پنج‌شنبه 8 آذر 1403

سابقه طولانی در کاوش و مطالعه خورشید داریم

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
سابقه طولانی در کاوش و مطالعه خورشید داریم

آژانس فضایی اروپا روز گذشته و پیش از پرتاب کاوشگر خورشیدی "سولار اوربیتر" در حساب کاربری خود در اینستاگرام گفت: ما سابقه طولانی در مطالعه خورشید داریم.

به گزارش ایسنا، آژانس فضایی اروپا با انتشار ویدیویی از خورشید گفت پس از پرتاب کاوشگر فضایی "اولیس"(ulysses) در سال 1990 ما چندین ماموریت کاوش و بررسی خورشید از جمله "رصدخانه خورشیدی و هورسپهری"(Solar and Heliospheric Observatory SOHO) یا سوهو، فضاپیمای "کلاستر"(Cluster) و ماهواره "پروبا -2 "(Proba-2) داشته‌ایم.

کاوشگر فضایی "اولیس"

کاوشگر اولیس در 6 اکتبر سال 1990 توسط "شاتل فضایی دیسکاوری" از مجتمع پرتاب 39 پایگاه فضایی کندی برای انجام یک ماموریت پنج ساله به فضا فرستاده شد که هدف از آن مطالعه روی خورشید و تاثیر این ستاره عظیم و حیات‌بخش روی فضای اطرافش بود. اولیس کاوشگری بود که از صفحه فرضی فضا که حاوی کلیه مدارهای سیارات است گذشت. این کار نیازمند مساعدت میدان جاذبه مشتری بود. کاوشگر اولیس در پروازش در سال 1994 از قطب جنوبی خورشید و در سال 1995 از بالای قطب شمالی آن گذشت و مطالعه باد خورشیدی و میدان مغناطیسی خورشید برفراز قطب‌هایش را امکانپذیر ساخت. کاوشگر اولیس نیز محصول همکاری آژانس فضایی اروپا با ناسا بود. گرچه قرار بود این ماموریت پنج سال به طول انجامد اما بیش از آنچه برنامه‌ریزی شده بود به فعالیت خود ادامه داد و آخرین انجام ماموریت اولیس 30 ژوئن 2009 بود. در سال 2009 دانشمندان سازمان فضایی اروپا اعلام کردند در نظر دارند کاوشگر خورشیدی اولیس را پس از 19 سال خدمت خاموش کرده و فعالیت آن را به پایان برسانند.

رصدخانه خورشیدی و هورسپهری

رصدخانه خورشیدی و هورسپهری یا سوهو یک فضاپیمای ساخته شده توسط یک "کنسرسیوم صنعتی اروپا"(European industrial consortium) است که رهبری آن را شرکت ایرباس دیفنس اند اسپیس،(Airbus Defence and Space) بر عهده دارد. این کاوشگر فضایی در دوم دسامبر 1995 سوار بر موشک "لاکهید مارتین اتللس 2" به منظور مطالعه خورشید به فضا پرتاب شده و موفق به کشف بیش از 3000 دنباله‌دار شد. سوهو عملیات عادی خود را از مه 1996 آغاز کرده است. این یک پروژه مشترک همکاری‌های بین‌المللی بین آژانس فضایی اروپا و ناسا است که در اصل به عنوان یک مأموریت دو ساله برنامه‌ریزی شده بود. اما "سوهو" بیش از 20 سال است که در فضا به کار گرفته شده است. در ماه ژوئن سال 2013، تمدید ماموریت سوهو به دسامبر 2016 به تصویب رسید. در نوامبر 2016 نیز تمدید مأموریت دیگری که کار سوهو را تا دسامبر 2018 ادامه داد تصویب و اعلام شد و این رصدخانه همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

فضاپیمای "کلاستر"

فضاپیمای "کلاستر" یکی از فضاپیماهای آژانس فضایی اروپا بود که در چهارم ژوئن سال 1996 سوار بر موشک "آریان 5" از سکوی پرتاب ELA-3 فرانسه پرتاب شد، اما این موشک به دلیل خطاهای متعدد در طراحی نرم افزار با شکست روبرو شد و نتوانست به مدار زمین برسد. این شکست به عنوان یکی از بدنام‌ترین و پرهزینه‌ترین پرتاب‌های فضایی تاریخ شناخته شده است که در آن موشک به دلیل خطاهای نرم افزاری شکست خورد. این شکست بیش از 370 میلیون دلار به آمریکا ضرر زد.

ماهواره "پروبا -2 "

پروبا -2 دومین ماهواره در مجموعه ماهواره‌های کم هزینه پروبا آژانس فضایی اروپا است که برای اعتبارسنجی فناوری‌های جدید فضاپیما هنگام حمل ابزارهای علمی، مورد استفاده قرار می‌گیرد. پروبا -2 یک ماهواره کوچک (130 کیلوگرمی) است که تحت یک برنامه فناوری پشتیبانی عمومی سازمان فضایی اروپا (GSTP) و با همکاری شرکت انگلیسی "Qinetiq" ساخته شده است. این ماهواره در دوم نوامبر 2009 سوار بر موشک "روکوت بریز کی ام"(Rokot/Briz-KM) از پایگاه فضایی پلستسک روسیه پرتاب شد. مدت زمان ماموریت دو سال بود اما تاکنون این ماهواره در حال فعالیت است.

مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی‌کند. فایل آن‌را از اینجا دانلود کنید: video/mp4

انتهای پیام