رشد 2 برابری تعداد بانوان ورزشکار قزوینی در دولت تدبیر و امید
قزوین - ایرنا - مسوول ورزش بانوان اداره ورزش و جوانان قزوین گفت: تعداد ورزشکاران سازمان یافته و بیمه شده بانو در استان طی هفت سال گذشته نزدیک به 2 برابر رشد یافته و از 20 هزار نفر به 39 هزار نفر افزایش پیدا کرده و از سوی دیگر جمعیت زنان ورزشکار در این استان نزدیک به جمعیت مردان ورزشکار رسیده است.
در خصوص اهمیت ورزش و نقش آن در حفظ سلامت افراد و پیشگیری آن از ابتلای افراد به بیماری های غیرواگیر به کرات بحث شده است، حال وقتی صحبت از ورزش بانوان می شود باید تاثیرات آن را در سلامت روح و جسم این قشر و همچنین بر روی خانواده بسیار پررنگ تر دانست.
بانوان نیمی از جمعیت جامعه را تشکیل می دهند و حداقل انتظار این است که مشارکت آنان در ورزش نیز برابر با مردان باشد.
با برنامه ریزی های انجام شده در دولت تدبیر و امید میزان مشارکت بانوان قزوینی در ورزش همگانی و قهرمانی به طرز چشم گیری توسعه پیدا کرده است.
تعداد ورزشکاران سازمان دهی شده در استان قزوین پیش از دولت تدبیر و امید حدود 50 هزار نفر بود که این رقم اکنون به 80 هزار نفر افزایش یافته که از این تعداد 39 هزار نفر را بانوان تشکیل می دهند.
این تعداد بانوی ورزشکار در 359 باشگاه ورزشی مشغول به فعالیت هستند.
خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) قزوین با "ندا پاکدامن" مسوول ورزش بانوان اداره کل ورزش و جوانان استان در خصوص جایگاه ورزش بانوان و برنامه های این اداره کل به گفت وگو نشست.
ایرنا: در خصوص آخرین آمار و جمعیت بانوان ورزشکاران استان قزوین و همچنین جایگاه ورزش بانوان استان در سطح کشور توضیح بدهید. امروز زنان ورزشکار به عنوان نیمی از جامعه توانسته اند همپای مردان در عرصههای ورزشی قزوین قدم بردارند و در این حوزه فعالیت چشمگیری دارند.
در سال 92 تعداد جمعیت کل ورزشکاران سازمان یافته استان قزوین 58 هزار نفر بود که 20 هزار نفر آنها را بانوان تشکیل می داد، اکنون تعداد کل ورزشکاران سازمان یافته استان 80 هزار نفر است که 39 هزار نفر آنها را بانوان تشکیل می دهند که این رقم ضمن نشان دادن رشد 2 برابری جمعیت ورزشکار بانو نشان می دهد در طی این سال ها تعادل خوبی بین جمعیت ورزشکاران بانو و اقا در استان قزوین ایجاد شده و فاصله16 هزار نفری جنسیتی در ورزش استان اکنون به کمتر از 2 هزار نفر کاهش یافته است. جایگاه ورزش قزوین به واسطه کسب عنوانهای ارزشمند در حوزههای قهرمانی، همگانی و عمرانی از سال 97 از سطح سوم به سطح دوم کشور ارتقا پیدا کرده است.
