جمعه 9 آذر 1403

سال 1401 مبارک؛ به قرن پانزدهم خورشیدی خوش آمدید

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
سال 1401 مبارک؛ به قرن پانزدهم خورشیدی خوش آمدید

شامگاه یکشنبه 29 اسفند که خورشید به نقطه اعتدال بهاری می‌رسد، نوروز 1401 و همچنین قرن پانزدهم خورشیدی آغاز می‌شود.

به گزارش مشرق، مهندس مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران گفت: با وجود اینکه در این زمینه پیش از این نیز بسیار گفته شده، اما چه خوب است برای آشنایی بیش از پیش عموم مردم با قراردادها و قواعد محاسباتی در گاهشماری، مجدد یادآور شود که همواره برای ورود به قرن جدید حتی در گاهشماری میلادی و تغییر از سال 1999 میلادی به سال 2000، موضوعات این چنینی در مورد آغاز و پایان قرن مطرح بوده است.

وی ادامه داد: برخی این گونه استناد می‌کنند که با پایان سال‌هایی که دو رقم سمت چپ آنها با عدد یکسان تکرار شده است، وارد قرن جدید می‌شویم. به طور مثال با پایان سال‌هایی که با عدد 13 شروع می‌شد، قرن چهارده خورشیدی پایان و بعد از سال 1399، سال 1400، آغازین سال قرن پانزده خورشیدی است.

عتیقی اظهار کرد: همه می‌دانیم که به هر100 سال یک قرن یا یک "سده" گفته می‌شود و هر تقویم، مبدایی دارد و اولین سال آن سال "یک" است. بر این اساس هر چند که مردم به دلیل آنکه در سال‌هایی با یک مشخصه ثابت (در اینجا عدد 13 به عنوان آغازگر شمارنده سال)، متولد می‌شوند و وقایع شاد و غمگینی را پشت سر گذاشته‌اند، از نظر ذهنی نیز آمادگی پذیرش چنین نکته‌ای را دارند که سال 1400، آغاز سده و یا قرن جدید بوده و عامه مردم چندان تاثیری برای این شروع و پایان متصور نیستند.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران خاطر نشان کرد: اما، در تمام علوم تعاریف و همچنین قراردادهای مشخصی وجود دارد که دانش گاهشماری نیز از این قاعده مستثنی نیست و همان گونه که تاکید شد این نکته که سال از سال "یک" آغاز شده، از جمله قراردادهای گاهشماری است که رعایت این نکات ظریف اهمیت داشته و می‌تواند در ثبت وقایع تاریخی و انتقال صحیح تاریخ وقوع رویدادها برای آیندگان نیز مؤثر باشد.

عتیقی اضافه کرد: بنابراین با توجه به اینکه سال آغازین محاسبه تقویم از سال "صفر" آغاز نشده است، از سال "1" تا سال 100، قرن اول و این روند همین گونه ادامه می‌یابد.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران خاطر نشان کرد: پس سال 1400، پایان بخش قرن چهارده خورشیدی بوده و سال 1401 سال آغازین قرن پانزده خورشیدی خواهد بود؛ ضمن آنکه سده‌ها و یا همان قرون، نام خود را از آخرین سال آن سده می‌گیرند و دو رقم سمت چپ عدد آخرین سال در هر قرن، نمایانگر واحد شمارش قرن پشت سر گذاشته شده است، به طور مثال سال "1400" به عنوان آخرین سال قرن چهارده با عدد "14" آغاز شده است.

وی ابراز امیدواری کرد که با گسترش واکسیناسیون و کمرنگ شدن شدت بیماری کووید 19 در ایران و جهان؛ در سال 1401 به عنوان آغازگر قرن 15 خورشیدی، شاهد رونق فعالیت‌های علمی، فرهنگی و ترویجی باشیم.

مشرق نیز سال نو و قرن جدید را تبریک می گوید...