سازمان بنادر و دریانوردی
سازمان بنادر و دریانوردی
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، بهروز آقایی اظهار داشت: یکی از دغدغههای مدیران صنعت هر کشور در حال توسعه که مدیران کشور ما به ویژه مدیران سازمان بنادر و دریانوردی نیز از این امر مستثنی نیستند، فائق آمدن بر مشکلات تأمین مالی پروژهها است. وی افزود: به بیان دیگر امروزه داشتن منابع زیرزمینی (نفت، گاز و معادن) و نیروی انسانی کارآمد برای توسعه کفایت نمیکند، بلکه مدیریت قوی و هوشمندانهای...
بندر اقیانوسی چابهار با ظرفیت ها و زیرساخت های بی نظیرش در قلب سواحل مکران، دروازه تجارت به کشورهای عضو آیورا، CIS و افغانستان و بهترین مسیر ترانزیتی هند به این کشورها از منظر تجارت دریایی، خشکی، هزینه ای و امنیتی محسوب می شود و آماده سرمایه گذاری سرمایه گذاران داخلی و خارجی است.
نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی گفت: تا زمانی که تأمین اعتبار برای نجات خلیج گرگان انجام نشود تمامی موضوعات درباره این خلیج تنها در حد حرف باقی می ماند.
معاون گردشگری با اشاره به اینکه لغو ویزای گردشگری برای تماشاگران جام جهانی فوتبال 2022 به میزبانی قطر حائز اهمیت است، گفت: تحقق این مهم همواره مورد تأکید وزارت میراث فرهنگی بوده و پیشنهاد لغو ویزا توسط وزارت امور خارجه در حال بررسی است.
درحالی قرار بود فاز 3 توسعه بندر شهید رجایی طی 3 سال به اتمام برسد که تکمیل این پروژه مهم و استراتژیک تاکنون با 10 ماه تاخیر مواجه شده است.
تهران - ایرنا - یک کارشناس اقتصاد دریا گفت: با توافق راهبردی دولت با روسیه که بستهای از توافقات لجستیکی و ترانزیتی است، جریان عبور بار از کریدور شمال - جنوب افزایش خواهد یافت و در عین حال جایگاه راهبردی ایران در سطح منطقه با فعال شدن این کریدور ارتقا مییابد.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، یک مسیر مستقیم کشتیرانی کانتینری میان بندر چابهار در جنوب شرقی ایران و دو بندر در غرب هند، بنادر «ناواشوا» و «کاندلا» ایجاد شده است. به گزارش تریبیون ایندیا، جلیل اسلامی، معاون سازمان بنادر و دریانوردی ایران (PMO) گفت نخستین محموله کانتینری از این مسیر در شانزدهم فوریه وارد بندر شهید بهشتی ایران خواهد شد. خطوط کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران (IRISL)،...
ایران و هند، یک مسیر جدید کشتیرانی میان چابهار و بنادر «ناواشوا» و «کاندلا» به منظور انتقال کالا به افغانستان و کشورهای آسیای میانه ایجاد کرده اند.
ایران و هند، یک مسیر جدید کشتیرانی میان چابهار و بنادر «ناواشوا» و «کاندلا» به منظور انتقال کالا به افغانستان و کشورهای آسیای میانه ایجاد کرده اند.
اقتصادنیوز: مدیرعامل سازمان بنادر گفت: یکی از رویکردهای اقتصادی ایران در بخش توسعههمکاریهای تجاری، فعالسازی ترانزیت کالا از غرب چین به کمک حملونقل ریلی ازبکستان و حمل دریایی در خزر و بندر امیرآباد است.
یکی از رویکردهای اقتصادی ایران در بخش توسعههمکاریهای تجاری، فعالسازی ترانزیت کالا از غرب چین به کمک حملونقل ریلی ازبکستان و حمل دریایی در خزر و بندر امیرآباد است.
تهران - ایرنا - رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه، توسعه روابط اقتصادی با همسایگان با استفاده از ظرفیت دریایی و بندری را ضروری دانست و گفت: با نگاه ویژه به مقوله ترانزیت کالا بخشی از نیاز بازار کشورهای شمالی دریای خزر را برطرف میکنیم.