بر اساس سطحبندی وزارت ورزش و جوانان کشور، ادارت کل ورزش و جوانان کشور در سه دسته تقسیم بندی شدهاند و اداره کل ورزش و جوانان استان قزوین از زمان ایجاد و تاسیس در دسته سوم قرار داشت. قزوین در سالهای اخیر موفق شد در میان استانهای همطراز خود در سطح سوم کشور به دلیل جایگاه مناسب در مسابقات قهرمانی و بین المللی و همچنین افزایش تعداد مربیان و داوران تیمهای ملی، برگزاری دورههای آموزشی و میزبانی رویدادها و توسعه ورزشهای همگانی به سطح دوم ارتقا پیدا کند. ظرفیت قزوین در حوزه ورزش بانوان بسیار بالاست و در حال حاضر 38 هزار ورزشکار زن سازمان یافته در سطح استان مشغول فعالیت هستند که از این تعداد نزدیک به 12 هزار و 115 نفر در رشته های مرتبط با ورزشهای همگانی، پنج هزار و 200 نفر در رشته بدنسازی و پرورش اندام، سه هزار و 200 نفر در رشته ژیمناستیک، سه هزار نفر در رشته والیبال، 2 هزار و 200 نفر در رشته تکواندو و یک هزار و 100 نفر در رشته کاراته و سایر نیز در دیگر رشته ها مشغول فعالیت هستند. همچنین در بخش ورزش های همگانی بیش از 37 هزار ورزشکار زن به صورت عمومی مشغول فعالیت های ورزشی هستند.
ایرنا: چند بانوی قزوینی در یک سال اخیر به اردوی تیم های ملی دعوت شده و بانوان ورزشکار قزوینی چه تعداد مدال به دست آورده اند؟
البته این ظرفیت بسیار بیشتر از این است و ما هم اکنون در 15 رشته ظرفیت کسب مدال را داریم اما برای این موفقیت نیازمند حمایتهای ویژه هستیم. بانوان قزوینی در این مدت در رشتههای بدمینتون، تنیس روی میز، تیراندازی، دوومیدانی، فوتبال، قایقرانی، ورزشهای رزمی، کاراته، ووشو، تکواندو، کونگفو، هندبال، بسکتبال، تنیس، اسکیت و بیلیارد به اردوهای تیم ملی دعوت شدهاند که در رشتههای کاراته، تکواندو و تنیس روی میز بیشترین تعداد دعوتشدگان را به خود اختصاص دادهاند. در رشتههای تیراندازی، هنرهای رزمی، هندبال، تنیس، بسکتبال، اسکیت و بیلیارد 2 بانوی قزوینی، رشتههای بدمینتون، قایقرانی، فوتبال و گونگفو سه بانوی قزوینی، رشتههای تنیس روی میز و تکواندو چهار نفر و رشته کاراته هفت نفر به اردوی تیم ملی راه یافتهاند و در رشتههای دومیدانی و ووشو با یک ورزشکار دعوت شده کمترین تعداد دعوت بانوان ورزشکار قزوینی را به خود اختصاص دادهاند. این تعداد دعوت بانوان ورزشکار قزوینی به تیم ملی ظرفیت و توانمندی بالای آنها را نشان می دهد که در صورت تداوم حمایت و توجه مسئولان قطعا زمینه رشد و شکوفایی بیشتر آنها فراهم خواهد شد.
ایرنا: امسال نیز آیا موردی از دعوت ورزشکاران بانوی قزوینی به اردوی تیم های ملی داشته ایم؟
امسال به جهت شیوع ویروس کرونا هنوز اردوهای آماده سازی تیم های ملی در رشته های مختلف به صورت رسمی فعالیت خود را آغاز نکردند و ورزشکاران نیز به صورت رسمی به تیم ملی دعوت نشده اند و کمیته ملی المپیک یکسری برنامه به صورت مجازی در دستور کار قرار داده و اعضای سال گذشته در تیم های ملی به صورت انفرادی و یا از طریق شبکههای اجتماعی مشغول تمرین هستند.
