحال و بختیاری، از غرب به ایذه و باغملک درخوزستان، از جنوب به ارتفاعات سه هزار متری کوه سیاه و بخش بهمئی گرمسیر و از شرق به بخش‌های مارگون و چاروسا و شهر دهدشت ارتباط دارد.

یکی از اهداف اصلی این شرکت در اجرای طرح های آب روستایی، توسعه زیرساخت آب در همه مناطق برای فراهم آوردن شرایط زندگی بهتر و جلوگیری از مهاجرت های بی رویه است.

در سال های اخیر نگاه دولت به آبرسانی روستایی ویژه بوده است به گونه ای که حدود یک هزار میلیارد ریال به آب روستایی استان از محل صندوق توسعه ملی اختصاص داده شد که ماحصل آن اجرای 18 مجتمع بزرگ آبرسانی با ظرفیت آبرسانی به 485 روستا با جمعیتی افزون بر 100 هزار نفر بوده است.

یکهزار و 480 روستای این استان دارای تأسیسات آبی و حدود 90/75 درصد روستاهای کهگیلویه و بویراحمد زیرپوشش شبکه توزیع آبرسانی هستند.

کهگیلویه و بویراحمد افزون بر 162 هزار مشترک آب و بیش از 44 هزار مشترک فاضلاب دارد.

*س_برچسب‌ها_س*