یک‌شنبه 4 آذر 1403

رشد 67 درصدی سرمایه‌گذاری دولت در بخش مکانیزاسیون کشاورزی / گرانی برنج در مزرعه اتفاق نمی‌افتد

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
رشد 67 درصدی سرمایه‌گذاری دولت در بخش مکانیزاسیون کشاورزی / گرانی برنج در مزرعه اتفاق نمی‌افتد

کامبیز عباسی با بیان اینکه سرمایه‌گذاری 5 هزار میلیارد تومان حوزه مکانیزاسیون طی سال جاری حاکی از رشد 67درصدی نسبت به سال گذشته است؛ گفت: امسال علاوه بر رشد سرمایه‌گذاری به بیشترین سطح کشاورزی مکانیزه دست پیدا کردیم و استان گیلان و مازندران بیشترین سهم کشت و کار مکانیزاسیون را در کشور دارند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از بلاغ؛ کامبیز عباسی صبح امروز در گردهمایی برداشت برنج کشور در ساری که با حضور مسئولان ملی و نیز مسئولان سه استان شمالی کشور و نمایندگان تشکل‌های مرتبط برگزار شد اظهار کرد: ما امسال سرمایه گذاری 5 هزار میلیارد تومان برای حوزه مکانیزاسیون در نظر گرفتیم که در سال گذشته 3 هزار میلیارد تومان بود که رشد مکانیزاسیون 67 درصدی دارد. وی با بیان اینکه دولت سیزدهم بدنبال حمایت گسترده از کشاورزان کلیه بخش‌های این حوزه است؛ افزود: ماشین نقش بسیاراثرگذاری در فرایند تولید دارد که کاهش هزینه تولید را در پی خواهد داشت و یکی از مصادیق دانش بنیان کردن کشاورزی ماشینی کردن تولیدات کشاورزی و توسعه مکانیزاسیون است. رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی وزارت کشاورزی با بیان اینکه یکی از مصادیق ما برای خروج از کشاورزی سنتی، توسعه مکانیزاسیون است؛ خاطرنشان کرد: امسال علاوه بر رشد سرمایه گذاری به بیشترین سطح کشاورزی مکانیزه دست پیدا کردیم و استان گیلان و مازندران بیشترین سهم کشت و کار مکانیزاسیون را در کشور دارند. عباسی ادامه داد: امسال ما در سطح مکانیزه برنج بیشترین سطح کشت را داریم و بیش از 335 هزار هکتار در این دو استان کاشت و بیش از 80 درصد برداشت مکانیزه خواهیم داشت. وی افزود: طی دو سال آینده پیش بینی می شود که این رقم به بیش از 95 درصد برسد. رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی وزارت کشاورزی، گفت: از اواخر سال گذشته دانش کمباین برداشت محصول برنج در کشور در استان مازندران، بومی سازی شد و در سال گذشته 150 دستگاه تولید و در سال زراعی جاری عرضه شد. عباسی با بیان اینمکه در حوزه برنج کشور سرانجام نمونه نخست ماشین نشاکار برنج در مازندران تولید شد؛ عنوان کرد: در دو سال گذشته همچنین دانش فنی ماشین وجین کن موتوری نیز در کشور بومی سازی شد و در هر سه بخش کشت، داشت و برداشت ماشین آلات مورد نیاز بومی سازی شد. وی مطرح کرد: در حوزه سم پاشی نیز استفاده از پهبادها در سال زراعی جاری و گذشته به یک رشد مطلوب دست پیدا کرده است و خوشبختانه در سال زراعی اخیر بیش از پهپاد کشاورزی تقاضا و جذب شده و به رشد 2.5 برابری دست پیدا کردیم که اکنون حدود 500 دستگاه پهپاد در اراضی کشاورزی کشور به پرواز در می آیند. رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی وزارت کشاورزی، افزود: سیاست دولت تولید برنج در سه استان شمالی است و هیچ برنامه‌ای برای حمایت این محصول در سایر استان ها وجود ندارد. عباسی با بیان اینکه در حوزه زراعت برنج، برای عملیات تهیه بستر اهداف و برنامه ویژه ای در کشور داریم؛ گفت: بنا داریم کاربری سایر تراکتورهای زراعی را کاهش دهیم کاربری تیلر را کاهش دهیم و به سمت استفاده از تراکتورهای ویژه شالیزاری حرکت کنیم. وی اضافه کرد: این تراکتورها سبک است و فشار به لایه های زیرین خاک نمی آورد و در نتیجه آب کمتری را اراضی لازم دارند و نزدیک به 60 درصد عملیات آماده سازی در کشور از تیلر و تراکتور شالیزاری استفاده می‌شود.

رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی وزارت کشاورزی، اذعان کرد: در حوزه نشاکاری برآوردها نشان می دهد که ظرف 3 سال آینده بتوانیم 95 درصد اراضی را به صورت مکانیزاسیون کاشت کنیم و این عدد در امسال 75 درصد و در یک دهه قبل کمتر از 10 درصد بود. عباسی افزود: در حوزه برداشت با کمباین روند ما صعودی بوده و برآوردها نشان می‌دهد تا 3 سال آینده به رقم 98 درصد برسیم. وی خاطرنشان کرد: در حوزه عملیات وجین کنی بدنبال آن هستیم که مبارزه با علف های هرز را بصورت مکانیکی انجام دهیم و استفاده از سموم را به حداقل برسانیم و خوشبختانه 3 شرکت دانش بنیان با یک سوم قیمت جهانی اقدام به تولید ماشین وجین کن موتوری کرده است و امید می رود تا 3 سال آینده استفاده از این موتورها به 25 درصد برسد. رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی وزارت کشاورزی، با اشاره به مصرف میانگین حدود 600 تا 800 لیتر محلول سم در یک هکتار متذکر شد: میزان مصرف محلول سم بسیار است و تکنولوژی نظیر پهباد به جای استفاده از لانس، می تواند به ما در تحقق این امر بسیار کمک کند و میزان استفاده از محلول سم توسط پهباد بین 5 تا 10 لیتر است که تفاوت فاحشی است. عباسی تصریح کرد: ما در حوزه برنج کشور امروز با گرانی برنج مواجه هستیم و هر کسی آن را گردن دیگری می اندازد و اطمینان داریم این گرانی در مزرعه اتفاق نمی‌افتد. وی با بیان اینکه بسیاری از اتفاقات گرانی برنج مربوط به اتفاقات پس از مزرعه است؛ افزود: مهمترین رکن برای دستیابی به قیمت مناسب کاهش هزینه تولید است، لذا باید هزینه تولید برنج را تا می توانیم اقتصادی کنیم.

رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی وزارت کشاورزی، مطرح کرد: گازوییل مکفی و مورد نیاز کشاورزان نه مقدارش و نه فرآیندش در شأن کشاورزان کشور نیست و اگر در طول یک ماه استفاده نکند حذف می‌شود؛ مضاف بر اینکه حتی یک جایگاه سوخت مخصوص نداریم؛ لذا خواهش داریم به دستورالعمل ها پایبند باشیم و دوم این سوخت را سهل الوصول کنند. وی یادآور شد: 88 درصد تراکتورهای کشور پلاک گذاری شده و می توانند کارت سوخت بگیرند.

نفوذ دانش و فناوری‌های دانش‌بنیان به بدنه کشاورزی

رئیس جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه برای افزایش بهره‌وری در محصولات کشاورزی ناگزیر به استفاده از تکنولوژی‌های دانش‌بنیان هستیم؛ گفت: استان‌های شمالی نیازمند توجه ویژه دولت هستند. حسن عنایتی بیان کرد: برای افزایش بهره‌وری در محصولات کشاورزی ناگزیر به استفاده از تکنولوژی هستیم، لذا به لحاظ شرایط موجود باید بتوانیم از ظرفیت‌های دانش بنیان بهره ببریم. وی با اشاره به سیاست‌های حمایتی سالیان اخیر در حوزه مکانیزاسیون در سطح کشور، افزود: در استان مازندران حدود 200 میلیارد تسهیلات در حوزه مکانیزاسیون دیده شد که رویکرد و توجه هم سرمایه‌گذاری و هم کشاورزان و تولیدکنندگان را تغییر داده است. رئیس جهاد کشاورزی مازندران، خاطرنشان کرد: ما باید بر اساس تقاضاهای موجود در استان، سیاست‌های‌مان را تنظیم کنیم تا بتوانیم به موقع نیازمندی‌های کشاورزان را پاسخ دهیم. عنایتی ادامه داد: ما در خیلی از بخش‌های کشاورزی استان در حوزه توسعه مکانیزاسیون به ویژه در اراضی شالیزاری چه در ماشین‌آلات برداشت و چه در ماشین‌آلات کارنده به توفیقات بسیار خوبی دست پیدا کردیم اما در این میان مشاهده می‌کنیم که ظرفیت‌هایی مثل باغبانی و شیلات را داریم که نتوانستیم به صورت مطلوب از آن استفاده کنیم و انتظارات، برآورده نشد. وی بیان کرد: در استان مازندران یکسری ماشین آلات وارداتی داشتیم و طبیعتا بر اساس تسهیلات، یکسری ماشین آلات هم به متقاضیان ارائه شد و نگرانی اصلی کشاورزان از توسعه مکانیزاسیون کاهش اشتغال و مشکلات بیکاری است. رئیس جهاد کشاورزی مازندران، اعلام کرد: چرخه ناوگان ماشین‌آلات غلات مازندران در رتبه اول تا پنجم کشور قرار دارد و خیلی از این ماشین‌آلات برداست حتی در سایر استان‌ها نیز فعالیت می‌کنند؛ لذا باید سن و فرسودگی این ماشین آلات مورد توجه جدی قرار گیرد. عنایتی افزود: ماشین آلات برداشت مستقیم نظیر شالیزاری نیز در استان دارای وضعیت مطلوبی است که تقاضا برای آن نیز بسیار زیاد است و باید با حمایت از تولید داخلی دسترسی با افزایش تولیدات بومی، عرضه آسان‌تر با قیمتی مطلوب را فراهم کنیم.

