دوشنبه 5 آذر 1403

ستاری: بازگشت نخبگان نیازمند همکاری دستگاه‌های مختلف است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
ستاری: بازگشت نخبگان نیازمند همکاری دستگاه‌های مختلف است

تهران - ایرنا - معاون علمی و فناوری رییس جمهور یکی از راههای جلوگیری از فرار نخبگان و نیز بازگشت آنها را تمرکز لازم بر راهکارها و اجرای سیاست‌های تشویقی برشمرد و گفت: این سیاست‌ها فقط مربوط به یک دستگاه و مجموعه نیست و نیازمند همکاری دستگاه‌های مختلف است.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، سورنا ستاری عصر چهارشنبه در حاشیه هفتاد و هفتمین جلسه شورای هدایت استعدادهای درخشان و آیین تبادل توافقنامه سه‌جانبه حمایت از استعدادهای برتر که در وزارت علوم برگزار شد، درباره دادن هدایایی مانند قهرمانان ورزشی به برگزیدگان المپیاد و نفرات برتر کنکور افزود: برگزیدگان و نفرات برتر در ابتدای مسیر هستند و قابل مقایسه با یک قهرمان ورزشی نیستند که در انتهای مسیر هستند، بر همین اساس در بنیاد نخبگان یک مسیر نخبگانی تعریف کردیم که این افراد باید ابتدا درس خود را بخوانند و مدارک خود را بگیرند و پژوهش هایی انجام دهند.

وی ادامه داد: براساس این تفاهمنامه قرار است نفرات برتر را تشویق کنیم که در رشته ای که رتبه آورده اند ادامه تحصیل دهند. کسی که المپیاد ریاضی رتبه آورده دلیل ندارد که یک رشته مهندسی را بخواند یا در المپیاد زیست رتبه آورده لزوما دلیل ندارد که پزشکی بخواند. در این راستا بنیاد نخبگان امکاناتی در اختیار آنها قرار می دهد.

رییس بنیاد ملی نخبگان افزود: امکاناتی هم در اختیار وزارت علوم است که با امکانات بنیاد نخبگان تجمیع شده که مسیر جدید طراحی شده که نخبگان در حوزه هایی مورد نیاز کشور به خصوص علوم پایه ادامه تحصیل دهند.

ستاری درباره راهکارهای جلوگیری از فرار نخبگان کشور گفت: مهاجرت بحث مفصلی است اما درباره آمار خروج نخبگان بارها اطلاع رسانی کرده‌ایم. توصیه می کنم که حتما کتاب آمارنامه مهاجرت کشور مطالعه شود که هر سال براساس آمار بین المللی منتشر می شود و هیچ چیزی از آمارهای داخلی در آن نیست.

وی با بیان اینکه باید یک جامعه نخبگانی داشته باشیم، یادآور شد: جامعه نخبگانی جایی است که هدف همه این است که این سرمایه ها را در داخل کشور نگه داشته شود، یا آنهایی که در خارج از کشور هستند به داخل کشور برگردانیم یا چرخش نخبگانی را در سطح دنیا داشته باشیم.

معاون علمی و فناوری رییس جمهور گفت: اینکه لزوما دانشجویان و نخبگان می روند خارج از کشور درس بخوانند کار بدی نیست، کاری است که در دنیا این اتفاق می افتد اما مهم این است که این چرخش نخبگان اتفاق بیفتد.

بازگشت نخبگان تنها کار یک دستگاه نیست

وی افزود: برای جلوگیری از فرار نخبگان و حتی بازگشت آنها به کشور باید بر روی سیاست های بازگشت تاکید کنیم. سالها در بنیاد ملی نخبگان بر روی سیاست های بازگشت تاکید کرده‌ایم، البته این سیاست ها کار یک دستگاه و دو دستگاه نیست.

ستاری با بیان اینکه بازگشت و جلوگیری از فرار نخبگان فقط بحث مالی نیست، گفت: بحث فرهنگ عمومی جامعه هم مهم است. نزدیک به سه هزار نفر را توانسته ایم که از دانشگاه های برتر دنیا به کشور برگردانیدم. اما آنها به من می گویند کسی به ما نمی گوید که دست شما درد نکند که برگشتی، می گویند چرا برگشتی بنابراین این فرهنگ عمومی باید در جامعه شکسته شود.

وی ادامه داد: البته در ساختارهای دولتی هم بروکراسی های اداری اذیت می کند و در کنار آن بحث های حمایت های مالی هم در بازگشت نخبگان و جلوگیری از فرار آنها جایگاه خود را دارد، از این رو امیدواریم که در دولت سیزدهم و با عنایتی که رییس جمهور دارند و تاکیدی که این روزها روی این موضوع می شود، اتفاقات خوبی بیفتد.

برچسب‌ها