ایرنا. تعداد مربیان و چهرههای شاخص در رشتههای ورزشی بانوان استان قزوین را بفرمایید؟ در حال حاضر چهار هزار و 173 نفر در رشتههای مختلف مربی بانو در استان قزوین وجود دارد که با افزایش خوبی طی 2 سال اخیر روبرو شده به طوری که در سال 97 این رقم 2 هزار و 666 مربی بود و تعداد مدرسان بانو در سال 97 در استان 22 نفر بود که هم اکنون به 32 نفر مدرس ورزشی رسیده است. در میان چهرههای شاخص ورزش زنان قزوین در بخش مربیان فاطمه صفرپور مربی تیم ملی تکواندو، آمنه محمودی مربی تیم ملی فوتسال جوانان، اکرم قهرمانی مربی تیم ملی والیبال جوانان، زهرا بهشتی راد مربی تیم ملی سه گانه، مهدیه ریاضی مربی تیم ملی قایقرانی و افسانه حسن نایبی مربی تیم ملی بسکتبال جوانان به چشم می خورند. در این سالها تلاش شده تا سطح دانش مربیان را ارتقا دهیم و مربیان درجه 2 و درجه یک را افزایش بدهیم تا از نظر سطح فنی بتوانیم ورزشکاران خود را برای حضور در میادین بین المللی و مهم پرورش دهیم که در این راه موفقیت های خوبی را به دست آورده ایم.
ایرنا. از تعداد و وضعیت هیات های ورزشی فعال بانوان در استان قزوین بگویید. هم اکنون 171 هیات ورزشی در مراکز استان، شهرستان ها و شهرها داریم که از این تعداد 47 هیات در قزوین و 124 هیات در شهرستانهای فعال هستند که باید گفت ورزش بانوان در بیشتر هیات های نامبرده فعال و پررنگ است. تلاش شده تا با توزیع عادلانه امکانات ورزشی در سطح شهرستانها زمینه رشد و پیشرفت ورزش بانوان فراهم شود.
ایرنا. باشگاههای ورزشی بانوان در استان قزوین چه تعداد هستند و از خساراتی که کرونا به آنها وارد کرده است، بگویید. در حال حاضر 305 باشگاه دو منظوره و 54 باشگاه ویژه بانوان در سطح استان فعال است که شیوع کرونا استخرها، باشگاه های بدن سازی و سالن های ورزشی در استان را به تعطیلی کشاند و موجب وارد شدن خسارت اقتصادی زیادی به همه این مکان شد. باشگاه های ورزشی بانوان در قزوین که به دلیل شیوع کرونا و توقف فعالیت در سه ماه اخیر خسارت دیدند که فهرست این اماکن به وزارت ورزش و جوانان ارجاع شده است. دولت برای جبران خسارات کرونا به باشگاه ها در مرحله اول به باشگاه های خصوصی برای هر پرسنلی که دارند و حق بیمه پرداخت می کنند تا سقف 16 میلیون تومان برای سه ماه اسفند، فروردین و اردیبهشت وام اختصاص می دهد که هشت میلیون تومان آن برای حقوق و هشت میلیون تومان نیز هزینه باشگاه ها خواهد بود. در مرحله دوم نیز برای باشگاه هایی که بیمه نبودند تسهیلاتی در نظر گرفته شده است چرا که در این مدت بسیاری از باشگاهداران برای جبران اجاره بهای مکان و پرداخت دستمزد مربیان و کارکنانشان با مشکلات جدی مواجه شدند. خوشبختانه در قزوین برخی از مالکان از دریافت اجاره بها از باشگاهها خود داری کردند و همچنین استانداری نیز تسهیلاتی در نظر گرفته است. در حال حاضر استخرهای استان و باشگاه های رشتههای رزمی مانند کاراته، وشوو، تکواندو و دیگر رشتهها رزمی فعالیت آنان به سبب ویروس کرونا همچنان تعطیل است و سایر رشتههای ورزشی با رعایت پروتکل بهداشتی و تب سنجی فعالیت میکنند.
ایرنا. زیرساخت های ورزشی بانوان در استان قزوین در چه وضعیتی قرار دارندو مشکلاتی که در این حوزه وجود دارد؟
در استان قزوین زیرساختهای لازم به ویژه در بخش بانوان نیازمند گسترش است، چرا که امکانات موجود پاسخگوی حجم ورزشکاران ما نیست.
