رنج مردم شرق کشور از وضعیت نامناسب جاده ها / وعده وزیر راه روی زمین ماند!
در حالی مسئولان خراسان جنوبی از ساخت محور سربیشه درح ماهیرود طی دو سال خبر داده بودند که اکنون در زمان مقرر، پیشرفت و اجرای پروژه بسیار عقب تر از زمان اعلام شده است و اگر همین روال طی شود، اجرای این پروژه حداقل به 5 سال دیگر زمان نیاز دارد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ نقل خاورستان، 9 اردیبهشت ماه سال 1399 بود که تصادف مرگباری درکیلومتر 57 محور درح سربیشه رخ داد و خانواده های بسیاری را داغدار کرد. تصادفی که بهدلیل بیحتیاطی راننده تریلی ناشی از انحراف به چپ به دلیل خستگی و خوابآلودگی و برخورد با یک اتوبوس مسافربری روستایی، 13 نفر قربانی و هفت مصدوم برجای گذاشت.
پس از این حادثه ناگوار؛ معتمدیان، استاندار وقت خراسان جنوبی و آیت الله عبادی نماینده ولی فقیه در استان؛ در پیامهای جداگانه ای، این داغ بزرگ را تسلیت گفتند.
در پیام آیت الله عبادی آمده بود که "در طی سالهای گذشته جمع زیادی از هموطنان ما در راه های استان به دلایل مختلفی جان خودشان را از دست داده و یا دچار خسارت های جبران ناپذیری شده اند. متأسفانه محور درح به سربیشه که این حادثه ناگوار در آن به وقوع پیوست، از جمله مسیرهایی می باشد که در حال حاضر به عنوان راه ترانزیتی از آن استفاده می شود و نگرانی های زیادی را برای مردم شریف آن منطقه بوجود آورده است، لذا انتظار است مسئولان دست اندرکار در جهت ارتقای کیفی و کمی راه های فرعی و اصلی استان خراسان جنوبی بیش از گذشته تلاش نمایند."
نماینده مردم شهرستانهای سربیشه و نهبندان در مجلس شورای اسلامی نیز ضمن مطالبهگری از مسئولان در صفحه شخصی خود نوشت: بعد از چند روز از حادثه، مسئولان کشوری برای تصادف خونین پیام تسلیت هم ندادند.
دستور وزیر راه برای تسریع در ساخت محور سربیشه ماهیرود
پس از این پیام ها و طعنه ها بود که وزیر راه و شهرسازی بعد از گذشت 5 روز از این حادثه، در صفحه اینستاگرام خود این حادثه را تسلیت گفت و نوشت: «برخورد تریلی و اتوبوس در یکی محورهای استان خراسان جنوبی موجب درگذشت تعدادی از هم وطنان و تأثر عمیق بنده شد. این محور با توجه به افزایش تردد نیاز جدی به بهسازی دارد و این مهم از یکسال گذشته با جدیت پیگیری شده است.
ضمن ابراز تاسف از حادثه تلخ تصادف در محور سربیشه - درح و تسلیت به خانوادههای داغدار به اطلاع میرسانم که با پیگیریهای مستمر انجام شده و نگاه ویژه مسئولین استان به منطقه مرزی درح در سال 98 اعتباری بالغ بر 245 میلیارد ریال مصوب شد که شاهد رشد حدود 4 برابری اعتبارات نسبت به سال 97 بودیم.
همچنین اعتبار پیش بینی شده برای این محور در قانون بودجه سال 99 به مبلغ 400 میلیارد ریال افزایش یافت که شاهد رشد حدود دو برابری اعتبارات نسبت به سال 98 هستیم.
از جمله اقدامات انجام شده میتوان به تکمیل و بهرهبرداری 2 کیلومتر از باند دوم در قالب کمربندی شهر درح اشاره کرد. علاوه بر این احداث پل 5 دهنه طاقی بر روی مسیل ماهیرود بوده که در مراحل پایانی است و به زودی بازگشایی خواهد شد.
