شنبه 3 آذر 1403

سرا و لیست جمهور هم شکست خورد / جوانان اصلاح‌طلب در حال عبور از پدرخوانده‌ها

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
سرا و لیست جمهور هم شکست خورد / جوانان اصلاح‌طلب در حال عبور از پدرخوانده‌ها

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو- امیر قشقایی، اصلاح طلبان که در انتخابات ریاست‌جمهوری 1400 به طور رسمی از هیچ نامزدی حمایت نکردند، همه توان خود را گذاشتند تا در دوره‌ی ششم شورای شهر صاحب کرسی حداکثری شوند. به همین دلیل آن‌ها تا حد زیادی بدنه لیست نامزدهای خود را تغییر دادند و سعی کردند با جوان‌گرایی و حضور بیشتر کاندیداهای زن، اقبال مردم را به خودبیشتر کنند.

سرا، تلاش اصلاحطلبان برای موفقیت مجدد انتخابات شوراها

دوره پنجم شورای شهر تهران درحالی اداره می‌شد که سکان‌داری آن تمام و کمال دست اصلاح‌طلبان بود اما کارنامه عملکرد آنان در این چهارسال و نظرات مردم نشان داد که آنان چندان در مدیریت شهری موفق نبوده‌اند. در جریان تایید صلاحیت‌ها نیز حدودا نصف اعضای فعلی شورای شهر تهران رد صلاحیت شدند. این اتفاقات دست به دست هم داد تا جبهه اصلاحات همه‌ی تلاش خود را کند تا با توجه به از دست دادن انتخابات ریاست‌جمهوری، انتخابات شوراها را از دست ندهد و حداقل کرسی مدیریت شهری دست آنان باشد.

"سرا" یا همان سامانه رای‌گیری اصلاحات از اقدامات جدی اصلاح‌طلبان برای تغییری نو در بدنه نامزدهای آنان برای انتخابات 1400 بود. البته آن‌ها از همان اول این سامانه را برای انتخابات شوراها تاسیس کردند و گویا در این زمینه نیز به موفقیت‌هایی خوبی دست پیدا کرده‌اند.

سازوکار «سرا» بر این اساس تدوین شده که همه فعالان اصلاح‌طلب کشور با معرفی احزاب و اعضای عضو شورای عالی سیاستگذاری در چند لایه به عضویت این سامانه درآیند و در یک رأی‌سنجی از میان نامزدهای واجد شرایط، فهرست نامزدهای اصلاح‌طلبان را در تهران و مراکز استان‌ها انتخاب کنند. برای کاندیداتوری در این نظرسنجی هر نامزد دو راه پیش‌رو داشت؛ نخست این که حمایت 5 درصد از اصلاح‌طلبان عضو سامانه در هر حوزه انتخابیه را جلب کند و دوم این که از سوی حداقل یک سوم اعضای شورای‌عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان در آن استان حمایت شود.

بر اساس این طرح نامزدها باید منشور اصلاحات را امضا می‌کردند، برای رأی دادن به طرح‌ها و برنامه‌های اعلامی اصلاح‌طلبان تعهد می‌دادند و به کناره‌گیری به نفع نامزدهای فهرست نهایی متعهد می‌بودند، ثبت‌نام در انتخابات و تأیید توسط هیأت‌های اجرایی و نظارت نیز برای کاندیداتوری ضروری بود. اجرای این طرح در مقطع برگزاری انتخابات مجلس یازدهم به کارکرد روشنی نرسید، اما گویا قرار است به‌عنوان سازوکار اصلی برای تدوین فهرست کاندیداهای اصلاح‌طلب با هدف حضور در انتخابات 28 خردادماه مطرح شود. در همین چارچوب سهمیه احزاب و اشخاص حقیقی عضو جبهه اصلاحات برای معرفی افراد به منظور حضور در فهرست انتخاباتی اصلاح‌طلبان در شورای شهر مشخص شده که براساس شنیده‌ها احزاب عضو جبهه اصلاحات ایران قادر هستند تا سقف60 نفر و اشخاص حقیقی نیز تا سقف 20 نفر از افراد مدنظر خود را از میان داوطلبان انتخابات شورای شهر به این جبهه معرفی کنند.

