یک‌شنبه 8 مهر 1403

رکود فعالیت فضایی در دولت روحانی / سیاسی کاری‌ها مانع کار شد!

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
رکود فعالیت فضایی در دولت روحانی / سیاسی کاری‌ها مانع کار شد!

با روی کار آمدن دولتِ روحانی و سیاست‌های خاص آن در جلب نظر قدرت‌های جهانی خصوصاً آمریکا، برنامه فضایی کشور دچار رکود شد.

با روی کار آمدن دولتِ روحانی و سیاست‌های خاص آن در جلب نظر قدرت‌های جهانی خصوصاً آمریکا، برنامه فضایی کشور دچار رکود شد.

خبرگزاری مهر، گروه سیاست: ماهواره ایرانی «خیام» که صبح سه شنبه 18 مردادماه در یک همکاری مشترک با کشور روسیه، از ایستگاه فضایی با ماهواره‌بر سایوز از پایگاه بایکونور قزاقستان، با موفقیت به مدار 500 کیلومتری زمین پرتاب شد، آخرین اقدام دولت سیزدهم در حوزه هوایی است، البته دومین پرتاب ماهواره بر ذوالجناح توسط دانشمندان سازمان فضایی وزارت دفاع به منظور اهداف تحقیقاتی از پیش تعیین شده، نیز در روزهای ابتدایی تیر ماه امسال از پایگاه فضایی سمنان انجام شد.

سخنگوی فضایی وزارت دفاع درباره این خبر، گفت: این ماهواره برِ سه مرحله‌ای از نظر ویژگی‌های فنی، قابل رقابت با ماهواره برهای روز دنیا است که دارای دو مرحله پیشرانش جامد و یک مرحله با پیشرانش مایع است.

وی با بیان اینکه پرتاب ماهواره بر ذوالجناح با هدف زیرمداری انجام گرفته است، تصریح کرد: به حول قوه الهی مرحله سوم توسعه این ماهواره برِ ترکیبی با بهره گیری از اطلاعات حاصل از این پرتاب آغاز شده است.

سخنگوی فضایی وزارت دفاع در دی ماه 1400 اعلام کرده بود: سه محموله تحقیقاتی به صورت همزمان به ارتفاع 470 کیلومتری و با سرعت 7350 متر بر ثانیه پرتاب و «محقق» شده است.

نگاه به عملکرد دولت سیزدهم در حوزه فضایی در یک سال گذشته نشان عزم جدی و راسخ مسئولان برای دست یابی به هداف از پیش تعیین شده در حوزه فضایی دارند.

رکود فعالیت فضایی در دولت روحانی

دولت حسن روحانی در حالی دوران 8 ساله خود را پشت سر گذاشت که انتقادهای زیادی به رویکرد و عملکرد دولت او در حوزه فضایی مطرح شد! اگر چه صنعت فضایی ایران به جز فعالیت در عرصه ساخت ماهواره، ایستگاه زمینی کنترل، ماهواره‌برها و ایستگاه پرتاب، در عرصه کاوشگرهای فضایی و ارسال موجود زنده به فضا نیز فعال بوده است، اما با مشکلاتی روبرو بوده که بخشی از این مشکلات و عقب ماندگی‌ها مرتبط به بخش پرتاب ماهواره در برنامه فضایی کشور است.

دلایل متعددی را می‌توان موجب رکود در حوزه فضایی کشورمان دانست که به اعتقاد برخی کارشناسان تنزل جایگاه سازمان فضایی ایران در دولتِ حسن روحانی و قرار گرفتن این سازمان حساس و راهبردی زیر نظر وزارت ارتباطات مهمترین دلیل این رکود و عقب ماندگی در حوزه است. با تنزل جایگاه سازمان، شاهد توقف رشد فناوری و سکون معنادار صنعت فضایی کشورمان بودیم که موجبات ناامیدی و قهر دانشمندان و فعالان این صنعت شد.