تکمیل و بهرهبرداری از 7 کیلومتر باند دوم احداثی تا اوایل خرداد ماه سال 99 و تسریع در عملیات اجرایی احداث 22 کیلومتر از باند دوم محور به مبلغ اولیه 540 میلیارد ریال که در دهه فجر سال 98 توسط استاندار خراسان جنوبی کلنگ زنی شد از دیگر اقداماتی است که در حال انجام است.
مطالعات و اسناد مناقصه احداث 50 کیلومتر دیگر از باند دوم به مبلغ یک هزار و 500 میلیارد ریال و در قالب دوقطعه تهیه شده که انشاءالله به زودی و پس از طی تشریفات مناقصه حداقل یک قطعه به پیمانکارمربوطه واگذار و عملیات اجرایی آن آغاز خواهد شد.
با وجود کارهای انجام شده، در تماس با مدیران مربوط خواستار تسریع در انجام این پروژه شدهام و همه رانندگان را به رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی و رعایت سرعت مطمئنه و دقت در مختصات جادهها توجه میدهم.»
اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور نیز پس از گذشت 11 روز از این حادثه تنها به صدور یک پیام تسلیت اکتفا کرد و از مسئولان خواست تا با انجام اقدامات لازم از تکرار این دست اتفاقات تلخ جلوگیری کنند.
وعده معتمدیان برای دوبانده سازی محور سربیشه - ماهیرود ظرف 2 سال
این حادثه دلخراش و داغ عظیم باعث شد تا گوشه ای از مظلومیت مردم این خطه به نمایش گذاشته شود و نگاه بیشتر مسئولان را به خود جلب کند. بر همین اساس هم برای دوبانده سازی این محور ترانزیتی که اصلا نمی توان نام جاده را بر آن نهاد، قول هایی داده شد.
در همین خصوص و در 16 اردیبهشت ماه 1399 بود که معتمدیان استاندار وقت خراسان جنوبی؛ در بخش خبری ساعت 20 شبکه خاوران تاکید کرد که؛ تمام عزم دولت و استان بر این است که با چهارخطه کردن این مسیر، ایمنی کامل محور ترانزیتی سربیشه - درح - ماهیرود را تأمین نماید.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر به میزان 22 کیلومتر از این مسیر به پیمانکار واگذار شده که پیشرفت خوبی هم دارد، گفت: 8 کیلومتر از این میزان، آماده نصب علایم است و تا خرداد ماه جاری به بهره برداری می رسد.
معتمدیان افزود: رونق گرفتن صادرات از بازارچه، حجم ترافیک این محور را افزایش داده اما متأسفانه شرایط آن گنجایش خودروهای عبوری را ندارد. بر همین اساس و به همت دولت؛ بهزودی تمام 135 کیلومتر طول این مسیر از سربیشه تا ماهیرود بهزودی تعیین تکلیف شده و در یک برنامه زمانبندی دو ساله کل مسیر چهار خطه شود.
بر اساس گفته های معتمدیان؛ در اردیبهشت 1399 تنها 22 کیلومتر از مسیر محور سربیشه - درح - ماهیرود به پیمانکار واگذار شده و 8 کیلومتر از آن هم دوبانده و آماده نصب علایم است. او قول داد که ظرف دو سال آینده یعنی تا اردیبهشت 1401 تمام این محور دوبانده سازی شود. اما اکنون که وعده دو ساله معتمدیان سرآمده است، گویا هنوز این وعده به مقصد نرسیده و ساخت این جاده و بهره برداری از آن؛ راه دور و درازی در پیش دارد. ضمن اینکه متاسفانه آمار دقیقی از طول محور سربیشه - درح - ماهیرود وجود ندارد و آقای معتمدیان طول آن را 135 کیلومتر و مدیرکل راه و شهرسازی استان هم در یک جا 125 و جای دیگری 124 کیلومتر عنوان می کند.
وعده های که محقق نشد
آخرین اخبار در مورد این محور ترانزیتی مهم و نفس گیر به بهمن سال 1400 برمی گردد. در 7 بهمن ماه 1400؛ طی بازدیدی که مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی از قطعات یک، دو، سه و چهار این محور داشت، عنوان شد که طول این محور 125 کیلومتر بوده که از این مقدار 20 کیلومتر به بهره برداری رسیده و مابقی پروژه با پیشرفت فیزیکی حدود 30 درصد در دست اجرا می باشد.
