راهکار پیامبر (ص) برای دور شدن شیطان از صفوف مسلمانان
پیامبر اکرم (ص) تمام متعلقات خود اعم از لباس مرکب و شمشیر را نام گذاری کرده بود این مسئله نیز از نظم ایشان حکایت میکند. هرگاه زمان برپایی نماز و تشکیل صفهای جماعت میشد پیامبر تذکر میداد که منظم بایستید.
به گزارش خبرنگار فرهنگی تسنیم، کتاب «درسهایی از سیره پیامبر اعظم (ص)» نوشته آیت الله سید کاظم نورمفیدی، کتاب متفاوتی درباره زندگی و سیره پیامبر اکرم (ص) است که سیره حضرت را از 9 ساحت مورد بررسی قرار میدهد. این 9 ساحت عبارت از «تلاش برای تقرب به خدا»، «زهد»، «رعایت کرامت انسانی»، «عزت نفس»، «نظم»، «شرح صدر»، «رفق و مدارا»، «دوری از تکلف» و «برخی از توصیههای مهم پیامبر (ص) در خطبه شعبانیه»، هستند.
«مناجات با محبوب»، «عوامل تقرب به خدا»، «حقیقت تفکر»، «شکر و مراتب آن»، «مهمترین موانع تقرب به خدا»، «زهد پیامبر (ص)»، «آثار زهد»، «برخی آثار فردی و اجتماعی تکریم و تحقیر»، «راههای کسب عزت نفس»، «آثار حلم»، «نظم در همه ابعاد هستی»، «شرح صدر ائمه (ع)»، «رعایت آزادی»، «برخی موراد عدم جواز به کار گیری شرح صدر توسط حکومت»، «رفق و مدارا به مثابه سیرهای اجتماعی»، «علامت انسان متکلف»، «صدقه و توجه به نیازمندان»، «کنترل زبان»، «دروغ در نظر پیامبر (ص)»، «صداقت»، «ساحتهای صداقت»، «دعا کردن» و «حقیقت توبه» از جمله مباحثی است که در دروس 9 گانه این کتاب از نظر گذشته است.
درس مهم از سبک زندگی پیامبر (ص) در تعامل با مردمدر بخشی از این کتاب درباره نظم پیامبر در امور شخصی و اجتماعی میخوانیم:
امام حسین الله نقل میکند که از پدرم امیرالمؤمنین پرسیدم، رفتار پیامبر خدا السلام الله در هنگام ورود به خانه و درون خانه چگونه بود؟ ایشان فرمودند: فَاِذَا أَوَی اِلَی مَنزِلِهِ جَزَأَ دُخُولَهُ ثَلَاثَهَ أَجزَاءِ جُزء لِلَهِ وَ جُزء لِأَهلِهِ وَ جُزءً لِنَفسِهِ ثُمَ جَزَأَ جُزأَهُ بَینَهُ وَبَینَ النَاسَ: زمانی که به منزل داخل میشد اوقات خود را به سه بخش تقسیم میکرد؛ یک بخش عبادت خداوند عزوجل و بخش دیگر رسیدگی به امور خانواده خویش و قسمت سوم کارهای شخصی؛ سپس زمان مخصوص به خود را بین خود و مردم تقسیم میکرد این نشانه نظم است. آن حضرت حتی تمام متعلقات خود اعم از لباس مرکب و شمشیر را نام گذاری کرده بود این مسئله نیز از نظم ایشان حکایت میکند. هرگاه زمان برپایی نماز و تشکیل صفهای جماعت میشد پیامبر تذکر میداد که منظم بایستید: «سَؤُوا بَینَ صُفُوفِکُم؛ صفهایتان را مساوی کنید؛ یعنی اولاً، صفها صاف باشد و ثانیاً، فاصله بین آنها مساوی باشد. چرا پیامبر الله همواره این کار را انجام میداد؟ چون میخواهد به مسلمانها بیاموزد که باید منظم باشند و فرهنگ نظم در میان آنها جا بیفتد. بعد میفرمود: «حَاذُوا بَینَ مَنَاکِبِکُم؛ شانههایتان را محاذی هم کنید؛ این عمل ربطی به نماز ندارد و دستوری جدا از آن است اما پیامبر این فرمان را میدهد تا در جامعه اسلامی نظم حاکم باشد. آن حضرت فرمود: سَؤُوا بَینَ صُفُوفِکُم وَحَاذُوا بَینَ مَنَاکِبِکُم لَا یَستَحوذُ عَلَیکُمُ الشَیطَان " صفهایتان را مساوی و شانههایتان را محاذی هم کنید که این گونه شیطان بر شما مسلط نمیشود.
بیان دیگری از همین رفتار پیامبر از امام صادق الله نقل شده است که میفرمود:
یَا أَیُهَا النَاسُ أَقِیمُوا صُفُوفَکُم وَ امسَحُوا بِمَنَاکِبِکُم لِئَلَا یَکُونَ فِیکُم خَلَکَ وَ لَا تُخَالِفُوا فَیُخَالِفَ اللَهُ بَینَ قُلُوبِکُم صفهایتان را راست کنید و شانههایتان را به هم بچسبانید تا فاصلهای بین شما نباشد و در نظم صفها اختلاف نکنید که در غیر این صورت خداوند در بین قلبهایتان اختلاف میافکند.
اهتمام به این امر در حج کاملاً قابل مشاهده است و کسانی که به حج رفتهاند، دیدهاند که وقتی در مسجد الحرام به نماز میایستند جایی از صف خالی نمیماند و اگر یک جای خالی در صفی پیدا شود، به سرعت پر میشود...
امام خمینی نیز بسیار منظم بود ایشان سیزده سال در نجف بود. عدهای از یاران امام خمینی نقل کردهاند در این سیزده سال، جز زمانی که برای زیارت به کربلا میرفت و در نجف نبود یا مریض میشد رأس ساعت نه وارد صحن امیرالمؤمنین میشد به گونهای که برخی میتوانستند ساعتشان را با ورود ایشان تنظیم کنند، خواب، خوراک رفت وآمد و همه امور ایشان نظم داشت.