درنهایت 22 خرداد جبهه اصلاحات از لیست نهایی خود با نام "لیست جمهور" برای ششمین دوره انتخابات شورای شهر رونمایی کرد.

لیستجمهور، لیستی نو برای جبهه اصلاحات

در نگاه اول به لیست جمهور دستگیرمان می‌شود که 6عضو فعلی شورای شهر که موفق به عبور از ردصلاحیت انتخابات شدند، در این فهرست انتخاباتی حاضرند. باقی اعضای این لیست را اما چهره‌هایی کمتر شناخته‌شده تشکیل می‌دهند. آنچه که از باقی اعضای این لیست 21 نفره نصیبمان می‌شود، همانی است که اصلاح‌طلبان با سربلندی از آن صحبت می‌کنند. یعنی برخلاف فضایی که 4 سال پیش، در پی انتشار فهرست اصلاح‌طلبان برای انتخابات شورای پنجم تهران بر اردوگاه اصلاح‌طلبان حاکم شد و انتقاد از اینکه چرا فلان کاندیدای اصلاح‌طلب در فهرست حاضر است و آن، دیگری غایب و یا چرا نگاه اصلاح‌طلبان به تدوین لیست انتخاباتی و حمایت از کاندیداها، برخلاف آنچه ادعا می‌شود، نگاهی است محدود به شخصیت‌ها و تشکل‌های اصلاح‌طلب در بستن لیست انتخاباتی‌شان، اصلاح‌طلبان در این دوره به لطف سامانه نظرسنجی اصلاحات، چهره‌های جدیدتر و جوان‌تری وارد لیست کردند.

اگر حالا کمتر از این می‌شنویم که چرا فلان‌کاندیدا در لیست حضور دارد اما بهمان‌کاندیدا نه، به این دلیل است که خردجمعی در این فرآیند نقش‌آفرینی کرده و لیستی که از آن رونمایی شده، صرفا خروجی آرا و نظرات و البته لابی پیدا و پنهان بزرگان حزبی و غیرحزبی اصلاح‌طلب نیست، بلکه این‌بار اگر به اصطلاح جلسه‌ای برگزار شده، میزبان این نشست «سرا» یا همان «سامانه رای‌سنجی اصلاح‌طلبان» بوده و میهمانان و حضار این محفل نیز نه صرفا محدود به حدود 30 تا 50 چهره شاخص اصلاح‌طلب، بلکه رای‌دهندگان و تدوینگران لیست انتخاباتی اصلاح‌طلبان در انتخابات پیش‌رو، جماعتی حدودا 50 هزار نفره از بدنه اجتماعی این جریان سیاسی بوده‌اند که این‌بار به صورت آنلاین در یک رای‌گیری مقدماتی و درون‌جریانی، پای کار آمده و آرای الکترونیک خود را به 21 نفر از 109 کاندیدایی دادند که علاوه بر عبور از سد نظارتی هیات نظارت بر انتخابات شوراها، اقدام به نام‌نویسی در این سامانه کرده و اقبال‌شان را برای حضور در فهرست نهایی به رای و خردجمعی اعضای «سرا» سپردند.

