روند تجارت جهانی مثبت شد؛ تجارت به 32 هزار میلیارد دلار می رسد
گزارش جدید UNCTAD نشان داد که تجارت کالا و خدمات در 3 ماه اول سال جاری مثبت شده و اگر روند به همین شکل ادامه یابد تجارت جهانی در سال 2024 میتواند به حدود 32 هزار میلیارد دلار برسد.
گزارش جدید UNCTAD نشان داد که تجارت کالا و خدمات در 3 ماه اول سال جاری مثبت شده و اگر روند به همین شکل ادامه یابد تجارت جهانی در سال 2024 میتواند به حدود 32 هزار میلیارد دلار برسد.
به گزارش خبرنگار مهر، گزارش جدید UNCTAD نشان داد که تجارت کالا و خدمات در 3 ماه اول سال جاری بهواسطه بهبود وضعیت تجاری در آمریکا، چین و هند به ترتیب یک و 1.5 درصد افزایشیافته است و انتظار میرود این افزایش در نیمه اول سال 2024 نسبت به نیمه دوم سال 2023 حدود 250 میلیارد دلار به تجارت کالا و 100 میلیارد دلار به تجارت خدمات اضافه کند.
پیشبینیهای جهانی برای رشد تولید ناخالص داخلی در حدود 3 درصد برای سال 2024 باقی میماند و چشمانداز تجارت کوتاهمدت خوشبینانه است. اگر روندهای مثبت ادامه یابد، تجارت جهانی در سال 2024 میتواند به حدود 32 هزار میلیارد دلار برسد، اما بعید است که از سطح رکورد خود در سال 2022 فراتر رود.
چین، هند و آمریکا با افزایش صادرات از چین برابر 9 درصد، هند برابر 7 درصد و آمریکا برابر 3 درصد محرک اصلی رشد تجارت جهانی در سهماهه اول سال 2024 بودهاند. برعکس، صادرات اروپا رشدی نشان نداده و صادرات آفریقا 5 درصد کاهشیافته است.
تجارت در کشورهای درحالتوسعه و واردات و صادرات «جنوب - جنوب» (تجارت کشورها و مناطق توسعهیافته جهان با یکدیگر) در سهماهه اول سال حدود 2 درصد افزایشیافته است. در مقایسه، کشورهای توسعهیافته شاهد واردات ثابت و یک درصد افزایش در صادرات بودند. بااینحال، بهطور سالانه، تجارت جنوب - جنوب در مقایسه سهماهه اول سال 2023 با سهماهه اول 2024 حدود 5 درصد کاهشیافته است.
رشد تجارت در بخشهای مختلف بهطور قابلتوجهی متفاوت بود. در بخش انرژی ژاک و محصولات مرتبط با هوش مصنوعی افزایش شدیدتری مشاهدهشده است. ارزش تجاری سرورهای با کارایی بالا در مقایسه با سهماهه اول سال گذشته 25 درصد افزایشیافته است؛ درحالیکه تجارت سایر رایانهها و واحدهای ذخیرهسازی 8 درصد ارزش افزایش داشتهاند. ارزش تجارت خودروهای برقی نیز به میزان قابلتوجهی رشد کرده و حدود 25 درصد افزایشیافته است.
علیرغم روندهای مثبت، چشمانداز سال 2024 به دلیل مسائل بالقوه ژئوپلیتیک و تأثیر سیاستهای صنعتی کاهش مییابد. تنشهای ژئوپلیتیک، افزایش هزینههای حملونقل و سیاستهای در حال ظهور صنعتی میتوانند الگوهای تجارت جهانی را تغییر دهند. این گزارش هشدار میدهد که افزایش تمرکز بر صنایع داخلی و محدودیتهای تجاری میتواند مانع رشد تجارت بینالمللی شود.