سعید نجاتی: قدمی که برای تنوعبخشی به ژانر برداشته شده مستدام باشد
سعید نجاتی عضو هیئت انتخاب و داور آثار تجربی جشنواره فیلم کوتاه از مسئولان انجمن سینمای جوان درخواست کرد که گام برداری در راستای تنوع بخشی به ژانر، مستدام باشد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سعید نجاتی کارگردان شناخته شده سینما که آثار مختلفی در عرصه فیلم کوتاه از خودش به جای گذاشته در کنار مسعود مددی و تییام یابنده عضو هیأت انتخاب و داوری آثار تجربی سی و نهمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران بودند.
او فیلم کوتاه را از مهمترین رویدادهای فرهنگی برگزاری جشنوارههای مختلف سینمایی دانست که طی آن فیلمهای مختلف به نمایش درمیآیند و فیلمسازان، منتقدان و داوران در دورهمی جذاب علاوه بر رصد آثار یکدیگر به تبادل آموختههای خود میپردازند. در ایران مهمترین جشنواره فیلم کوتاه که میتوان آن را برآیند سالانه فیلمسازی کوتاه دانست جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران است. از دلایل اهمیت این جشنواره برای سینمای ملی همین بس که با نگاهی به کارنامه کاری فیلمسازان بلند آوازه سینمای کشور رد پای آنها را در فیلم کوتاه و همین جشنواره میتوان دید.
نجاتی همچنین تأکید کرد: نکته دیگر در باب اهمیت این جشنواره و جوایز آنکه البته میتواند از منظری دیگر آسیب هم باشد بررسی آثار ساخته شده بعد از برگزاری هر دوره جشنواره است که با مشخص شدن جوایز آن و فیلم برتر سال در دوره بعد شاهد ساخت فیلمهایی از فیلمسازان جوانتر با الهام از فیلم یا فیلمهای برتر سال قبل هستیم. در چند سال اخیر فیلمسازان کوتاه بخوبی توانستهاند با درخشیدن در این جشنواره نام و نشانی دست و پا کنند و با دست پر پا به عرصه سینمای بلند گذاشتهاند.
اختتامیه سی و نهمین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران / خزاعی: بودجه سینمای جوان دو نیم برابر شده است + فیلم تنوع در آثار کوتاه اتفاق مطلوبی است / اکران یک بسته فیلم کوتاه در «هنر و تجربه» تا پایان پاییزاین فیلمسازِ شناخته شده فیلم کوتاه و سینمای ایران درباره فضایِ توجه به ژانر در جشنواره فیلم کوتاه امسال چنین نکتهای را مطرح کرد: این توجه به ژانر در جشنواره فیلم کوتاه مرا خوشبین کرده به آینده سینمایی که همهگونهها را روی پردهاش ندارد. موافقان و مخالفان مبحث ورود به نگاه ژنریک به فیلم کوتاه شاید با دیدن آثار این دوره روی این مسأله به توافق خواهند رسید که موجی از نگاه دیگرگونه به فیلم کوتاه یا داستانگویی و انتخاب موضوعات خلاف آنچه تاکنون دیدهایم به وجود آمده است و این شاید در بلندمدت بتواند همانگونه که در برهههای زمانی مختلف با هدفگذاریهایی که صورت گرفته بود سینمای اجتماعی ایران را به جهانیان معرفی کند.
وی درباره آثار فیلم کوتاه امسال خاطرنشان کرد: بخش داستانی را رصد کردم و واقعاً فیلمهایی که انتخاب شده از این تنوع برخوردارند. واقعاً همان نکتهای که میگویند ژانرهای مختلف وجود دارد. اما مورد دوم این بوده که در بخش سینمای تجربی که در کنار اساتید خودم حضور داشتم و کار را پیش بردیم، ما سعی کردیم نکاتی که 5، 6 سال در سینمای جوان آموزش دادیم و سرفصلهایش را نوشتیم نمودش را در آثار ببینیم که خوشبختانه این اتفاق افتاده بود. از طرفی دیگر بسیار خوشحالم ما در هیئت انتخاب و داوری هم مسیر بودیم و هیچ تنشی نداشتیم. بازتابِاین موضوع را هم دیدیم که مخاطبانِ این بخش فیلمهایی را دیدند که نزدیک به آن اتفاقی بود که باید برای فیلم کوتاه میافتاد.
نجاتی در خصوص اینکه با نگاهی به فهرست فیلم کوتاه شرکتکننده از امسال، میتوان نوید آینده خوبی برای این فیلمسازان را در سینمای بلند داد، افزود: در میان این فیلمسازانِ جوان، واقعاً کارهای خوبی را دیدیم. در هر ژانری، فیلم خوب داشتیم. شما نگاه کنید در طولِ این سالها چه فیلمسازانِ بزرگی از دلِ همین انجمن سینمای جوان راهی پرده نقرهای سینمای ایران شدند. از بهمن ارک، محمد کارت و امید شمس گرفته تا آرین وزیر دفتری و رضا نجات؛ در پنج ساله اخیر به اسم و رسمی رسیدند و فیلم بلند آنها را نگاه میکنیم.
او درباره بضاعتها، کاستیها و فقدانها و خلأهای موجود در انجمن سینمای جوان و درخواستی که از مسئولان این حوزه دارد، تأکید کرد: همچنان که قدمِ بلندی در عرصه تنوع ژانر برای فیلم کوتاه برداشته شد، حواسشان باشد یک برنامه یک ساله نباشد و این برنامه را 10 ساله درنظر بگیرند. بودجه جذب کنید و هوای فیلمسازان جوانِ مستعد را داشته باشید. کانونِ سینمای جوانان ایران که راه افتاد هم اتفاقِ خوبی بود که باید مستدام باشد. نباید این دانشآموختگان فراموش شوند و میتوان نوید اتفاقات خوبی را در این عرصه داد.
او مسئولیت کانون دانشآموختگان انجمن سینمای جوان را نیز عهدهدار شده است.