پنج‌شنبه 20 دی 1403

رونمایی از کتاب تاریخ شفاهی 7 ساله دانشگاه تهران

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
رونمایی از کتاب تاریخ شفاهی 7 ساله دانشگاه تهران

کتاب تاریخ شفاهی و خاطرات دوران 7 ساله ریاست نیلی احمدآبادی بر دانشگاه تهران رونمایی شد.

- اخبار سیاسی -

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم، مراسم رونمایی از کتاب «دانشگاه، جامعه و دانایی» با موضوع بیان تاریخ شفاهی دانشگاه تهران در دوران ریاست محمود نیلی احمدآبادی 1393-1400 با حضور وی، احمدرضا خضری، غلامحسین زرگری‌نژاد و هادی خانیکی در موسسه اطلاعات برگزار شد.

این کتاب در سیزده بخش، حوزه‌های مدیریت انتخابی در دانشگاه تهران، پژوهش، بین‌الملل، فرهنگی، آموزش، فناوری دیجیتال، مدیریت واحدها، استقلال حوزه روابط عمومی، طرح و برنامه، توسعه و سرمایه گذاری، پارک علم و فناوری، مسائل حقوقی، مسائل اداری و مالی را پوشش می‌دهد.

نیلی احمدآبادی در این مراسم با اشاره به اینکه دانشگاه تهران جزو دانشگاه‌های خوب دنیا است، یکجانبه‌گرایی را از آفت‌های مرسوم در بیان تاریخ شفاهی دانست و گفت: سعی شده است برای رفع این مشکل احتمالی در کتاب از نگاه نقادانه اساتید دانشگاه بهره ببریم. در این کتاب تنها من روایتگری نمی‌کنم بلکه همه همکاران مشارکت داشتند و تلاش کردند تا مطالب دقیق گفته شود گر چه ممکن است برای حفظ کیان دانشگاه محافظه کاری‌هایی هم صورت گیرد که البته به حداقل رسیده است.

وی مثلت دانشگاه، جامعه و دانایی را مهمترین عامل در حرکت یک جامعه به سمت پیشرفت و تعالی ذکر کرد و افزود: برای رسیدن به این ظرفیت راه حل پیچیده نیاز نیست کافی است مثلث جامعه دانشگاه و دانایی در کنار یکدیگر رشد و حرکت کنند.

نیلی احمدآبادی استقلال را مهمترین عامل اثرگذاری دانشگاه در حل مسائل کشور اعلام کرد و گفت: متاسفانه دولت‌ها وقتی دچار مشکل و بحران می‌شوند سراغ دانشگاه می‌آیند در حالیکه دانشگاه همیشه راهگشاست. استقلال دانشگاه موضوع مهمی است که البته منظور آن استقلال از حاکمیت نیست بلکه باید به دانشگاه برای حرکت در مسیر علم و اداره امورات خود استقلال داد. معتقدیم دانشگاه مدرسه نیست و باید با استقلال مسیر خود را پیش برد.

احمدرضا خضری از مولفان کتاب در ادامه با اشاره به شخصیت دکتر نیلی وی را دارای نگاه عمیق به موضوع دانشگاه معرفی کرد و افزود: دکتر نیلی فردی نوآور، خوش‌فکر و وطن دوست است. پای ایران ایستاده و هزینه داده و مظهر یک انسان فرهنگی و دانشگاهی است.

خضری تاریخ شفاهی را مدلی در تاریخ نگاری معرفی کرد که از اظهارات یک فرد پدید می‌آید و گفت: در این کتاب دکتر نیلی راوی بوده و من و دکتر قنبری و میرزایی نویسندگان روایت‌ها بودیم. در این روند روایت‌های دکتر نیلی با مصوبه‌های دانشگاه و نشست‌های مختلف تطبیق داده شده است.

وی دانشگاه را مهمترین نهاد مدنی کشور دانست و انتشار این کتاب را توجه به کارکردها و جایگاه این نهاد خواند.

خضری جرقه نگارش این کتاب را در 70 سالگی دانشگاه اعلام کرد و گفت: واژه دانشگاه در سال 1313 وارد فرهنگ ایران شد آنجا که فرهنگستان این لغت را برای دانشگاه که آن زمان تنها مدل متصور برای آن دارالفنون بود ایجاد کرد. بنده سال گذشته بنده کتابی با عنوان از جندی شاپور تا دانشگاه تهران را به مناسبت 90 سالگی دانشگاه تهران نیز تالیف کردم.

خانیکی نیز در این نشست با اشاره به اینکه کشور با تنگاها و چالش‌هایی روبروست، گفت: ممکن است در این شرایط بگوییم دانشگاه باید آخرین جایی باشد که مورد توجه قرار گیرد. معمولا نهاد دولت و حکمرانی وقتی سراغ دانشگاه می‌آیند که دچار بحران شده باشد. دانشگاه نهاد آینده‌نگری است و زمان این است که هم نهاد حکمرانی و هم جامعه به سمت دانشگاه رود. تاکنون دانشگاه به عنوان عقل نقاد در کشور مورد توجه قرار نگرفته است.