مسلماً جایگاه این سازمان، هم‌وزن ظرفیت‌های راهبردی کشورمان، نه در حوزه نیروی انسانی و نه در حوزه توسعه کمی و کیفیِ این فناوری نیست؛ چه‌بسا با قرار گرفتن این سازمان ذیل یک وزارتخانه، تمام اهداف و برنامه‌های این مجموعه در مأموریت مخابراتی و برنامه‌های این وزارتخانه تعریف شد و سایر کاربری‌های این صنعت مغفول ماند و زمینه عدم توسعه همه‌جانبه این تکنولوژی راهبردی فراهم شد.

اهدافی که تحقق پیدا نکرد

بر اساس اهداف تعیین شده در سند نقشه جامع علمی کشور مصوب دی ماه 1389 و نیز سند جامع توسعه هوافضای کشور مصوب دی ماه 1391 که اندکی پس از ورود جدی کشور به عرصه پرتاب ماهواره‌ها و تکمیل چرخه فناوری فضایی به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید، قرار شد تا توانایی کامل پرتاب و به کارگیری ماهواره در 4 مدار طی 4 گام تثبیت شود. هدف نهایی در سند مذکور، به کارگیری ماهواره‌های سنجشی با دقت بهتر از 10 متر و ماهواره مخابراتی در مدار زمین‌آهنگ است.

در گام اول، مدار 250 در 375 کیلومتر بیضوی به عنوان مداری برای گام اثبات فناوری و اثبات قابلیت در نظر گرفته شد. چهار پرتاب موفق ماهواره‌های «امید»، «رصد -1»، «نوید علم و صنعت» و «فجر» با «ماهواره‌بر سفیر -1» برای اجرای گام اول صورت گرفت. حداقل به همین تعداد پرتاب ناموفق نیز توسط «سفیر -1» ثبت شد که تعدادی در دولت دهم و تعدادی در دو دولت تدبیر و امید طی 8 سال رخ داد.

ماهواره‌بر سفیر -1 روی سکوی پرتاب در کویر سمنان

در سند مذکور، در گام دوم مدار 500 کیلومتر دایروی با ماهواره‌بر «سیمرغ» (سفیر -2) تعریف شد و برای آن، ماهواره‌های مختلفی از جمله «طلوع»، «پیام، ظفر»، «پارس -1» و «ناهید -2» در نظر گرفته شدند.

طبق برنامه، گام دوم باید تا سال 1400 دستیابی به این مدار تثبیت می‌شد. منظور از تثبیت، تزریق موفق ماهواره‌ها در این مدار و بهره‌برداری عملیاتی از آنها و نیز بررسی نتایج و تعیین اصلاحیه‌های مورد نیاز در ماهواره‌بر و ماهواره‌ها و تکرار آنهاست تا اطمینان از توانمندی عملی در مدار مذکور برای کلیه اجزای چرخه فناوری فضایی حاصل شود.

این در حالی‌ست که با شروع پرتاب‌های ماهواره‌بر «سیمرغ» از سال 1396 و به قولی از 1395 تاکنون، موفقیت کاملی حاصل نشده، هرچند که در هر پرتاب نسبت به پرتاب قبلی، روند بهبود درصد موفقیت کاملاً مشهود است.

بر اساس پیش بینی‌ها گام سوم برای تحقق اهداف سند توسعه هوافضا، مدار 1000 کیلومتری سنکرون یا هماهنگ با خورشید بود. برای مدارهای بالاتر از 600 کیلومتر، ماهواره‌های نسبتاً سنگین با جرم بیش از 500 کیلوگرم یا ماهواره‌هایی سنگین‌تر با جرم 1000 کیلوگرم در نظر گرفته شده است.

طبق گفته‌های مسئولان فضایی کشور در سال‌های اخیر، برنامه پرتاب‌های این مدار باید از سال 1400 وارد مراحل آزمایشی شده و تا سال 1402 الی 1404 این مدار نیز تثبیت شود. ماهواره‌بر در نظر گرفته شده برای این مدار «سریر» نام دارد که به گفته مسئولین، فناوری‌های اصلی آن تحقق یافته و مراحل ساخت آن در حال شروع است.

گام چهارم و نهایی برای رسیدن به قابلیت بهره‌برداری کامل از فناوری فضایی، تزریق ماهواره‌های کاربردی در مدار 36000 کیلومتر است که براساس اسناد بالا دستی باید در سال 1407 تثبیت شود. «ماهواره ملی مخابراتی» نیز به عنوان هدف نهایی و بزرگ صنعت فضایی کشور در این مدار قرار خواهد گرفت.

