روایتهای تلخ از مواجهه با سگهای خانگی و اقدام مجلس برای صیانت از حقوق عامه
گروه سیاسی خبرگزاری فارس: ایجاد محدودیت جهت نگهداری حیوانات مضر خانگی، علیالخصوص مسئله سگگردانی و موضوع نگهداری سگ و دیگر حیوانات در آپارتمان ها یکی از دغدغههای مهم مخاطبان خبرگزاری فارس است که همه روزه پویشهایی در سامانه تعاملی فارسمن دراین باره ثبت می شود. ثبت کنندگان و حامیان این پویش ها خواهان آن هستند که مسوولان فکری به حال این پدیده که برای سلامتی انسان مضر است بکنند.
در متن پویش «نه به سگگردانی در معابر عمومی» نوشته شده: «با توجه به زیاد شدن پدیده سگگردانی در معابر، پارکها و اماکن عمومی و تفریحی و... خصوصاً در زمانهایی که خانوادهها نیاز به تفریح از این گونه معابر را دارند، متاسفانه آرامش و آسایش خانوادهها از بین رفته است. خیلی از زنان و کودکان به دلیل ترس از سگها از پارک رفتن محروم شدهاند و یا خانوادههای زیادی که از صدای سگ در اماکن عمومی وحشت میکنند. خصوصا برخی از سگها که حتی صاحب سگ هم در برخی از موارد نمیتوانند آنها را کنترل کنند. مانند سگهای نگهبان و...
لازم به ذکر است که روزانه مراجعهکنندگان زیادی به مراکز درمانی و یا قضایی مراجعه میکنند بابت گازگرفتگی سگ و یا حمله به افراد خانواده و...»
پدیده «سگگردانی» مدتی است معضلاتی را برای خانوادهها ایجادکرده است. پدیدهای که به گفته کارشناسان از جنبههای مختلف برای سلامت جسم و روان خانوادهها تاثیرات مخربی را گذاشته است. در این گزارش قصد داریم برخی از تجربههای تلخ خانواده های آسیب دیده از حمله سگهای خانگی را مرور کنیم. مسئولیت هر حیوان خانگی بر عهده صاحب اوست خانمی 14 اردیبهشت ماه امسال در یکی از خیابان های شهرک غرب مورد حمله سگ خانگی قرار میگیرد. این خانم ماجرای حادثه را اینگونه بیان میکند:
«آن شب من از سر کار برگشته بودم. خودم یک سگ خانگی دارم و با سگم برای قدم زدن به کوچه رفتم. یک لحظه چشمم به انتهای کوچه افتاد و سگ همسایه را دیدم.
میدانستم چنین سگی دارند و قبلاً هم سر و صدایش باعث آزار و اذیت شده بود. آن سگ به همراه خانمی که همسر صاحب سگ است در کوچه بود و یک آقای میانسال هم همراهشان بود. کوچه تاریک بود و من متوجه نشدم سگ قلاده دارد یا نه. ناگهان صدای آن خانم را شنیدم که میگفت از کوچه برو بیرون! من سگم را بغل کردم و در عرض چند ثانیه سگ همسایه با سرعت به من حملهور شد.
تا جایی که من دیدم صاحب سگ حتی جلو هم نیامد و تلاشی هم برای مهار سگ نکرد. شاید ترسیده بود. اما تا جایی که من می دانم این سگ سابقه حمله به دو نفر دیگر را هم داشته است. آن روز هم بدون قلاده و پوزه بند در کوچه بود که من از این موضوع خیلی متعجبم. در لحظه حادثه که فقط صدای اعتراض آنها را میشنیدم. میگفتند چرا در کوچه قدم زدهای! بعد از آن هم هیچ دلجویی و عیادتی از من نکردند، با اینکه مسئولیت هر حیوان خانگی بر عهده صاحب اوست.»
صاحب سگ نه تنها شرمنده نبود که حتی به من معترض بود
مصطفی وقوق کیا از فعالان حوزه رسانه در توییتی نوشت: «ما جمعه عصر #حسنا_خانوم_وثوق رو بردیم پارک محل تا بازی کنن. فردی هم با سگش بدون قلاده آمده بود که ناگهان یکهو به سمت حسنا حمله کرد و اگر سریع جلوش رو نگرفته بودم شاید اتفاق بدی می افتاد. جالب اینجاست که صاحب سگ نه تنها شرمنده نبود که حتی به اعتراض های من معترض بود.»
نگهداری سگ های خانگی چیزی بجز دردسر ندارد
شخص دیگری نیز با انتشار توییتی از حمله سگهای خانگی روایت دیگری داشت. «میگن سگ های خونگی آرومن و گاز نمی گیرن، اینم نتیجه ش! سگ یکی از اقوام (نژاد پامر) چند روز پیش پامو گاز گرفت و مجبور شدم برم واکسن کزاز و هاری بزنم با چند بار تزریق درآور سرم اطراف زخم... نگهداری سگ های خانگی چیزی بجز دردسر برای خودشون و اطرافیانشون نیست...»
