پنج‌شنبه 10 آبان 1403

روایتی از دوران کاهش نرخ جمعیت

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
روایتی از دوران کاهش نرخ جمعیت

پژوهشگر جمعیت با اشاره به روند سقوط نرخ باروری در کشور گفت: میانگین تعداد فرزند به ازای هر زن از 6.5 فرزند در سال 1365 به 1.6 فرزند در سال 1400 سقوط کرد.

به گزارش مشرق، حجت الاسلام والمسلمین علی خدیوی، مسؤول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در نشست افق ابر بحران جمعیت در ایران با تاکید بر اهمیت امنیت در جامعه، به رابطه مستقیم جمعیت کشور با امنیت اشاره کرد.

وی در نشست افق ابر بحران جمعیت در ایران ویژه مدیران قرارگاه جمعیت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که صبح امروز در تالار ابن سینا دانشکده پزشکی دانشگاه برگزار شد، موضوع جمعیت در کشور را یک موضوع فرامذهبی، فراجناحی، فرا فرهنگی و فرا سیاسی خواند و گفت: جمعیت رابطه مستقیمی با امنیت کشور دارد و هیچ چیزی در کشور بیشتر از امنیت جامعه اهمیت ندارد، با امنیت، آرامش همراه است؛ زمانی که امنیت به مخاطره می‌افتد، کیفیت و کمیت جمعیت نیز تحت شعاع قرار می‌گیرد.

نماینده دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه در ادامه با اشاره تنوع فرهنگی در کشور، افزایش جمعیت را عاملی مهم در برقراری امنیت و آرامش عنوان کرد. با توجه به وجود فرهنگ و نگرش متنوع در کشور و لزوم برقراری تعادل میان این فرهنگ‌ها، افزایش جمعیت منجر به برقراری آرامش و امنیت خواهد شد.

وی با بیان اینکه بنابر فرمایشات مقام معظم رهبری نیروی جوان و کارآمد یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌های تمدن سازی است، خطاب به مدیران حاضر در جلسه بر لزوم اهتمام بر اجرای اقدامات لازم برای جوانی جمعیت تاکید کرد.

ایران سریعترین کاهش نرخ باروری در جهان را دارد

صالح قاسمی، پژوهشگر جمعیت در این نشست در خصوص روند تغییرات نرخ رشد جمعیت، عنوان کرد: نرخ رشد جمعیت در سال 1365، 3.91 درصد گزارش شد که این رقم تا پایان سال 1401 به 0.6 درصد رسید و بنابر پیش‌بینی‌ها در سال 1415 صفر خواهد شد، همچنین پس از سال 1420 نیز با منفی شدن این شاخص، شاهد کاهش جمعیت خواهیم بود. بر اساس نتایج گزارش‌ها پیک جمعیت در ایران تا 93 میلیون نفر افزایش می‌یابد و هیچ گاه بیشتر از این رقم نخواهد شد؛ این موضوع نشان می‌دهد چالش بسیار جدی در حوزه جمعیت وجود دارد.

قاسمی با اشاره به روند سقوط نرخ باروری تصریح کرد: میانگین تعداد فرزند به ازای هر زن از 6.5 فرزند در سال 1365 به 1.6 فرزند در سال 1400 سقوط کرد. این شاخص در حال حاضر در شهرهای بزرگ 1.4 و در استان گیلان، مازندران، البرز، مرکزی و سمنان 1.2 است. کاهش این شاخص از شش به زیر 2 در طی 20 سال نشان می‌دهد ایران سریع‌ترین کاهش نرخ باروری را در جهان دارد.

به گفته وی، سرعت در تغییرات موجب می‌شود نظام مدیریت و برنامه‌ریزی از این تغییرات جا بماند؛ به عنوان مثال جمعیت جهان به سمت سالمندی با سرعت در حرکت است، در حالی که تعداد متخصص طب سالمندی در کشور به 30 نفر هم نمی رسد.

قاسمی اظهار کرد: تعداد تولد در سال 1394 یک میلیون و 570 هزار مورد ثبت شد که این رقم در سال 1400 به یک میلیون و 106 هزار نفر رسید، به بیانی دیگر در بازه زمانی هفت ساله نیم میلیون تولد را از دست داده‌ایم. از طرف دیگر در حال حاضر جمعیت بالای 60 سال در کشور 12 درصد (از هر 10 ایرانی یک نفر) است که این رقم تا سال 1428 به 32 درصد (از هر سه ایرانی یک نفر) می رسد.

وی در خصوص پیامدهای این پدیده، ادامه داد: با کم شدن جمعیت جوان کشور، نیروی کار کاهش پیدا می‌کند، رکود اقتصادی، خروج ارز و فشار بر سیستم بهداشت و درمان کشور افزایش می‌یابد؛ به طور متوسط هزینه بهداشت و مراقبت یک سالمند 4.5 تا 5 برابر یک جوان گزارش شده است.

قاسمی همچنین از چهار برابر شدن نرخ ناباروری در کشور طی 30 سال گذشته خبر داد و گفت: به طور کلی یکی از مگاترندهای دنیا سالخوردگی جمعیت است و تمام کشورها موظفند موضوع جمعیت را اولویت قرار دهند.

پژوهشگر جمعیت با اشاره به اینکه سیاست جمعیتی هم باید بر پایه اقتصاد باشد و هم فرهنگ، عنوان کرد: دانشمندان بر این موضوع اتفاق نظر دارند که رشد جمعیت موتور محرک رشد اقتصاد جهان است و به بیان دیگر پاشنه اقتصاد جهان بر روی جمعیت می‌چرخد.