کنشی نو در فعالیت انتخاباتی احزاب

جدای از صحبت‌ها و بحث‌های جناحی، این اقدام جبهه اصلاحات، کنشی نو در فعالیت‌های انتخاباتیشان به شمار می‌رود که شاید پیش‌تر هیچ‌گاه شاهد همچین اقدامی از سوی اصلاح‌طلبان نبوده‌ایم. همان طور که قبلا به آن اشاره شد تاسیس "سرا" به این دلیل از سوی جبهه اصلاحات اتفاق اقتاد که پیش‌تر، آن‌ها در جریان هر انتخاباتی بحث‌های درون حزبی زیادی پیرامون حضور نامزدهای مد نظر خود در جریان انتخابات داشتند و به نوعی تنها قشری خاص و به قولی صاحب اختیار حزب برای دیگر اعضا تصمیم می‌گرفتند که چه کسانی به عنوان کاندیدا خود را به مردم معرفی کنند‌. اما جبهه اصلاحات که به قول اعضای خودشان در حال پوست انداختن و تغییر نسل هستند در این انتخابات با تاسیس سامانه‌ای متفاوت برای صیانت حق دخالت خود در جریان انتخابات و تصمیمات درون حزبی راه‌اندازی کردند.

بنابراین سامانه نظرسنجی درون حزبی، در درجه اول امکان نظرسنجی از همه‌ی احزاب یک جناح را امکان می‌سازد و در درجه دوم بدنه لیست‌های انتخاباتی را از افراد تکراری و مسن دور می‌کند. همان‌طور که در لیست اصلاحات هم می‌بینیم که اکثر نامزدها افراد جدید و جوان هستند. در بخشی دیگر نیز این امکان فراهم می‌شود تا دیگر افرادی خاص برای تمام حزب تصمیم‌گیرنده نباشند و این گونه افرادی شانس حضور در لیست را پیدا می‌کنند که کمتر اسم و نام و نشانی از آن‌ها شنیده شده است.

هرچند که تاسیس سامانه‌ای برای رای‌سنجی اعضای درون حزبی اقدامی نو و تازه در حوزه کنش‌های انتخاباتی کشور به حساب می‌آید اما معایب خود را نیز به همراه دارد. از جمله بوجود آمدن اختلافات داخلی مثل اختلافاتی که بین گروه‌های مختلف اصلاح‌طلب بر سر سامانه سرا بوجود آورد. یعنی انتقادی که سران حزب به این سامانه وارد کردند که چرا اختیارات آنان در تصمیم‌گیری های نهایی سلب شده و یا انتقاد برخی دیگر از اعضا در شکل‌گیری تقلب در رای‌دهی‌های این سامانه.

دیگر نقدی که به نظرسنجی درون حزبی در جریان انتخابات شوراها وارد است این است که شوراهای شهر در شهرستان‌های کوچکتر به اندازه تهران و چندتا دیگر از استان‌ها جنبه سیاسی و حزبی ندارند‌. در شهرستان‌ها بیشتر نگاه‌های قومی و قبلیه‌ای وجود دارد و عملا کنش‌های حزبی در این شهرستان‌ها جایی نخواهند داشت. بنابراین این کنش در شهرستان‌های کوچکتر خیلی به کار نمی‌آید.

دیگر اشکال اینجاست که نمی‌توانیم بفهمیم در این نوع نظرسنجی و درنهایت لیست‌دهی چه کسی انتخاب می‌کند و چه کسی انتخاب می‌شود و کسانی که در نهایت به‌عنوان نامزد نهایی انتخاب می‌شوند تا چه حد صلاحیت و مقبولیت برای حضور در انتخابات را دارند.

به هرحال این اقدام جبهه اصلاحات که تا حد زیادی نیز آنان را به هدف‌های مشخص شده‌شان رساند، اقدامی نو برای جریان‌های حزبی و انتخاباتی کشور به حساب می‌آید هرچند که همان طور به آن اشاره شد مشکلاتی را نیز به همراه دارد و امید است دیگر حزب‌ها یا قومیت‌ها نیز با راه‌اندازی سامانه و یا اقدامی نوتر و کامل‌تر و با استفاده از خرد جمعی نامزد اصلح خود را وارد کارزار انتخاباتی کنند.

انتهای پیام /

سرا و لیست جمهور هم شکست خورد / جوانان اصلاح‌طلب در حال عبور از پدرخوانده‌ها 2
سرا و لیست جمهور هم شکست خورد / جوانان اصلاح‌طلب در حال عبور از پدرخوانده‌ها 3