زاوه: با آزادسازی «واردات خودرو» فقط 8 درصد نیاز بازار رفع میشود! / ضرورت ارتباط بلندمدت با سایر کشورها در خودروسازی
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - مهران شفاعتی؛ طی روزهای اخیر گمانه زنیهایی در مورد به نتیجه رسیدن مذاکرات مربوط به احیای برجام در وین به گوش رسیده است. قراردادی که آمریکا به شکلی خودسرانه از آن خارج شد و با روی کارآمدن دموکرات ها، احیای دوباره آن بار دیگر قوت گرفت. جنگ روسیه و اوکراین نیز باعث افرایش قیمت و کمبود نفت و انرژی در جهان شد و از آنجایی که ایران دارای منابع انرژی بسیار زیادی...
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - مهران شفاعتی؛ طی روزهای اخیر گمانه زنیهایی در مورد به نتیجه رسیدن مذاکرات مربوط به احیای برجام در وین به گوش رسیده است. قراردادی که آمریکا به شکلی خودسرانه از آن خارج شد و با روی کارآمدن دموکرات ها، احیای دوباره آن بار دیگر قوت گرفت. جنگ روسیه و اوکراین نیز باعث افرایش قیمت و کمبود نفت و انرژی در جهان شد و از آنجایی که ایران دارای منابع انرژی بسیار زیادی است، غربیها تمایل بیشتری برای لغو تحریمهای نفتی ایران نشان داده اند تا بتوانند کمبود این روزهای انرژی خود را رفع کنند.
طبیعتا احیای دوباره برجام تاثیرات مثبتی نیز براقتصاد ایران خواهد داشت و حتی به عقیده صاحب نظران، علاوه بر آزادسازی پولهای بلوکه شده کشورمان، ممکن است شاهد سرمایه گذاری شرکتهای بزرگ خودروسازی جهان باشیم. خودروسازهایی که در سال 1397 بعد از پاره کردن برجام توسط ترامپ از ایران خارج شدند و حالا ممکن است باز هم فرصت حضور در صنعت و بازار خودروی ایران را داشته باشند.
در همین راستا فربد زاوه؛ کارشناس صنعت و بازار خودرو با موضوع بررسی چالشهای صنعت خودروی ایران با ما به گفتگو پرداخته است که در ادامه تقدیم میشود. گمانه زنیهایی در مورد به نتیجه رسیدن برجام طی روزها یا هفتههای آتی وجود دارد. احیای دوباره برجام چه تاثیری بر روند قیمت خودرو در کشور خواهد داشت و آیا شاهد حضور و سرمایه گذاری شرکتهای خارجی خواهیم بود؟ بستگی به کیفیت چیزی که تفاهم میشود، خواهد داشت. اگر برجام در حد یک مدرک موقت صرفا برای آزادسازی منابع مسدود شده بانکی یا فروش محدود نفت باشد، تاثیری بر نرخ تورم و تنظیم قیمت یا ورود سرمایه گذار نخواهد داشت. ورود هر بازیگر جدید یا بازگشت به آنچه که بودیم، نیازمند به وجود یک دورنماست. حتی اگر برجامی امضا شود و به شکل موقت و متزلزل باشد، در چنین شرایطی خرید ckd هم دشوار خواهد بود و احتمالا منوط به پرداخت 100 درصدی وجوه ckd به صورت پیش پرداخت است و لذا این هزینه مالی را آنقدر بالا نگه میدارد که نتوان قیمتی را در بازار پایین بیاوریم. جدا اینکه ما به غیر از برجام، مسائلی داریم که مربوط به خودمان میشود. مثلا بحث fatf مسئلهای است که ما به آن نپیوستیم و در لیست سیاه قرار گرفتیم که اگر این مسئله هم حل نشود، عملا خاصیت برجام را کوتاهتر و کوتاهتر میکند. حالت دوم این است که ما بتوانیم وارد یک تفاهم پایدار شویم. تفاهم پایدار بالاخص در مورد آمریکاست. با پنج کشور مشکل خاصی نداریم و مسئله اصلی، مسئله آمریکاست. اگر بتوانیم به نوعی سرنوشت برجام را به روابط تجاری با آمریکا گره بزنیم و مثلا آمریکا از ایران نفت بخرد و شرکتهای آمریکایی به سرمایه گذاری در ایران خصوصا در حوزه انرژی ورود کنند، سیگنال بسیار مثبتی به بازارهای جهانی میدهد، مبنی براینکه میتوان یک رابطه بلندمدت را در ایران شروع کرد. این روابط بلندمدت در صنعت خودروسازی پیش نیاز است و صنعت خودرو اصولا یک صنعت کندی است و حتی اگر شما بخواهید واردات هم انجام دهید، به یک بازه زمانی چندین ماهه نیاز دارید، چه برسد به اینکه وقتی ورود میکنید و قطعه سازی هم انجام دهید؛ لذا کیفیت آنچه که امضا میشود تاثیرگذار است. مثلا فکر کنید که مجموعهای مثل رنو در ایران حضور دوباره داشته باشد. حتی مجموعههای مهمتر و بهتر مثل تویوتا، فورد، جنرال موتورز و هر شرکت دیگری که علاقهمند حضور و توسعه روابط در بازار ایران است و حتی اتفاقی که بین روسیه و اوکراین افتاده و بازار روسیه بسیار متزلزل شده و تا 2 یا 3 سال با این موضوع درگیر خواهند بود، این جایگزینی بازار در شرایط پایدار را داشته باشیم به شرطی که این اطمینان خاطر را به سرمایه گذار خارجی و داخلی داده باشیم که در یک بازه زمانی 5 یا 10 ساله، با یک فضای آرام سیاسی مواجه است و با تلاطم جدیدی مواجه نمیشود، ولی اگر این اتفاق نیفتد، نهایتا برجام کوتاه مدتی، تاثیر قیمت محدودی میگذارد که سریعا به مدار تورمی و افزایش قیمت بازمی گردیم.