پنج‌شنبه 17 آبان 1403

زباله، سوغاتی دریا پس از سفر های نوروزی

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
زباله، سوغاتی دریا پس از سفر های نوروزی

به دلیل اهمیت پسماند در جهان روز دوم اردیبهشت مصادف با 22 آوریل را روز جهانی زمین پاک مینامند و هر ساله یک شعار برای این روز انتخاب میکنند، که امسال شعار «در سیاره ما سرمایه گذاری کن» پیامی است که برای این روز منتشر شده است.

یکی از مشکلات جهان کنترل تولید و بازیافت پسماند است، پسماند‌ها باعث ایجاد آلودگی‌های محیط زیستی و تاثیر منفی بر کیفیت و کمیت منابع زیستی (آب، خاک و هوا) می‌شوند، در جهان راه‌های زیادی برای رفع مشکل پسماند از جمله بازیافت، آتش زدن، دفع کردن و به دریا ریختن وجود دارد، که بهترین آن بازیافت کردن است که برخی از کشور‌ها از طریق بازیافت اقدام به تولید انرژی و ثروت می‌کنند.

به دلیل اهمیت پسماند در جهان روز دوم اردیبهشت مصادف با 22 آوریل را روز جهانی زمین پاک نامیده اند و هر ساله یک شعار برای این روز انتخاب میکنند، که امسال شعار «در سیاره ما سرمایه گذاری کن» پیامی است که برای این روز منتشر شده است.

در کشور ایران با تصویب قانون شهرداری‌ها در سال 1348 برای اولین بار، شهرداری‌ها موظف شدند تا مکان‌های مجاز برای دفع فاضلاب و پسماندها و لجن را به اطلاع عموم برسانند، به‌طور مشخص اولین قانون که به‌طور خاص به موضوع پسماندها می‌پردازد «قانون مدیریت پسماندها» مصوب سال 1383 مجلس شورای اسلامی است، به موجب این قانون مدیریت پسماندها چارچوب قانونی برای پسماندها تعیین شده است.

یکی از نقاط آسیب پذیر کشور در بحث پسماند 3 استان شمالی هستند، این استان ها به دلیل نداشتن سیستم فاضلاب و تصفیه خانه پسماند هایشان به تالاب ها و رودخانه ها سرازیر می شوند و سپس این رودخانه ها و تالاب ها به دریا می ریزند، که همین امر موجب آلوده شدن آب رودخانه، تالاب و دریا میشود که در نهایت بخشی از این پسماند در دل دریا انباشت وبخش دیگر توسط دریا به سمت ساحل پس زده می شود.

بر اساس تصاویر ارسالی شهروند خبرنگار سواحل استان های شمالی ازجمله ساحل جفرود واقع در شهر بندر انزلی پس از تعطیلات نوروزی مملو از پسماند است، و با هر موج دریا پسماند به سمت ساحل بالا می آید.

این استان ها به دلیل توریستی بودن و سفر های گسترده مردمی، مشکلات پسماند فراوانی دارند، بسیاری از مسافران زباله های خود را در جنگل و رودخانه ها رها می کنند، که جمع آوری آنها بسیار سخت و برای طبیعت آسیب زا است.

نبود سیستم جمع آوری پسماند 

استان های شمالی کشور دچار کمبود سطل های مکانیزه شهری هستند، که بسیاری از شهروندان را ناچار به نصب قفسه های آهنی در درب منزلشان می کند، و آنهایی که توان خرید و ساخت این محفظه هارا ندارند باید کیسه های زباله خود را به دیوار آویزان کنند، که همین امر موجب جمع شدن حشرات موزی و انتشار بیماری می شود.

کوه پسماند سراوان در استان گیلان

اگر تولید پسماند در استان‌های گیلان، مازندران و گلستان به همین شکل ادامه یابد و از نصب و راه اندازی تصفیه خانه و پسماند سوز جلوگیری شود، به زودی طبیعت این 3 استان نابود و غیر قابل سکونت خواهد شد.

به گفته رئیس اداره محیط زیست دریایی اداره کل حفاظت محیط زیست استان گیلان برخی از سنت‌های قدیمی به طبیعت فعلی ما آسیب میزند، اگر مردم جای سبز کردن گندم و رها کردن آن در طبیعت، از بذر میوه‌ها و سبزیجات مانند، نارنج، ریحان و.. استفاده کنند و پس از سبز شدن، آن‌ها را در باغچه‌ها بکارند، جلوی آسیب به محیط زیست و آلوده شدن فضای دریا و رودخانه‌ها را میگیرند.

به گفته نظام هاشمی پسماند‌های پلاستیکی و سبزه‌ها وقتی به رودخانه انداخته میشوند، سپس از طریق رودخانه راهی دریا میشوند که با امواج مجدد به ساحل بازمیگردند، توسط ادارات محیط زیست پاکسازی می‌شوند، حتی اگر سبزه‌های نوروزی در جایی باقی بمانند، توسط طبیعت پاکسازی می‌شوند.

نظام هاشمی، گفت: در ایام عید و پس از عید محیطبانان با نظارت بر مردم و طبیعت مانع از ریختن پسماند‌ها می‌شوند و در صورت مشاهده به اشخاص خاطی تذکر و منطقه را پاکسازی می‌کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی محیط زیست
زباله، سوغاتی دریا پس از سفر های نوروزی 2
زباله، سوغاتی دریا پس از سفر های نوروزی 3
زباله، سوغاتی دریا پس از سفر های نوروزی 4