در 18 بهمن 1400 و هفتمین روز از دهه فجر نیز مدیرکل راه و شهرسازی استان در آیین افتتاح طرحهای بزرگراهی، گفت: محور سربیشه - درح - ماهیرود به طول 124 کیلومتر در دست دوبانده سازی است که 10 کیلومتر آن سال گذشته و 10 کیلومتر امسال دوبانده شده است. 104 کیلومتر این محور با حجم قرارداد 550 میلیارد تومان در دست اجراست و تلاش میشود در صورت مساعد بودن شرایط آب و هوایی تا پایان امسال، 12 کیلومتر دیگر دوبانده شود و زیر بار ترافیک برود.
بر این اساس؛ تمام طول محور سربیشه - درح - ماهیرود تعیین تکلیف شده و تمام این محور در حال ساخت است. تا بهمن ماه 1400 هم 20 کیلومتر از این مسیر دوبانده شده و اگر وعده مدیرکل در خصوص دوبانده شدن 12 کیلومتر دیگر از این محور تا پایان سال 1400 هم محقق شده باشد (که البته بعید به نظر می رسد و تاکنون گزارشی در این خصوص در رسانه ها منتشر نشده است)، در مجموع 32 کیلومتر از این مسیر 135 یا 125 و یا هم 124 کیلومتری دوبانده شده و حدود 100 کیلومتر دیگر آن باقی مانده و می توان گفت که طی دو سال اخیر، به جای کل محور، تنها حدود یک چهارم از طول آن ساخته شده است.
جاده روستایی سربیشه - ماهیرود ظرفیت ترانزیتی ندارد
مصطفی نخعی نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی در این خصوص در گفتگو با خبرنگار خاورستان؛ اظهارکرد: محور سربیشه - درح - ماهیرود یکی از محورهای مهمی است که تردد و همچنین متاسفانه حوادث زیادی دارد.
وی با اشاره به اینکه مرز ماهیرود امروز به عنوان یک گذرگاه مرزی مهم کشور تعریف شده و جایگاه مشخصی دارد، افزود: روزانه شاهد تردد خودروهای زیادی بخصوص خودروهای سنگین به این مرز هستیم، ولی متاسفانه جاده ای که برای این مرز پیش بینی شده، جاده روستایی است که طبیعتا استانداردهای لازم برای تردد این حجم بار و خودرو را ندارد.
نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: از گذشته؛ پیگیری هایی برای تعریض و دوبانده سازی این مسیر شروع شده بود؛ اما کارها خیلی کند پیش می رفت تا اینکه در اردیبهشت ماه دو سال قبل، شاهد اتفاق ناگواری بودیم و 13 نفر از هم ولایتی ها و هم شهری های ما جان خود را از دست دادند.
وی افزود: در آن مقطع زمانی از این مسیر 125 یا 130 کیلومتری، تنها 20 کیلومتر آن تعیین تکلیف شده و پیمانکار در حال کار بود، اما در بقیه مسیر یا کاری انجام نمی شد یا تعیین تکلیف نشده بود.
ساخت محور سربیشه - ماهیرود جزو اولویت هایم بوده
نخعی ادامه داد: یک ماه بعد از این حادثه که بنده به عنوان نمایند مردم رسما کارم را در مجلس یازدهم شروع کردم، یکی از مهم ترین اولویت هایی که دنبال کردم ساخت همین جاده بوده است که از آن موقع تا هم اکنون؛ واقعا اتفاقات بزرگی برای این مسیر افتاده است.
او اظهارکرد: طی دو سال اخیر؛ مهم ترین اتفاقی که برای محور سربیشه - درح - ماهیرود افتاد؛ این بود که تمام طول این محور تعیین تکلیف شد و اکنون کل مسیر پیمانکار دارد.
نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: در بحث اعتباری هم در کمیسیون تلفیق و مجلس تلاش کردم که در بودجه 1400 و 1401، اعتبار نسبتا خوبی برای این جاده در نظر گرفته شود که خوشبختانه میزان بودجه افزایش نسبتا خوبی نسبت به سالهای گذشته داشت.
