رای جالب دیوان عالی کشور که منجر به محرومیت از ارث یک از وراث شد
6 نفر از وراث مرحوم محمد دعوایی به طرفیت یک نفر از وراث که او را فرزندخوانده میدانند، به خواسته نفی نسب مطرح کردهاند؛ با این ادعا که والدین آنها، قریب نیم قرن پیش، فرزند خردسالی به نام پرویز را از شیرخوارگاه مشهد تحویل و برای وی شناسنامه گرفتهاند.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، در جلسه هیئت عمومی دیوان عالی کشور پرونده اصراری حقوقی با موضوع خواسته نفی نسب مورد بررسی قرار گرفت.
خلاصه جریان پرونده به این شرح است که 6 نفر از وراث مرحوم محمد دعوایی به طرفیت یک نفر از وراث که او را فرزندخوانده میدانند، به خواسته نفی نسب مطرح کردهاند؛ با این ادعا که والدین آنها، قریب نیم قرن پیش، فرزند خردسالی به نام پرویز را از شیرخوارگاه مشهد تحویل و برای وی شناسنامه گرفتهاند در حالی که این فرد، برادر تنی آنها نبوده است، بنابراین درخواست صدور حکم نفی نسب از محضر دادگاه ارائه کردهاند.
ورود 95000 پرونده به دیوان عالی کشور در سال 1401دادگاه حکم بر نفی نسب صادر کرده است اما شعبه 37 دیوان عالی کشور ادعا را ثابت ندانسته و از طرفی با توجه به صدور شناسنامه و حاکمیت سند رسمی، نظر بر بطلان دعوی مطرح شده از ناحیه فرجامخواندگان داشته است لذا از آنجا که دادگاه تجدیدنظر اصرار به رأی قبلی دارد، پرونده به جهت اصراری شدن در هیئت عمومی مطرح شد و قضات پیرامون اختلاف نظر بین شعبه 22 دادگاه و 35 دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی از یک سو و شعبه 37 دیوان عالی کشور به بحث و تبادل نظر پرداختند.
قضات حاضر در جلسه در نهایت با توجه به نتیجه استعلام به عمل آمده از جمعیت هلال احمر مبنی بر اینکه والدین وراث از یک شیرخوارگاه فرزندی را به فرزندخواندگی تحویل گرفتهاند و همچنین نتیجه آزمایش ژنتیک (دی - ان - ای) که مؤید عدم وجود رابطه نسبی است، حکم دادگاهها را که اشعار بر نفی نسب دارد، مطابق موازین قانونی تشخیص دادند.
از مجموع 65 نفر از قضات حاضر در جلسه 25 نفر، نظر شعبه سی و ششم دیوان عالی کشور و 34 نفر نظر دادگاهها را صائب دانستند و در این میان 6 نفر نیز پرونده را دارای نقص تحقیقات دانستند.
به گزارش تسنیم، این جلسه هیئت عمومی دیوان عالی کشور با حضور حجتالاسلام سید احمد مرتضویمقدم، رئیس دیوان عالی کشور و قضات عالی رتبه برگزار شد.
رئیس دیوان عالی کشور در نطق پیش از دستور این جلسه با اشاره به خطبه 176 امیرالمؤمنین (ع) اظهار کرد: بهشت الهی پیچیده در مکاره (سختیهایی که انسان برخلاف میل و نفسش باید انجام دهد) است.
وی در ادامه گفت: پیامبر اکرم (ص) نیز میفرمایند نفس خود را بر فضائل مکره کن چراکه رذائل مطابق هوای نفس است و نیازی به وادار کردن برای انجام هوای نفس نیست، بدانید طاعت خدا جز در کره (برخلاف میل و هوای نفس) ظاهر نمیشود و هیچ معصیتی حاصل نمی شود مگر با شهوت. خداوند آن انسانی را که از شهوت و خواستههای درونی فاصله گرفت رحمت کند.
مرتضویمقدم تصریح کرد: شهوت باید در اختیار انسان باشد چرا که هوای نفس دائماً انسان را به سوی معصیت میکشاند، بنابراین انسان باید آن را کنترل کند.