سد سازی نسبت به قبل از انقلاب 10 برابر شده است
سخنگوی آب گفت: تاکنون وزارت نیرو 195 سد بزرگ و ملی ساخته که نسبت به قبل انقلاب سد سازی 10 برابر شده است.
آقای فیروز قاسم زاده، سخنگوی صنعت آب امروز در نشست خبری گفت: بر اساس آخرین آمار ایستگاههای وزارت نیرو و با توجه به بارشهای نسبتا مناسبی که داشتیم عدد متوسط بارش در کشور به 109 میلی متر رسیده که حدود 9 درصد در مقایسه با دوره بلند مدت کاهش داشته و به عبارتی سومین سال خشک را پشت سر می گذارنیم.
او ادامه داد: بارندگی نسبت به سال قبل 13 درصد کاهش داشته است و استانهای قزوین، اردبیل، آذربایجان شرقی، خراسان رضوی، سمنان، البرز، سیستان و بلوچستان و تهران کمترین بارش را داشتند و از طرفی استانهای اصفهان، چهارمحال و بختیاری، یزد و کهگیلویه و بویر احمد و گیلان بیشترین بارش را ثبت کرده اند.
سخنگوی آب در خصوص وضعیت منابع آب کشور و مخازن سدها گفت: ورودی سدهای کشور به حدود 8.9 میلیارد متر مکعب رسیده که 12 درصد کاهش نسبت به سال قبل را نشان میدهد. در مدیریت خروجی نیز کنترلهایی انجام شده و رقم 6.85 میلیارد متر مکعب به ثبت رسیده که 14 درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته است. با این کنترلها حجم آب موجود در سدها به 21.1 میلیارد متر مکعب رسیده که معادل 43 درصد پرشدگی است و معادل سال گذشته آب در مخازن داریم.
او گفت: طدهایی داریم که 12 درصد پرشدگی دارند و بعضی تا صد درصد پرشدگی دارند، اما نگرانی ما در مورد زاینده رود و سدهای تهران است که هر دو 12 درصد پرشدگی دارند. البته در زنجیره کارون و دز بارش خوبی داشتیم و 60 درصد مخازن پر شده است.
قاسم زاده با اشاره به بارشهای برف در روزهای اخیر گفت: وضعیت بارش بارف با دادهها ماهوارهای با اندازه گیری 300 نقطه انجام شده و نشان میدهد 13 میلیارد متر مکعب آب معادل پوشش برفی داریم. اما معمولا حدود 70 درصد این برفها تبخیر میشود و تاثیری روی منابع آبی ندارد و 30 درصد از آن وارد روان آب رودخانهها میشود. 2.5 میلیارد متر مکعب آب معادل برف در حوزه کارون است و در سدهای تهران این میزان حدود 700 میلیون است و باید دید چه اثری بر روی منابع سدها خواهد گذاشت.
به گفته قاسم زاده، تراز آب دریاچه ارومیه به 1270.18 متر سیده و هزار کیلومتر مربع وسعت دریاچه است. یک میلیارد و 360 میلیون متر مکعب آب در حال حاضر در دریاچه وجود دارد.
سخنگوی آب در خصوص دستاورهای پس از انقلاب و اهداف محقق شده در برنامه ششم گفت: یکی از شاخص حوزه آب تعداد سدهای ملی است. وزارت نیرو 419 سد ساخته شده که 195 مورد آن سد ملی و بزرگ است و 32 سد در برنامه ششم به بهره برداری رسیده است. قبل از انقلاب 19 سد ملی داشتیم که حدود ده برابر رشد داشته است. قبل از انقلاب 550 هکتار شبکه مدرن داشتیم که الان به بیش از 2 میلیون هکتار رسیده است و 149 هزار هکتار آن در برنامه ششم انجام گرفته است.
او گفت: یک شاخص دیگر ظرفیت نیروگاه برقابی است که قبل انقلاب 1804 ظرفیت اسمی نیروگاههای برقابی بوده و اکنون به بیش از 12 هزار مگاوات رسیده که رشد چشمگیر 7 درصدی را نشان میدهد. در این شاخص 608 مگاوات توسعه نیروگاه برقابی در برنامه ششم محقق شده است.
قاسم زاده ادامه داد: در بحث رودخانهها چند تکلیف مهم داریم و برنامهای که دیده شده تعیین حد بستر و حریم 75 هزار کیلومتر به عنوان اولویت شناسایی شده است. در برنامه ششم 35 هزار کیلومتر انجام شد که کمتر از آن چیزی بود که در برنامه در نظر گرفته شده بود.
قاسم زاده در پاسخ به وضعیت تونل انتقال آب رودخانه زاب به دریاچه ارومیه گفت: ساخت تونل زاب تمام شده و اماده سازی برای بهرهبرداری آم در حال انجام است. برنامه این است که تا هفته آینده بهره برداری صورت بگیرد. تخصیص 600 میلیون متر مکعب در سال از طریق این تونل پیشبینی شده است.
آبگیری سد چمشیر برای تست تجهیزات بود
او در رابطه با شایعه آب گیری سمت چمشیر گفت: آب گیری سد چمشیر درست نیست و اتفاقات اخیر برای تست تجهیزات اتفاق افتاد. روزی که کمیته آبگیری تصمیم بگیرد این سد بهره برداری خواهد شد و مشکلی در این زمینه وجود ندارد. سازمان محیط زیست مخالفتی دارد که جلساتی با وزارت نیرو برگزار شده و قرار سد طرفین در چهارچوب مطالعات تعامل داشته باشند.
قاسم زاده در پایان در خصوص افزایش تعرفههای آب در سال جدید گفت: سیاست کلی این است که نحوه افزایش قیمت پلکانی تداوم داشته باشد و افزایش تعرفهای هم که در نظر گرفته شده در در پلههای بالاتر از الگوی مصرف خواهد بود. مصرف آب در تهران تهران از پیکهایی که ثبت شده بود فاصله گرفته، اما باز هم در تهران از استانداردها و الگو فاصله داریم.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی