یک‌شنبه 4 آذر 1403

رفتارهای هنرمندانه در مقابله با جنگ شناختی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
رفتارهای هنرمندانه در مقابله با جنگ شناختی

در جنگ شناختی روایت‌ها تغییر می‌کنند و دشمن از طریق ابزار رسانه روایت باب میل خود را به شیوه هنرمندانه به جوامع تحمیل خواهد کرد بدون اینکه بخواهد هزینه‌ای اضافی بپردازد، بله کاملاً هوشمندانه و حساب‌شده.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از شبکه خبری تهران نیوز، هر جامعه و هر کشوری فرهنگ و عرف مختص خود را دارد که به هنجار برای آن جامعه تبدیل شده است. عفاف و حجاب هم در جامعه ما دارای ارزش و جایگاه است، اما عده‌ای از گروه‌های وابسته به اپوزیسیون و دشمنان نظام با حمله مقوبله با ارزش عفاف و حجاب می‌خواهند آن را امری بیهوده و حکومتی جلوه دهند، درصورتی‌که عفاف و حجاب ریشه در فرهنگ و تاریخ مردم این سرزمین کهن دارد و برگرفته از باورها و عقاید دینی و اجتماعی مردم ایران است و حتی نیاکان و بزرگان ما عفاف و حجاب را تنها محدود به زنان نمی‌دانند بلکه مردان هم باید عفاف و حجاب را مقدس و باارزش بشمارند، اما متأسفانه دشمن نوعی با ابزار رسانه و قدرت رسانه‌ای خود سیاه‌نمایی می‌کند که گویا فقط عفاف و حجاب مربوط زنان است و مردان از رعایت آن مبرا هستند.

در کشور هم هستند افرادی که ساده‌اندیشانه فریب تبلیغات و آرایش رسانه‌ای دشمن را می‌خورند و هم‌سو با دشمن به هنجار و ارزش حجاب و عفاف حمله می‌کنند و با گرفتن ژست روشنفکری بی‌حجابی یا بدحجابی و عفت‌شکنی را چه نزد زنان و چه نزد مردان به یک هنجار در جامعه تبدیل می‌کنند و می‌خواهند هنجارهای مقدس را که قرن‌ها جزئی از سبک زندگی مردان و زنان ایرانی است، کم‌رنک و در نهایت به ورطه نابودی بکشانند.

عفاف و حجاب معنا و مفاهیم گسترده‌ای را در خود جای داده و فقط نباید آن را ساده‌اندیشانه به پوشش ظاهری محدود کرد. رعایت عفاف در کلام، نگاه، اندیشه، زیستن، خوردن و آشامیدن، رفتار و غیره هریک هنجار و ارزش محسوب می‌شوند اما دشمن، اپوزیسیون و افراد ناآگاه و ساده‌اندیش همه این موارد را رها و فقط موضوع حجاب ظاهری و نوع پوشین لباس را برجسته کرده‌اند.

متأسفانه برخی بدون تحقیق و پژوهش و حداقل کمی مطالعه درباره سبک زندگی غربی، الگوبرداری از فرهنگ مخرب غرب را برای خود ارزش تلقی کرده‌اند، مثلاً این افراد زندگی با سگ و گربه را به ازدواج ترجیح می‌دهند، در صورتی‌که منجر به انزوای شخصیتی و اجتماعی آنها می‌شود، انتخاب نوع پوششی که در خود غرب هم مذموم شناخته شده و اکثریت ساکنان جوامع غربی رغبتی به انجام آن ندارند، زیست همراه با اصراف که منشأ مشکلات اقتصادی است و از دیگر موارد که کم هم نیستند اما با کمال تأسف باید گفت در کشور ما در سایه غفلت رسانه‌ای، محافظه‌کاری بیش از حد احزاب و مسئولان و همچنین عدم ورود جدی اندیشمندان و تئوریسین‌های دانشگاهی روزبه‌روز تشدید هم می‌شود.

هدف حمله دشمن به عفاف و حجاب؛ بهره‌گیری

همانطور که گفته شد، عفاف و حجاب سبک و تمام شئونات زندگی بشری را شامل می‌شود و فقط محدود به پوشش نیست و در مورد زنان و مردان هم صدق می‌کند، اما اینکه چرا برخی تلاش دارند موضوع باارزش عفاف و حجاب را تنها به نوع پوشش زنانه محدود کنند؟ و با ابزار رسانه به مقابله با تفهیم و تشریح معانی عظیم و وسیع آن می‌پردازند؟ برای پاسخ به این پرسش به سراغ لاله افتخاری کارشناس فرهنگی رفته‌ایم. وی می‌گوید هدف دشمن و رسانه‌های آنها از حمله به عفاف و حجاب بهره‌کشی از زنان و مردان و به طور کلی از کشور ما است، زیرا آنها به دنبال استفاده ابزاری از انسان‌ها هستند.

وی می‌افزاید: مقوله عفاف و حجاب با مقوله مصرف‌گرایی به طور کامل در تضاد است و وقتی مصرف‌گرایی در کشور ما به یک ارزش تبدیل شود، قطعآً مسیر برای ورود ارزش‌های غربی و بیگانه به کشور هموار خواهد شد و عفاف و حجاب هم با تشدید مصرف‌گرایی به حاشیه رانده می‌شود.

فعال دینی و فرهنگی عنوان می‌کند: عفاف و حجاب هرچند دو معنی متفاوت از یکدیگر هستند اما در جامعه اسلامی پیوند این دو با یکدیگر ضروری است. مثلاً ممکن است فردی حجاب کاملی داشته باشد اما عفت نداشته باشد لذا مفهوم عفاف و حجاب با هم به کار برده می‌شود و نشانه شخصیت فردی و اجتماعی انسان است و برای اینکه بتوان با فرهنگ غرب و فرهنگ مخرب بیگانه مقابله کرد با دو واژه عفاف و حجاب را کمار یکدیگر گذاشت و درباره آنها دست به تحلیل و تفسیر زد.

افتخاری یکی از ارکان اصلی جامعه را خانواده می‌داند که مخالفان و امپراتوری رسانه‌های جهان با کم‌رنگ کردن حجاب و عفاف می‌خواهند به نهاد خانواده آسیب وارد کنند و مفهوم خانواده و فلسفه تشکیل خانواده را در فرهنگ ایران اسلامی به کل دستخوش تغییر و انحراف سازند و به همین دلیل با بزک کردن تبلیغات و محتواهایشان، فرهنگ زشت خود را زیبا نشان می‌دهند و فرهنگ ایرانی را یک در آن خانواده دارای جایگاه و ارزش است را زشت به نمایش درآورند.

قطعاً موضوع عفت و حجاب امری گسترده و وسیع است که در یک گزارش توان پرداخت به آن نیست اما آنچه که واضح و مبرهن است، بحث ار خود بی‌خود کردن مردم ایران است، یعنی معاندان و دشمنان نظام با مغلوب‌سازی فرهنگ ایران و غالب ساختن فرهنگ خود می‌خواهند، مردم ایران را از فرهنگ اصیل، هنجار مقدس اجتماعی، روابط صحیح انسانی و مشارکت مبتنی بر عقلانیت و معنویت دور سازند و در یک مفهوم از خودگسستگی فرهنگی یا از خودبیگانگی فرهنگی را عملیاتی سازند.

تجربه تاریخی نشان داده، کشورهایی که فرهنگشان مغلوب فرهنگ غرب شده و هویتشان را به هویت غربی واگذار کرده‌اند با آشوب و بحران‌های عمیق اجتماعی و سیاسی و فرهنگی همراه بوده‌اند، زیرا جابجایی فرهنگی صورت گرفته و به ویژه نسل جدید به نسلی بلاتکلیف تبدیل شده‌اند که نمی‌دانند فرهنگ غرب را انتخاب کنند یا فرهنگ اصیل خود را و همین مسئله هم برای دولت‌ها مشکل‌ساز شده و هم برای ارکان مختلف اجتماعی. لذا باید گفت پیشگیری بهتر از درمان است. اگر از اکنون برای فکری برای فرهنگ عفاف و حجاب در کشور نشود، مطمئناً در آینده هویت ایرانی و اسلامی جای خود را به هویت غربی خواهد داد. عفاف و حجاب بخشی از فرهنگ و باور ایرانیان است و با این دو از وقوع بسیاری از بحران‌های سیاسی و اجتماعی که در غرب و کشورهای دستخوش تسلیم به چشم می‌خورد، پیشگیری کرده است.