وی افزود: یکی از پیگیری ها و اقدامات خوب دیگر که با کمک دوستان وزارت راه و اداره کل راه و شهرسازی استان انجام دادم این بود که بتوانیم از ظرفیت ماده 56 قانون استفاده و از مشارکت بانک ها برای ساخت این جاده استفاده کنیم. در این خصوص با پیگیری هایی که انجام شد، بانک تجارت برای سرمایه گذاری 100 میلیارد تومانی در این جاده موافقت کرد که واقعا اتفاق بزرگی بود، چرا که این مبلغ سرمایه؛ معادل بیش از دو سال اعتبارات دولتی این جاده و عدد قابل توجهی است.
نخعی گفت: همزمان با پیگیری ها برای افزایش اعتبار و ساخت جاده، از طریق راهداری هم پیگیری هایی را برای تعریض، افزایش کیفیت و بهسازی روکش آسفالت جاده موجود انجام دادم که در یک جلسه ای که با رئیس سازمان راهداری داشتم با اجرای روکش مجدد برای 10 کیلومتر از مسیر که کیفیت خیلی بدی داشت، موافقت و در ادامه هم اقدامات خوبی در خصوص تعریض و اجرای روکش در بخشی از نقاط جاده انجام شد.
او با اشاره به سفر وزیر راه در دولت قبل به استان و بازدید از این محور مهم ترانزیتی، یادآور شد: با پیگیری های زیادی که انجام شد، توانستم آقای اسلامی را مجاب کنم که حتما بازدیدی از این جاده داشته باشد. در واقع در همین سفر بود که بخش های باقی مانده جاده تعیین تکلیف شد و با مجوز وزیر، مناقصه برگزار، پیمانکاران انتخاب و تمام مسیر تعیین تکلیف شد.
به سرعت انجام کارها انتقاد دارم
نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه علی رغم همه پیگیری هایی که انجام شده؛ اما بنده به عنوان نماینده مردم و مطالبه گر، به سرعت انجام کارها انتقاد دارم، تصریح کرد: ضمن تقدیر و تشکر از مجموعه های مختلف بخصوص راه و شهرسازی استان که پیگیری های بسیار خوبی برای این جاده داشته است، اما در بحث سرعت کار، تخصیص به موقع بودجه ها و نظارت بر امر پیمانکاران در تسریع کار و اینکه اجرای پروژه مشمول تاخیر زمان نشود، نقدهایی وجود دارد که امیدوارم دوستان همت بیشتری به خرج بدهند و با پیگیری و نظارت بیشتر و اختصاص به موقع بودجه ها و اعتبارات کار تسریع پیدا کند تا این مشکل و معضل مرتفع شود.
نخعی یادآور شد: البته جاده سازی کار بسیار سختی است و با توجه به تورم و گرانی هایی که اتفاق افتاده و افزایش قابل توجه قیمت قیر و سایر کالاها، این کار بسیار سخت و زمان بر است و در نقاط دیگر کشور هم این گلایه ها وجود دارد.
ساخت پروژه چقدر زمان نیاز دارد؟
بر اساس این گزارش؛ در حالی معتمدیان از ساخت محور سربیشه - درح - ماهیرود طی دو سال خبر داده بود که اکنون در زمان مقرر، پیشرفت و اجرای پروژه بسیار عقب تر از زمان اعلام شده است و اگر همین روال طی شود و با حرکت کند غلتک جاده سازی، هر سال 20 کیلومتر از این محور هم دوبانده شود، اجرای این پروژه حداقل به 5 سال زمان دیگر نیاز دارد.
این در حالی است که با توجه به موقعیت بازارچه مرزی ماهیرود در شرق کشور و استفاده ترانزیتی از این محور روستایی، عملا امکان تردد برای خودروهای سواری سخت و بسیار خطرناک و حادثه ساز شده است. بناراین با توجه به تردد بالا و تصادفات متعدد در این مسیر، ساخت این محور از نظر کاهش مشکلات ترانزیتی و بخصوص حفظ جان عزیز هموطنان، بسیار ضروری است و امید است با ساخت این محور؛ از وقوع حوادث ناگواری بخصوص حادثه 9 اردیبهشت که به کشته شدن 13 نفر انجامید، جلوگیری شود.
انتهای پیام /