سه‌شنبه 6 آذر 1403

رشد 62 درصدی گازرسانی به روستاهای خراسان شمالی طی هشت سال گذشته

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
رشد 62 درصدی گازرسانی به روستاهای خراسان شمالی طی هشت سال گذشته

بجنورد - ایرنا - رشد 62 درصدی گاز دار شدن روستاهای خراسان شمالی در هشت سال گذشته موجب شد تا هم‌اکنون حدود 99.7 درصد از ساکنان روستاهای دور و نزدیک این استان از گاز شهری برخوردار شوند و نشان انرژی سبز برسینه روستاهای این استان بدرخشد.

به گزارش خبرنگارایرنا، این روزها با گشت و گذار در روستاهای دور و نزدیک استان خراسان شمالی تنها چیزی که بیش از سایر زیرساخت ها توجه هر تازه واردی را به خود جلب می کند، علمک های گاز شهری است که بر تارک روستاهای این خطه شمال شرق کشور می درخشد و دیگر خبری از خاطرات تلخ زمستان های سرد بدون نفت و پخت و پز زیر چهار پایه چراغ های خوارک پزی نفتی و حتی گاها استفاده از فضولات حیوانی برای این کار نیست. خدا حافظی با بخاری نفتی  اندکی برگشت به گذشته نه چندان و ورق زدن خاطرات روستاییان مناطق صعب العبور و برفگیر استان خراسان شمالی نشان می دهد که تا قبل از گاز دار شدن این روستاها، فصل زمستان و سرما طاقت فرسای زیر 20 درجه سانتیگراد در برخی مناطق کوهستانی استان خراسان شمالی کابوسی وحشتناک برای روستاییان این دیار بود، به طوری دغدغه تامین سوخت زمستانی حتی در کمرکش گرمای مردادماه نیز رهایشان نمی کرد. براساس یک برنامه نانوشته به دلیل صعب العبور بودن اکثر مناطق روستایی استان خراسان شمالی و یا کمبود نفت سفید در زمستان به علت کمبود خودروهای سوخت رسان روستاییان به ناچار باید تابستان نفت زمستانی مورد نیازشان را تامین می کردند و به دلیل حجم نفت سهمیه شش ماهه فصل سرما، گاها نیز روستاییان با کمبود گالن برای ذخیره سازی مواجه بودند و دغدغخ تامین سوخت زمستانی از یک سو و گالن نفت از سوی دیگر فشار را بر روستاییان مضاعف می کرد و هر روستایی که به هر دلیلی نمی توانست سوخت زمستانی خود را در تابستان خریداری کند، باید دعا می کرد که سرمای شدید در منطقه حاکم نشود و یا این که از خوش اقبالی گاهی نیز در میانه زمستان نفتی به سراغشان می آمد در غیر این صورت باید برای گذران زمستان پس از نفت به هیزم باغات روی می آردند و یا بعضا نیز از فصولات حیوانی برای گرم کردن خانه ها و پخت وپز استفاده کنند.

اما در کمتر از هشت سال گذشته با حمایت وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران امروز 99.7 درصد از روستاهای استان خراسان شمالی از گاز شهری برخوردار شدند و دیگر نه تنها با بخاری نفتی که با سیلندهای گاز و پیک نیک و سایر تجهیزات گرمایشی سنتی خدا حافظی کردند و حتی برخی از جوانترها نیز در خانه های جدید برای بهره گیری بهتر از انرژی گرمایشی از شوفاژ استفاده می کنند و تجربه جدیدی از زندگی روستایی در این دیار در حال رقم خوردن است. طبق آمار رسمی صرفا در سال 99 با گاز شدن چهار هزار 226 خانوار روستایی حدود 13 میلیون لیتر نفت سفید و دو هزار تن گاز مایع مصرفی برای زمستان در روستاهای این استان صرفه حویی صرفه جویی شد و با احتساب قیمت هر لیتر نفت سفید 1500 هزار ریال و گاز مایع حدود دو هزار و 300 متر کیلوگرم سالانه چندین میلیارد تومان در هزینه خانوار روستاییان و دولت کاهش یافت. یکی از روستاییان شهرستان مرزی راز و جرگلان گفت: تا قبل از گاز رسانی به تامین سوخت و کپسول گاز دغدغه اصلی ما در زمستان و تابستان بود و همیشه باید معطل دریافت سهمیه نفت سفید زمستانی و پرکردن سیلندرهای گاز باشیم، چرا که نیمی از سال به دلیل برف و بوران به سختی می توانستیم نفت و گاز مایع تهیه کنیم. محمد بهمن افزود: با تلاش مسوولان استانی و ملی تمام روستاهای کوچک و بزرگ این شهرستان مرزی از نعمت گاز برخوردار شدند و زمستان را با خیال آسوده در کنار هم زندگی می کنیم و برخی از خانوارهای روستایی که پیشتر به دلیل همین مشکلات سوخت زمستانی، اقامتی در روستا نداشتند؛ دوباره به زمستان به خانه های خود برگشتند. وی در تعریف روزهای بدون گاز و چگونگی گذران زمستان می گوید: در برخی از سال ها که با کمبود تامین نفت مواجه می شدیم به اجبار از هیزم نیز برای گرم کردن و پخت پز استفاده می کردیم که علاوه بر اینکه باعث قطع درختان و بوته ها می شد بسیار سخت نیز بود. خراسان شمالی در صدر روستاهای برخوردار از گاز تلاش کارگزاران دولت در حوزه گازرسانی برای بهره مندی روستاهای این استان از انرژی سبز موجب شد تا طبق آمار میانگین روستاهای برخوردار از گاز استان خراسان شمالی به 99.7 درصد برسد که حدود 15 درصد از میانگین کشوری بالاتر است و هم اکنون از حدود 400 هزار روستایی این استان حدود 390 هزار نفر از گاز برخوردار شدند. مدیرعامل شرکت گاز خراسان شمالی گفت: تا پیش از سال 92 حدود 290 روستای این استان از نعمت گاز شهری برخوردار بودند که این آمار هم اکنون به 756 روستا رسید به طوری که تمام روستاهایی که امکان گاز رسانی از قبیل قرارگیری در مسیر خط لوله انتقال و وضعیت طبیعی داشتند، از نعمت گاز شهری برخوردار شدند. حسن رضا میربلوکی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: در مجموع در دولت یازدهم و دوازدهم 456 روستا گازدار شدند و به طور میانگین سالانه حدود 55 روستای استان زیرساخت های پوشش گاز شهری قرار گرفتند.

