جمعه 9 آذر 1403

دو روایت درباره فضیلت عجیب شب و روز عید فطر

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
دو روایت درباره فضیلت عجیب شب و روز عید فطر

پیامبر صلی الله علیه و آله و اهل بیت وحی شب و روز عید فطر را بسیار گرامی می‌داشتند و درباره فضائل آن لب به سخن می‌گشودند و مؤمنان را از غفلت نسبت به فضائل این روز بر حذر می‌داشتند.

به گزارش مشرق، عید فطر در کنار عید قربان و عید غدیر از پر فضیلت‌ترین اعیاد سال شمرده می‌شود به گونه‌ای که اهل بیت علیهم‌السلام، شب این عید را کمتر از فضیلت شب قدر ندانسته‌اند. در این روز است که مؤمنان پس از یک ماه روزه‌داری، امید دارند که به فطرت پاک و زلال خود بازگردند و با بهره از انوار ملکوتی و کم کردن تعلقات دنیوی، زندگی خویش را برای همیشه در مسیر عبودیت و سکونت در درگاه قرب الهی قرار دهند.

از این جهت خداوند معنویتی خاص به این روز عزیز می‌بخشد تا توجه مؤمنان را بیش از گذشته معطوف به محضریت خود کند. پیامبر صلی الله علیه و آله و سایر عترت علیهم السلام نیز شب و روز این عید را بسیار گرامی می‌داشتند و درباره فضائل آن لب به سخن می‌گشودند و مؤمنان را از غفلت نسبت به فضائل این روز بر حذر می‌داشتند.

در ادامه، دو روایت درباره فضائل عید فطر می‌خوانید:

روایت اول

پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله ضمن سخنانی در فضیلت شب و روز عید فطر فرمود:

فَاِذَا کَانَت لَیلَهُ الفِطرِ وَ هِیَ تُسَمَی لَیلَهَ الجَوَائِزِ أَعطَی اللَهُ العَالَمِینَ أَجرَهُم بِغَیرِ حِسَاب؛ فَاِذَا کَانَت غَدَاهُ یومِ الفِطرِ بَعَثَ اللَهُ المَلَائِکَهَ فِی کُلِ البِلَادِ فَیهبِطُونَ اِلَی الأَرضِ وَ یقِفُونَ عَلَی أَفوَاهِ السِکَکِ فَیقُولُونَ یا أُمَهَ مُحَمَد اخرُجُوا اِلَی رَب کَرِیم یعطِی الجَزِیلَ وَ یغفِرُ العَظِیمَ؛

«... و چون شب عید فطر که شب جوائز نام دارد فرا رسد، خداوند پاداش عمل‌کنندگان را بدون حساب و شمارش ببخشد و چون صبح روز عید فرا رسد، خداوند فرشتگان را در تمام شهرها برانگیزد، پس در زمین فرود آیند و سر کوچه و گذرها بایستند و گویند: ای امت محمد بسوی پروردگار کریم برای نماز عید بیرون شوید که او پاداش فراوان دهد و گناهان بزرگ را بیامرزد. و چون سوی محل برگزاری نماز عید روند خدا عز و جل به ملائکه فرماید: ای ملائکه من پاداش یک اجیر وقتی به وظیفه‌اش عمل کند چیست؟ گویند: معبودا و سیدا پاداش او آن است که اجر او را بطور کامل عطا کنی.

«فَاِذَا بَرَزُوا اِلَی مُصَلَاهُم قَالَ اللَهُ عَزَ وَ جَلَ لِلمَلَائِکَهِ: مَلَائِکَتِی! مَا جَزَاءُ الأَجِیرِ اِذَا عَمِلَ عَمَلَهُ؟ قَالَ: فَتَقُولُ المَلَائِکَهُ: اِلَهَنَا وَ سَیدَنَا! جَزَاُهُ أَن تُوَفِی أَجرَهُ.»؛ 

و چون سوی محل برگزاری نماز عید روند خدا عز و جل به فرشتگان فرماید: ای فرشتگان من، مزد کارگر - چون کار خود را انجام دهد - چیست؟ عرضه دارند: معبودا و سیدا، این که مزدش را کامل پرداخت کنی.