از او شکایت کردیم اما با این حال کاری از پیش نبردیم
ما در دختر هفت سالهای که دچار گزش شده از آن روز میگوید: «عصر یک روز تابستان را خوب به خاطر دارم که قلاده یکی از سگهایی که در پارک جولان میداد در رفت و دست دخترم را گاز گرفت. تنها کاری که میکردم فریاد زدن بود، مردم به اورژانس زنگ زدند و دخترم که غرق خون بود. دستش آسیب شدید دیده بود، بخیه هم کارساز نبود، چند آمپول قوی می خواست که باید تهیه می کردیم و در زمان بندی خاص می زدیم.
آمپولهایی که خرید آن ها هزینه سرسام آوری داشت. صاحب سگ بخشی از این هزینه ها را تقبل کرد اما ما از او شکایت کردیم، با این حال کاری از پیش نبردیم. روز های وحشتناکی بود دست دخترمان آسیب دیده بود، بدنش عفونی شده بود و مدام آمپول میزدیم و در آن سن و سال کم، بدترین دردها را تحمل میکرد تا آن دوره گذشت و الان دانشجو شده و بزرگ است اما فوبیای شدید و ترس از سگ و حیوانات دیگر دارد. اصلا پارک و مراکز تفریحی نمی آید، حتی روانشناس هم نتوانسته او را درمان کند و ما هم سالهاست که در ناراحتی هستیم به خاطر قلاده یک سگ که در رفت، اوضاع ما اینطور شد!»
حمله 3 سگ خانگی به نیروهای اورژانس تهران
مرداد ماه سال گذشته گزارشی مبنی نامساعد بودن حال یک شهروند به مرکز 115 اورژانس تهران اعلام می شود. بلافاصله تکنسینهای اورژانس تهران به محل حادثه در سعادت آباد اعزام می شوند و به محض ورود به منزل بیمار، نیروهای اورژانس با سه قلاده سگ مواجه میشوند. برای جلوگیری از اخلال در روند معاینات از همراه بیمار تقاضا میکنند تا سگها را کنترل کنند.
اما هنگام خدمت رسانی در منزل بیمار ناگهان همراه بیمار با نیروهای این مرکز جدال لفظی پیدا میکند که در این هنگام در خروجی منزل را قفل میکند و سگها را به سمت تکنسینها تشویق به حمله میکند. در نهایت بعد از آسیب به نیروهای اورژانس تهران، آنها موفق به فرار از معرکه میشوند.
طرح مقابله با نگهداری و گرداندن حیوانات مضر در نوبت صحن علنی است
حسن نوروزی نائب رئیس کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی پیش از این در پاسخ به مطالبه مطرح شده به خبرنگار فارس گفته بود که طرح مقابله با نگهداری و گرداندن حیوانات مضر و خطرناک در مناطق شهری موسوم به طرح مقابله با سگگردانی در کمیسیون قضایی بررسی و تصویب شده است. این طرح هماکنون برای تصویب در صحن مجلس در نوبت رسیدگی قرار دارد.
«طرح صیانت از حقوق عامه در مقابل حیوانات مضر و خطرناک» که نوروزی به آن اشاره می کند در قالب «الحاق موادی به قانون مجازات اسلامی (کتاب پنجم تعزیرات)» تدوین شده است با وضع مجازاتهای قابل توجهی قصد دارد، پدیده نگهداری از حیوانات خانگی را به عنوان موضوعی ضداجتماعی تبدیل به ناهنجاری رسمی کند تا نهادهای انتظامی و قضایی بتوانند با استناد به آن با پدیده نگهداری از حیوانات خانگی مقابله کنند.
در طرح مجلس چه مجازاتی برای خاطیان دیده شده است؟
در این طرح مجلس واردات، تولید، تکثیر، پرورش، خرید و فروش، حمل و نقل و گردانیدن حیوانات مضر و خطرناک از جمله سگ را ممنوع اعلام کرده و جریمه سنگینی معادل 10 تا 30 برابر حداقل حقوق اعلامی از سوی وزارت کار را برای آن معین کرده است. از طرفی اتحادیه صنف مشاورین املاک موظف کرده است ممنوعیت نگهداری حیوانات موضوع این قانون را جهت اطلاع و رعایت موجرین و مستاجرین، در قراردادهای اجاره گنجانیده و ذکر نماید.
محدودیت دیگر پیش بینی شده در این طرح ممنوعیت حمل و گردانیدن حیوانات مضر و خطرناک است. این طرح مقرر کرده است: «در صورت حمل و گردانیدن حیوانات موضوع این قانون با وسائل نقلیه، علاوه بر مجازات نقدی مالک یا حامل حیوان، راننده خودرو نیز به جزای نقدی تعیین شده در این قانون محکوم و خودروی مربوطه نیز علاوه بر جریمه توسط پلیس به مدت 3 ماه توقیف میگردد.» (متن طرح صیانت از حقوق عامه در مقابل حیوانات مضر و خطرناک: )
پویشهای دیگری چون «سگگردانی در معابر عمومی ممنوع شود»،«خواستار تصویب قوانین سختگیرانه سگگردانی در کشور»،«منع نگهداری سگ در آپارتمان»،«جلوی گرداندن سگهای خانگی در پارکها را بگیرید» در رابطه با سگ گردانی و معظلات پیرامون آن ایجاد شده است. گفتنی است تاکنون بیش از 300 پویش وبیش از 160 هزارامضا در این باره در سامانه فارس من ثبت شده است.
پایان پیام /