وی گفت: در ابتدای دولت یازدهم طول شبکه گاز رسانی در این استان سه هزار و 636 کیلومتر بود که هم اکنون به هفت هزار و 312 کیلومتر رسیده است و ضریب نفوذ گاز این استان در حوزه شهری هم اینک 100 درصد و روستایی 99.7 درصد است. وی خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی میزان برخورداری مناطق روستایی استان از گاز طبیعی نسبت به میانگین کشوری حدود 15 درصد و مناطق شهری نیز حدود چهار درصد بیشتر است و این استان در صدر استان های برخوردار از گاز شهری و سبز کشور قرار دارد. مدیرعامل شرکت گاز خراسان شمالی گفت: این استان در زمینه گازرسانی به روستاها رتبه سوم کشوری را به خود اختصاص داد. هزینه 6 هزار میلیارد ریالی برای گاز رسانی به روستاها میر بلوکی هزینه نصب هر عملک برای گاز دار شدن خانوارهای روستایی را در استان خراسان شمالی بین 60 تا 120 میلیون ریال اعلام کرد که با حساب سرانگشتی در هشت ساله گذشته حداقل برای گازدار شدن بیش از 456 روستای این استان افزون بر 600 میلیارد تومان اعتبار هزینه شد که با وجود تنگناهای اقتصادی و مالی دولت این میزان هزینه بی سابقه بود. وی تعداد روستاهای بالای 20 خانوار این استان را 720 خانوار اعلام کرد و اظهارداشت: هم اکنون 708 روستا تاکنون از گاز شهری برخوردار شدند و حدود 12 روستا نیز به دلیل دوری از شبکه انتقال از گاز شهری برخوردار نشدند که باید از سایر انرژی از جمله برق استفاده کنند.

مدیرعامل شرکت گاز خراسان شمالی گفت: همچنین از 38 روستای زیر 20 خانوار استان نیز 25 خانوار که نزدیکی شبکه انتقال گاز قرار داشتند و یا میانگین هزینه گاز رسانی به این مناطق برای هر خانوار کمتر از 120 میلیون ریال بود، از گاز برخوردار شدند. میربلوکی با بیان اینکه خراسان شمالی در ردیف استان های سبز کشور به دلیل استفاده از انرزی گاز قرار دارد، اظهار داشت: ضریب نفوذ گاز شهری استان 100 درصد و روستاها نیز 99.7 درصد است و در مجموع هم اینک 332 هزار مشترک گاز در استان وجود دارد که حدود 100 هزار مشترک گاز در چند سال اخیر اضافه شدند. وی سهم گاز طبیعی در تامین سبد انرژی استان را بیش از 82 درصد اعلام کرد و اظهارداشت: این استان پس از استان بوشهر در رتبه دوم کشوری را برخورداری از گاز شهری در مناطق روستایی و شهری دارد. خراسان شمالی با جمعیتی 863 هزار نفری، که 44 درصد آنان در روستاها سکونت دارند، حدود 400 واحد صنعتی دارد.

*س_برچسب‌ها_س*
رشد 62 درصدی گازرسانی به روستاهای خراسان شمالی طی هشت سال گذشته 2
رشد 62 درصدی گازرسانی به روستاهای خراسان شمالی طی هشت سال گذشته 3
رشد 62 درصدی گازرسانی به روستاهای خراسان شمالی طی هشت سال گذشته 4