رئیسی: بروکراسی یکی از مشکلات نظام اداری کشور است / تأکید بر افزایش بهرهوری
رئیس جمهور گفت: باید فکر کرد و به یک سازوکار چابک با افزایش بهرهوری رسید؛ در نظام مدیریتی ما، رشد اقتصادی ضرورت دارد و این مهم در پی افزایش سرمایهگذاری و همچنین افزایش بهرهوری بهدست خواهد آمد.
به گزارش حوزه دولت خبرگزاری تسنیم، آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیسجمهور پیش از ظهر امروز در مراسم گرامیداشت هفته دولت و هجدهمین جشنواره شهید رجایی که در مرکز همایشهای جمهوری اسلامی ایران (سالن اجلاس سران) برگزار شد، طی سخنانی ضمن تسلیت ایام عزاداری امام حسین (ع) اظهار داشت: در گام دوم انقلاب اسلامی الزام انکارناپذیری برای تحول در نظام اداری کشور داریم. این سازوکار برای تحقق اهداف بسیار نقشآفرین است و نظام اداری کارآمد چابک و امیدآفرین در تحقق اهداف انقلاب نقش مهمی داراست.
وی افزود: این نظام اداری در شکلگیری و تداوم نظام انقلابی نقش با اهمیتی دارد. نظام اداری فعلی را باید با مشخصههایی که برای نظریه نظام انقلاب داریم مقایسه کنیم.
رئیسجمهور بیان کرد: وظیفه همه مسئولان و مدیران این است که فاصله نظام اداری فعلی با نظام اداری مطلوب را کاهش دهند؛ البته ممکن است تحول با برخی موانع و نخواستنها مواجه باشد ولی نباید کارها متوقف شود. یکی از مشکلات نظام اداری ما بروکراسی است؛ این پیچیدگی و درهم تنیدگی بخشهای اداری بعضاً موجب کندی کارهاست؛ ما به کار کارشناسی عقیده داریم اما دموکراسی یک همزاد بهنام بروکراسی دارد.
رئیسی عنوان کرد: علم پنهانِ یک کارشناسی که در یک اداره مشغول کار است، باید مورد توجه قرار بگیرد و این دانشها با تجارب درهم آمیخته که باید مد نظر باشد. این علم پنهان باید بهعنوان نظریه کارشناسی بروز و ظهور کند؛ حتی اگر نظرات کارشناسان با یکدیگر متفاوت باشد اما این نظر از روی شناخت موضوع است.
وی اظهار داشت: باید فکر کرد و به یک سازوکار چابک با افزایش بهرهوری رسید؛ در نظام مدیریتی ما، رشد اقتصادی ضرورت دارد و این مهم در پی افزایش سرمایهگذاری و همچنین افزایش بهرهوری بهدست خواهد آمد. افزایش بهرهوری موجب نهفقط تولید بلکه موجب رشد تولید اعتماد عمومی، رضایتمندی مردم و همچنین رشد سرمایه اجتماعی خواهد شد. این در پرتور یک سازمان اداری چابک و سهل برای امور مردم است.
رئیسجمهور گفت: در شورایعالی انقلاب فرهنگی درخصوص بررسی موانع و همچنین عوامل نارضایتی مردم از سازمان اداری یک گزارش تهیه شده است؛ این بررسیها نشان داد در بسیاری از ادارات امکان دستیابی به نتیجه با کمکردن این بخشهای مختلف که موجب کُندی میشود انجام خواهد شد.
رئیسی تصریح کرد: به همه مدیران میگویم که یکبار فرایندها را بازنگری کنید؛ آیا واقعا این گردشی که در نظام اداری نسبت به امور انجام میگیرید، لازم است؟ یا میشود زمان را کاهش داد؟
وی ادامه داد: بنده از سازمان اداری و استخدامی و همچنین سازمان بهرهوری میخواهم که در این راه تلاش کنند؛ از ویژگیهای کار در این دوره کار جهادی است و از مهمترین شاخصهای کار جهادی، سرعت در انجام کار است. هدف افزایش اعتماد مردم و چابکشدن نطام اداری است.
رئیسجمهور خاطر نشان کرد: بنده یک مسئله را در نظام اداری بهصورت مصداقی درباره یک مجوز دنبال کردم و دیدم مدت زمان زیادی صرفشده و بعد از بررسی و خواست از رئیس آن سازمان، دیدیم که در چند روز، امکان صدور آن مجوز وجود دارد؛ سوال این است که چرا این کار قبلا انجام نشد و مراجعین حتما باید چندین ماه معطل میشدند؟
رئیسی گفت: مدیران دستور داده میدهند ولی تصور میکنند دستور دادن بهمنظور تحقق است. باید دستورات و مصولات جلسات پیگیری شود تا به مرحله اجرا برسد. تا عدم تحقق عینی و عملی یک امر، انجامشده تلقی نشود.
وی با اشاره به سالگرد شهادت شهیدان رجایی و باهنر بیان کرد: از مهمترین شاخصههای شهید رجایی مردمداری، چابکی در انجام امور و پیگیری انقلاب امور بود.
رئیسجمهور با بیان اینکه باید با مردم بیواسطه سخن گفت و هرچه این سخنان بیواسطه بیشتر شود، مفیدتر خواهد بود، عنوان کرد: نیازمند کارسنجی هستیم؛ برخی کارها نیاز به نیروی انسانی زیادی ندارد. در ادارات چقدر پست خالی وجود دارد؟ شاید بتوان گفت نیمی از پستهای مصوب ادارات خالی است؟ آیا واقعا کار بهخوبی انجام میگیرد؟ ابتدا باید کار تعریف شود و بعد برای آن، نیروی انسانی بیاوریم؛ چون نیروی متقاضی کار وجود دارد.
رئیسی گفت: هوشمندسازی یک امر ضروری است و کمک میکند کارها شفاف انجام شود و نتیجهگیری دقیق و سریع انجام شود.
وی خاطر نشان کرد: همه مسئولان در کشور مسئول عُمر نیروها هم هستند؛ هم باید خودشان و هم بایدخود نیرو به خداوند متعال جواب دهند که در ساعت اداری واقعا کار مفید انجام دادند؟
رئیسجمهور اظهار داشت: باید کرامت مردم در سازمان اداری حفظ شود؛ احترام به مردم زود انجام دادن کار آنهاست.
رئیسی بیان کرد: برخی افراد وقتی استخدام میشوند خاطرشان جمع میشود که نیازی به علمافزایی ندارند، نباید این فضا شکل بگیرد. آموزشهای ضمن خدمت جای کار علمی در دانشگاه را نمیگیرد.
وی با بیان اینکه برخی رودربایستیهای اداری مشکلآفرین است و چندین سال است که وجود داشته و باید حل شود، تصریح کرد: نظام عادلانه پرداخت حقوق را از ابتدای دولت دنبال میکنیم و یکی از رسالتهای مهم ما این است. جای تأسف است که نظام عادلانه پرداخت جای خود را به نظام چانهزنی بدهد. باید در نظام عادلانه پرداخت هرکسی به میزان کاری که میکند، دریافت داشته باشد. این نظام عادلانه پرداخت از آرزوهای جدی است که باید دولت، مجلس و بخشهای مختلف دستبهدست دهند تا به ثمر برسد. البته ممکن است برخی از این امر ناراحت باشند ولی مهم این است که عموم مردم رضایت داشته باشند.