«قَالَ: فَیقُولُ اللَهُ عَزَ وَ جَلَ: فَاِنِی أُشهِدُکُم مَلَائِکَتِی أَنِی قَد جَعَلتُ ثَوَابَهُم عَن صِیامِهِم شَهرَ رَمَضَانَ وَ قِیامِهِم فِیهِ رِضَای وَ مَغفِرَتِی»؛ 

خداوند عز و جل فرماید: شما را گواه می‌گیرم که من پاداش روزه ی رمضان و نمازشان را خشنودی و آمرزش خود از ایشان قرار دادم. و چون سوی محل برگزاری نماز عید روند خدا عز و جل به فرشتگان فرماید: ای فرشتگان من، مزد کارگر - چون کار خود را انجام دهد - چیست؟ عرضه دارند: معبودا و سیدا، این که مزدش را کامل پرداخت کنی

«وَ یقُولُ: یا عِبَادِی سَلُونِی فَوَ عِزَتِی وَ جَلَالِی لَا تَسأَلُونِی الیومَ فِی جَمعِکُم لِآخِرَتِکُم وَ دُنیاکُم اِلَا أَعطَیتُکُم»؛ 

و خداوند [خطاب به بندگان خویش] می فرماید: ای بندگان من، [هر چه می خواهید] از من بخواهید که به عزت و جلال خودم سوگند که امروز در این اجتماع خویش، هر چه برای دنیا وآخرت خود بخواهید عطا می کنم.

«وَ عِزَتِی لَأَستُرَنَ عَلَیکُم عَورَاتِکُم مَا رَاقَبتُمُونِی وَ عِزَتِی لَآجَرتُکُم وَ لَا أَفضَحُکُم بَینَ یدَی أَصحَابِ الخُلُودِ»؛

و به عزت و جلال خودم سوگند تا وقتی که مرا مراقب خود بدانید [و از من بترسید] شما را در پناه می گیرم و نزد کسانی که در دوزخ جاودانند رسوایتان نکنم.

«انصَرِفُوا مَغفُوراً لَکُم قَد أَرضَیتُمُونِی وَ رَضِیتُ عَنکُم»؛ 

باز گردید که آمرزیده شدید همانا مرا خشنود کردید و من از شما خشنود شدم.

«قَالَ: فَتَفرَحُ المَلَائِکَهُ وَ تَستَبشِرُ وَ یهَنِئُ بَعضُهَا بَعضاً بِمَا یعطِی اللَهُ هَذِهِ الأُمَهَ اِذَا أَفطَرُوا»؛ 

در ادامه می‌فرماید: پس فرشتگان به خاطر آنچه که خداوند در روز عید فطر به این امت ارزانی فرموده است، شاد می‌شوند و به یکدیگر بشارت داده و تبریک گویند.

(امالی مفید مجلس 27، ص232)

روایت دوم

امام صادق علیه‌السلام از پدران معصوم خود نقل کرد که امیرالمؤمنین روز عید فطر برای مردم خطبه خواند و فرمود: ای مردم در این روزتان، به محسنان ثواب داده شود و در آن گناهکاران خسران ببینند؛ این روز شبیه‌ترین روز به روز قیامت است. خروج از منازلتان به سوی نمازگاه را یادآور خروجتان از قبر به سوی پروردگارتان و ایستادن در محل نماز را یادآور ایستادن پیش روی پروردگارتان و بازگشت به سوی منزلتان را یادآور بازگشت به منازلتان در بهشت یا جهنم قرار دهید.

بدانید ای بندگان خدا که کمترین مزد مرد و زن روزه‌دار آنست که فرشته‌ای در روز آخر ماه رمضان به آنها جار بزند مژده گیرید بندگان خدا که گناهان گذشته شما آمرزیده شد و مراقبت کنید در آینده چطور خواهید بود.

خَطَبَ أَمِیرُ المُؤمِنِینَ عَلِیُ بنُ أَبِی طَالِب ع لِلنَاسِ یَومَ الفِطرِ فَقَالَ أَیُهَا النَاسُ اِنَ یَومَکُم هَذَا یَوم یُثَابُ فِیهِ المُحسِنُونَ وَ یَخسَرُ فِیهِ المُسِیئُونَ وَ هُوَ أَشبَهُ یَوم بِیَومِ قِیَامَتِکُم فَاذکُرُوا بِخُرُوجِکُم مِن مَنَازِلِکُم اِلَی مُصَلَاکُم خُرُوجَکُم مِنَ الأَجدَاثِ اِلَی رَبِکُم وَ اذکُرُوا بِوُقُوفِکُم فِی مُصَلَاکُم وُقُوفَکُم بَینَ یَدَی رَبِکُم وَ اذکُرُوا بِرُجُوعِکُم اِلَی مَنَازِلِکُم رُجُوعَکُم اِلَی مَنَازِلِکُم فِی الجَنَهِ أَوِ النَارِ وَ اعلَمُوا عِبَادَ اللَهِ أَنَ أَدنَی مَا لِلصَائِمِینَ وَ الصَائِمَاتِ أَن یُنَادِیَهُم مَلَک فِی آخِرِ یَوم مِن شَهرِ رَمَضَانَ أَبشِرُوا عِبَادَ اللَهِ فَقَد غُفِرَ لَکُم مَا سَلَفَ مِن ذُنُوبِکُم فَانظُرُوا کَیفَ تَکُونُونَ فِیمَا تَستَأنِفُون.

منبع: تسنیم