برای رسیدن به مدار زمین‌آهنگ 36000 کیلومتری، نقشه راهی طراحی شده که طی آن، ابتدا ماهواره در GTO که یک مدار ترنسفورمیش اوربیت است، تزریق می‌شود. محموله ابتدا در ارتفاع پایین این مدار قرار می‌گیرد و وقتی در طی مسیر عادی مداری خود به ارتفاع نهایی رسید، بوسیله بلوک‌های انتقال مداری، از این مدار بیضوی به مدار دایروی 36000 کیلومتری می‌رود.

گفتنی است، تاریخ‌های گفته شده در مورد گام‌های سوم و چهارم، بر اساس گفته‌های مسئولان برنامه فضایی کشور در سال‌های اخیر است والا زمان‌بندی مد نظر مسئولان در زمان تصویب سند ملی توسعه هوافضا که قبل از دولت تدبیر و امید صورت گرفته، بسیار متفاوت بوده است.

طبق برنامه قبلی، ایران باید تا سال 1397 دو نمونه بعدی از ماهواره‌بر «سیمرغ» را نیز آزمایش می‌کرد که اولین نمونه آن یعنی «سپهر» باید توان تزریق محموله 700 کیلوگرمی در مدار 1000 کیلومتری را داشته باشد.

در واقع برنامه‌ریزی کلان کشور به این شکل بود که بعد از «سفیر» و «سیمرغ» - که توان آنها به مدار «لئو» یا ارتفاع پایین محدود می‌شود - یک ماهواره‌بر دیگر بر اساس «سیمرغ» برای این مجموعه مدار طراحی شود (سپهر).

ماهواره‌بر «سپهر» برای اولین بار در 21 بهمن 1391 توسط سردار فرحی رئیس وقت سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع به عنوان نسل بعدی خانواده «سفیر» یعنی «سفیر -3» معرفی شد که توان تزریق محموله 700 کیلوگرمی در مدار 1000 کیلومتری را دارد.

ماهواره‌بر سیمرغ در پایگاه امام خمینی (ره)

ماهواره‌بر دیگر توسط سازمان فضایی ایران در 14 بهمن 1391 به نام «ققنوس» معرفی شد. این ماهواره‌بر بار دیگر در 17 فروردین 92 به عنوان یک ماهواره‌بر از نسل‌های بعد از «سیمرغ» معرفی شد.

سرپرست اسبق سازمان فضایی در 13 اسفند 91 در گفتگویی نام ماهواره‌بر دیگر را نیز اعلام کرد. وی گفت: «در قدم دوم که در سال 1396 محقق خواهد شد، ماهواره ایران‌ست -2 را به فضا پرتاب خواهیم کرد، که مأموریت آن تثبیت فناوری‌ها و سامانه‌ها و انجام آزمایشی ماهواره اصلی ژئو خواهد بود. این ماهواره توسط ماهواره‌بر «سریر» که بعد از ماهواره‌بر سیمرغ طی 4 سال آینده توسعه خواهد یافت به فضا پرتاب خواهد شد.»

رئیس وقت پژوهشگاه فضایی ایران نیز در 17 آذر 1392 اعلام کرد: از ماهواره‌بر فوق سنگین به نام «سریر» در سال 1394 بهره برداری می‌شود.

طبق گفته‌های فوق، «سپهر» و «سریر» دو نسل بعد از «سیمرغ» بودند که باید تا سال 1394 حداقل پرتاب آزمایشی بدون محموله خود را انجام می‌دادند تا بتوانند به موقع و طبق برنامه در سال 1396 ماهواره‌های خود را با موفقیت در مدار تزریق کنند؛ موضوعی که امروز یک رویایی برباد رفته است و اعتبارات و بودجه لازم برای دست یابی به این هدف تخصیص نیافت.

فتح الله امی رئیس پژوهشگاه هوافضای وزارت علوم نیز در این خصوص، گفت: تا آبان 1395 کمتر از 10 درصد اهداف سند جامع توسعه هوافضای کشور محقق شده در حالی که زمان تحقق کامل سند، سال 1404 تعیین شده بود که امروز مشخص است رسیدن به این چشم انداز با نگاه واقع بینانه دست یافتنی نیست.