وی به مسئله مهم ضایعات برنج اشاره کرد و کفت: در این حوزه نیز باید به سمت کاهش میزان ضایعات حرکت کنیم و در حال حاضر این میزان، بسیار زیاد است. رئیس جهاد کشاورزی مازندران، گفت: جدا از تشدید نظارت‌ها بر معاینه فنی ماشین آلات موجود، باید در تولیدات جدید نیز طراحی ماشین‌آلات مورد توجه جدی قرار گیرد تا با بهبود عملکرد، ضریب ضایعات محصولات کشاورزی به‌ویژه برنج را به حداقل ممکن برسد. عنایتی اضافه کرد: باید ماشین‌آلاتی تولید شود که قیمت تمام شده آن منطقی باشد و بدانیم که متقاضیان علاوه بر کیفیت، به‌دنبال قیمت نیز هستند و لذا نیازمند آن هستیم که تولیدی داشته باشیم که کشش در بازار داشته باشد. وی تاکید کرد: نکته حائز اهمیت دیگر تولید ماشین آلاتی است که در سایز و اندازه اراضی مازندران باشد که عمده اراضی مازندران با سایز و قطعات کوچک هستند و باید بر اساس اندازه اراضی، ماشین‌آلات را تولید کنیم.

رئیس جهاد کشاورزی مازندران، در خصوص تعیین نرخ دستمزد کمباین‌داران، تصریح کرد: به گونه‌ای باید تعرفه کمباین را تنظیم کنیم که هم کمباین‌دار بهره ببرد و هم اجحافی در حق کشاورز نشود و توجه کنیم همین ارقام در کنار هم جمع می‌شود و سرجمع هزینه تمام‌شده تولید را تعیین می‌کنند. عنایتی گفت: استان‌های شمالی نیازمند توجه ویژه دولت هستند و باید دولت مشوق‌های خوبی را برای کشاورزان در نظر بگیرند تا متقاضیان استقبال خوبی در بحث خرید ماشین آلات مکانیزاسیون داشته باشند. وی افزود: اکنون تقاضا بیشتر از ماشین آلات موجود در بازار است و در استان مازندران نیز با کمبود عرضه نسبت به تقاضا مواجه هستیم. رئیس جهاد کشاورزی مازندران به نفوذ دانش و فناوری‌های دانش‌بنیان به کشاورزی مازندران اشاره کرد و گفت: در بازدید از روستاهای دوردست استان مشاهده کردیم که 90 درصد اراضی شالیزاری به صورت مکانیزه، نشا شده‌اند و نفوذ تکنولوژی به شدت و با سرعت در بدنه کشاورزی، رخنه کرده است و قطعا در مرحله برداشت نیز شاهد برداشت مکانیزاسیون، خواهیم بود و این برای تولید، امیدبخشی است. عنایتی متذکر شد: برای کاهش هزینه تولید باید حوزه مکانیزاسیون را تقویت کرد و باید در هر سه مرحله کاشت، داشت و برداشت، از ماشین‌آلات برای افزایش بهره‌وری و کاهش ضایعات بهره ببریم. انتهای پیام /