امروز عفاف و حجاب آماج حملات دشمن در جنگ شناختی قرار گرفته است. در جنگ شناختی روایت‌ها تغییر می‌کنند و دشمن از طریق ابزار رسانه روایت باب میل خود را به شیوه هنرمندانه به جوامع تحمیل خواهد کرد بدون اینکه بخواهد هزینه‌ای اضافی بپردازد، بله کاملاً هوشمندانه و حساب‌شده. در این بین رسانه‌های داخلی باید هوشیارانه و با برنامه‌ریزی به جنگ شناختی دشمن بروند.

کار را باید به کاردان سپرد

محمدصادق دهنادی، کارشناس رسانه معتقد است که در جنگ شناختی به دلیل نبود افراد متخصص و فقدان اقناع‌سازی صحیح عرصه را به رسانه‌های دشمن واگذار کرده‌ایم.

وی در تبیین بیشتر این موضوع می‌گوید: در احادیث و روایات و فقه شیعه آمده فردی باید مسئولیت امر به معروف و نهی از منکر را برعهده بگیرد که به موضوع مسلط و احاطه داشته باشد و فردی که چنین ویژگی را ندارد هرگونه امر به معروف و نهی از منکر نتیجه عکس خواهد داشت.

این کارشناس رسانه می‌افزاید: متأسفانه افرادی در کشور ما مسئولیت امر به معروف و نهی از منکر را بر عهده گرفته‌اند که اشرافی به مقوله حجاب و عفاف ندارند و فقط حرف‌های شعاری و توده‌ای بیان می‌کنند. قطعاً اگر این افراد در حوزه عفاف و دخالت نمی‌کردند و امر به معروف و نهی از منکر انجام نمی‌دادند، قطعآً شرایط عفاف و حجاب به مراتب بهتر بود. عدم تخصص این افراد در حوزه عفاف و حجاب سبب شده تا جامعه بر سر لج‌بازی بیفتد و از سوی دیگر این موضوع به یک مقوله امنیتی و اجتماعی تبدیل شود. پس در جنگ شناختی باید افراد باسواد و متخصص و آشنا به رسانه و کار تبلیغی مسئولت امر به معروف و نهی از منکر را برعهده بگیرند.

بر اساس این گزارش، حوزه عفاف و حجاب، حوزه بسیار ظریف و دارای ریزه‌کاری‌های بسیاری است. از یک سو باید افراد آشنا به فضای رسانه و جنگ شناختی مسئولیت این حوزه را برعهده بگیرند و از سوی دیگر باید بسترهای ترویج حجاب و تقویت عفاف در جامعه فراهم شود و مورد دوم نیازمند هم‌فکری مقامات دولتی و حکومتی با کارشناسان و فعالان عرصه فرهنگ و رسانه است. نگاه‌های سطحی به مقوله عفاف و حجاب آن را به یک امر شخصی تبدیل کرده، درصورتی که ظهور و بروز این امر شخصی در جامعه تبلور پیدا خواهد کرد، پس ضروری است از حیث اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و حتی سیاسی و رسانه‌ای بازتعریفی در حوزه برخورد با مقوله عفاف و حجاب صورت پذیرد و این کار از راهی جز اقناع‌سازی اصولی، روایت‌گری و آموزش صحیح و استفاده از تکنیک زیبای رسانه‌ای انجام نخواهد پذیرفت.

انتهای پیام /

رفتارهای هنرمندانه در مقابله با جنگ شناختی 2
رفتارهای هنرمندانه در مقابله با جنگ شناختی 3