وی تصریح کرد: «به دلیل عدم تخصیص اعتبارات، فعالیت‌های فضایی ایران متوقف شده است.»

این درحالی است که مصاحبه معاون وقت وزیر دفاع در 5 شهریور 1391 نشان می‌داد در آن مقطع برنامه فضایی ایران از زمان‌بندی خود جلوتر نیز بوده است.

در مصاحبه محمد اسلامی اعلام شده بود که «با وجود تحریم‌ها و محدودیت‌ها از گام‌های برنامه درازمدت فضایی جلوتر هستیم».

در تمام این سال‌ها، سالانه مبالغ هنگفتی به دلار برای خرید تصاویر و اطلاعات ماهواره‌ای از خارج صرف شده درحالی‌که تخصیص بودجه کافی برای صنعت فضایی می‌توانست دست کم از خروج ارز برای این بخش جلوگیری کند.

همانطور که اشاره شد، پرتاب‌های متعددی با ماهواره‌بر «سفیر -1» که نهایتاً محموله‌هایی با جرم 60 کیلوگرم را در مدار بیضوی 250 در 375 کیلومتر تزریق می‌کرد صورت گرفت. هرچند که دست کم نیمی از این پرتاب‌ها به نتیجه نرسید و دستاوردهایی که باید با هر ماهواره در مسیر اکتساب و تثبیت فناوری به دست می‌آمد محقق نشد.

در این بین با روی کار آمدن دولت یازدهم و سیاست‌های خاص آن در جلب نظر قدرت‌های جهانی خصوصاً آمریکا، برنامه فضایی کشور بویژه در بخش ماهواره‌بر - که مستقیماً به توان موشکی کشور پیوند خورده است - برای مدتی مورد بی‌توجهی قرار گرفت.

حدود یک سال و نیم بعد از استقرار دولت دوازدهم، ماهواره «فجر» در بهمن 1393 پرتاب شد اما به دلایل نامعلومی به جای افزایش ارتفاع مداری با کمک تراستر قرار داده شده در آن، به یکباره دچار کاهش ارتفاع شده و خیلی زود از مدار خود به داخل جو غلیظ سقوط کرد.

در مورد ماهواره «دوستی» (شریف‌ست سابق) نیز محمدجواد آذری جهرمی وزیر وقت ارتباطات و فناوری اطلاعات در سال 97 در توئیتر خود خبرهایی از آماده پرتاب بودن آن داده بود، اما بعدها دیگر اطلاعاتی از آن منتشر نشد.

در نهایت، در تابستان 1398 در حالی که وزیر پیشین ارتباطات از قریب الوقوع بودن پرتاب ماهواره «ناهید -1» با ماهواره‌بر «سفیر -1» خبر می‌داد، بروز حادثه‌ای منجر به لغو پرتاب شد!

در سال 1395 نیز خبری از پرتاب سیمرغ نشد. البته برخی منابع خارجی از وقوع یک پرتاب از منطقه سمنان در بهار 1395 خبر داده بودند؛ خبری که توسط مسئولان داخلی تأیید یا تکذیب نشد.

پس از آن، ماهواره‌بر سیمرغ تا سال 1398 هر سال یک پرتاب را تجربه کرد. هرچند این پرتاب‌ها نیز باید در زمره پرتاب‌های تحقیقاتی برای کسب اطمینان از ماهواره‌بر و بدون محموله انجام می‌شد اما در پرتاب مرداد 1396 ماهواره «طلوع»، در دی 1397 ماهواره «پیام امیرکبیر» و در بهمن 1398 ماهواره «ظفر -1 علم و صنعت» همراه «سیمرغ» به فضا فرستاده شدند اما هر سه پرتاب ناموفق بود.

پرتاب بعدی «سیمرغ» در دی 1397 با مأموریت تزریق ماهواره حدوداً 100 کیلوگرمی «پیام» ساخت دانشگاه امیرکبیر در مدار بود. طبق گفته وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، ماهواره‌بر در چند ثانیه پایانی عملکرد خود موفق به رساندن ماهواره به سرعت کافی نشد و ماهواره نیز پس از چند ساعت به دلیل نداشتن سرعت کافی دچار افت ارتفاع شده و در اقیانوس سقوط کرد.

