«دیلماج»؛ سرگشتگیهای یک انسان در دوره قاجار
رمان «دیلماج» در زمینه ادبیات داستانی است که ساختاری تاریخی - تخیلی دارد و سرگشتگیهای یک انسان روشنفکر در دوره قاجار را به تصویر کشیده است.
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، رمان «دیلماج» در زمینه ادبیات داستانی است که ساختاری تاریخی - تخیلی دارد و سرگشتگیهای یک انسان روشنفکر در دوره قاجار را به تصویر کشیده است.
حمید رضا شاه آبادی در این اثر شخصیتی خیالی به نام «میرزایوسف خان مستوفی» ملقب به «دیلماج» خلق کرده که اگر چه در تاریخ ادبیات داستانی بی سابقه نیست، اما میتوان از آن به عنوان حرکتی کم سابقه یاد کرد.
نفوذ در دورانهای مختلف و ساخت و ساز شخصیتهایی مربوط به یک برهه از تاریخ، ابتکاری است که بسیاری از نویسندگان متقدم ایران به نحو شایستهای آن را مورد استفاده قرار داده اند و آثاری از خود به یادگار گذاشته اند که هم اکنون در حکم شاهکار به آنها نگاه میشود.
شخصیت «دیلماج» با تصویری که شاه آبادی ارائه داده نمیتواند شخصیتی مخصوص به یک دوران خاص تاریخی باشد بلکه شخصیت متکثری است که رد پایش را میتوان در هر زمانهای یافت.
خلاصه کتاب «دیلماج» عبارت است از مجموعه نامه نگاریهای یک نویسنده با ناشر برای معرفی و توجیه چاپ داستان زندگی میرزا یوسف معروف به دیلماج که در پایان ناشر با انتشار اثر مخالفت میکند. نویسنده در نامه هایش زندگی «دیلماج» را روایت میکند: جوانی ساده که برای تحصیل وارد خانواده فروغیها میشود و در آنجا نسبت به دختر همکلاسی اش دچار عشقی آتشین میشود، اما به وصال نمیرسد و پس از ماجراهایی مجبور میشود به خارج از کشور برود که در آنجا تحت تعالیم غربی و فراماسونی میرزا ملکم قرار میگیرد. در بازگشت، او که حالا آموزش دیده حلقه برادران است ازجوانی ساده به جایی رسیده که مکر میکند و آدم میکشد.
گفتنی است کتاب «دیلماج» نوشته حمیدرضا شاه آبادی توسط نشر افق راهی بازار کتاب شده است.
انتهای پیام /