با توجه به پیشینه ورزشی استان قزوین و ظرفیت و پتانسیل هایی که بانوان دارند از نظر جمعیت سازماندهی شده برابر آقایان هستیم و این نشان توجه و اقبال عمومی به ورزش است اما از نظر زیرساختی با استانهای همجوار خود خیلی برابری نمی کنیم و در ابنیههای ورزشی محدودیتهای زیادی داریم.
در قزوین یک سالن ویژه بانوان داریم و همچنین سالن اختصاصی ورزش بانوان تاکستان در حال تکمیل شدن است و با اعتبارات تخصیص یافته از سال گذشته، 124 خانه روستایی نیز تجهیز شده است.
سعی ما بر این است که توسعه و امکانات بیشتری برای ورزش بانوان فراهم شود ولی در نهایت برای رسیدن به جایگاه مطلوب فاصله زیادی داریم.
ایرنا: در خصوص اعتبارات ورزشی اختصاص یافته به ورزش بانوان قزوین توضیح بدهید.
اعتبارات ورزشی در 2 بخش ملی و استانی به صورت سالانه تخصیص می یابد که طرح های ملی دارای اعتبارات ویژه بوده و و اعتبارات استانی نیز از محل فصل پنج به هیات های ورزشی پرداخت میشود. بخشی از اعتبارات امسال از طریق وزارت ورزش و جوانان تخصیص داده شده و هیاتهای ورزشی نیز براساس برنامه مدون در حال فعالیت هستند اما به دلیل شیوع کرونا اقدامات عملیاتی در خصوص برگزاری مسابقات استانی و اردوها در سال جاری انجام نشده است. در شرایط فعلی از هیاتهای ورزشی که قهرمانان ورزشی را تحت پوشش دارند خواسته شده فعالیت خود را به صورت آموزشهای مجازی یا با رعایت پروتکلهای بهداشتی به صورت حضوری انجام دهند تا ورزشکاران از گردونه فعالیت دور نشوند و سعی شده تا از فرصت پیش آمده نهایت استفاده را برای ارتقای سطح دانش مربیان ببریم.
ایرنا: در خصوص ساختار قامتی بانوان که از مشکلات جدی این قشر به شمار می رود، چه اقداماتی در استان قزوین انجام شده است؟
یکی از اهداف و برنامه های مهم وزارت ورزش و جوانان در بخش بانوان اصلاح ساختار قامتی این قشر از طریق توسعه ورزش های همگانی است.
در همین رابطه طرح ملی سنجش ساختار قامتی دختران و زنان روستایی در قزوین در دست اجراست که در آن دختران بالای 15 سال از لحاظ قامتی سنجش می شوند و افراد دارای ناهنجاری شناسایی و تلاش می شود تا با حرکات ورزشی مشکل آنان برطرف شود.
در این طرح کارشناسان و متخصص مربوطه به شناسایی ناهنجاری وضعیت و ساختار اسکلتی زنان روستایی شامل مشکل در ستون فقرات، گودی کمر، افتادگی شانه و صاف بودن کف پا پرداخته و با حرکات اصلاحی به منظور جلوگیری از افزایش این مشکلات و آموزشهای لازم در این زمینه به آنها ارائه میدهند.
این طرح از سال 96 در استان قزوین کلید خورده که در سال نخست 250 نفر را در 2 روستا تحت پوشش قرار داد، در سال 97 این رقم به سه هزار و 780 نفر در 24 روستا افزایش یافت و در سال 98 نیز این طرح در 35 روستا ا جمعیت 3 هزار و 200 نفر را تحت پوشش خود قرار داد. ساختار قامتی یکی از مهمترین موضوعها در ورزش و سلامت است چون ناهنجاریهای ساختار قامتی سلامت جسمانی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد.
*س_برچسبها_س*