پرتاب «ظفر» با «سیمرغ» در ساعات ابتدایی شب در 20 بهمن 1398 صورت گرفت و به گفته مسئولان، 30 تیم مختلف در پایگاه امام خمینی (ره) برای آماده‌سازی ماهواره، ماهواره‌بر و تجهیزات پرتاب فعالیت کردند.

در اواخر سال 1398 و پس از پرتاب ناموفق ماهواره «ظفر -1» توسط ماهواره‌بر «سیمرغ» از گفته‌های مسئولین این طور به نظر می‌رسید که برای سال 1399 باید شاهد 2 یا 3 پرتاب ماهواره‌بر «سیمرغ» باشیم، اگر نظرات سیاسی مجدداً دامنگیر برنامه فضایی نمی‌شد. اما آغاز مجدد مذاکرات هسته‌ای و چاشنی مشکلات بودجه‌ای سبب شد تا تنها اتفاق برنامه فضایی کشور در عرصه ماهواره‌بر، پرتاب آزمایشی و البته موفق ماهواره‌بر «ذوالجناح» باشد.

در سال 1399 ماهواره «پارس -1» به عنوان حرفه‌ای‌ترین و سنگین‌ترین ماهواره ساخت داخل تکمیل و به سازمان فضایی تحویل داده شد و ماهواره «ناهید -2» نیز بخش اعظم فرایند توسعه خود را پشت سر گذاشت. بلوک انتقال مداری «سامان -1» که برای تغییر ارتفاع مداری ماهواره‌های حرفه‌ای در آینده مورد نیاز است و باید پیش از اجرای مأموریت‌های اصلی، چندین آزمایش را پشت سر بگذارد هم در سال 1399 آماده تحویل شد. در تیر ماه 1400 خبر آزمایش زیرمداری «ساما ن -1» اعلام شد اما جزئیات بیشتری از آن مشخص نشده است.

راه دستیابی به پیشرفت فضایی چیست؟

شاید پیوند خوردن برنامه فضایی کشور به عنوان یک نیاز بسیار مهم و کاهنده بسیاری از هزینه‌ها و فراهم کننده خدمات بسیار مهم برای بخش‌های کشاورزی و منابع طبیعی و مخابرات و ارتباطات به مباحث سلیقه‌ای و سیاسی را در دولت‌های یازدهم و دوازدهم مهمترین عامل ضربه خوردن آن دانست. نگاه به این توانمندی به عنوان یک عامل اعتماد زا و زمین‌گیر کردن آن برای جلب اعتماد غرب با خواست طرف‌های خارجی توسط هر دولتی اشتباه است.

امید می‌رود که در اولین مرحله، پیوند زدن برنامه فضایی با مباحث سیاست خارجی کشور و اجازه تعیین تکلیف برای آن توسط دیپلمات‌ها و سیاسیون برای همیشه پایان بپذیرد و این برنامه صاحب یک زمان‌بندی مدون با اعلام عمومی شود که توسط ناظران داخلی یعنی نمایندگان مجلس و نخبگان قابل پیگیری باشد. الزام مسئولان فضایی به ارائه نتایج فعالیت‌ها گام مهمی در جهت زدودن ابهام از چهره این صنعت و اثبات ادعای غیرنظامی بودن آن است.

تخصیص بودجه کافی با نگاه دقیق به هزینه‌های خدمات فضایی که همچنان در این شرایط اقتصادی نامطلوب در حال صرف شدن است گام مهم دیگر برای بازگشت برنامه فضایی کشور به مسیر توسعه مورد نیاز خود است.

رکود فعالیت فضایی در دولت روحانی / سیاسی کاری‌ها مانع کار شد! 2
رکود فعالیت فضایی در دولت روحانی / سیاسی کاری‌ها مانع کار شد! 3
رکود فعالیت فضایی در دولت روحانی / سیاسی کاری‌ها مانع کار شد! 4
رکود فعالیت فضایی در دولت روحانی / سیاسی کاری‌ها مانع کار شد! 5
رکود فعالیت فضایی در دولت روحانی / سیاسی کاری‌ها مانع کار شد! 6