جمعه 18 آبان 1403

سفر نمادین رهبران اروپایی به کی‌یف

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع

رهبران اروپایی روز پنج‌شنبه به اوکراین قول دادند که از روند عضویت این کشور در اتحادیه اروپا حمایت می کنند؛ اما آنها به کی یف قول ندادند که آیا به اوکراینی ها تسلیحات اضافی سنگین برای مقابله با روسیه در جبهه شرقی این کشور اختصاص خواهند داد یا نه؟ به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، رهبران فرانسه، آلمان، ایتالیا و رومانی در دیدار با ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در کی یف، همگی توافق...

اولاف شولتز، صدراعظم آلمان گفت که او و رهبران همکارش با یک پیام روشن آمده اند: «اوکراین به خانواده اروپایی تعلق دارد.» در این راستا کمیسیون اروپا، بازوی اجرایی اتحادیه اروپا، روز جمعه توصیه رسمی خود را درباره درخواست اوکراین برای تبدیل شدن به یک نامزد رسمی برای عضویت اعلام کرد. پروسه تایید ممکن است سال‌ها طول بکشد. رهبران بازدیدکننده از جمله امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه درد پیشنهاد اوکراین را با وجود ترجیح شان برای پایان سریع جنگ، به جان خریدند و از عضویت کی‌یف در اتحادیه اروپا حمایت کردند. رئیس جمهوری فرانسه گفت: چیزی که می گویم این است که اوکراین باید جنگ را پیروز شود. این دیدار واکنش های متفاوتی را در اوکراین به همراه داشت؛ زیرا این کشور به هدف طولانی‌مدت خود یعنی اتحادیه اروپا نزدیک تر شد. اوکراین حالا در شرایط وضعیت نامزدی قرار دارد؛ اما تعهدات عمده ای درباره سلاح های دوربرد بیشتر برای غلبه بر مزیت توپخانه ای روسیه در دشت های باز منطقه دونباس شرقی به دست نیاورد.

اما زلنسکی گفت: «ما انتظار داریم تدارکات جدید، به‌ویژه تسلیحات سنگین، توپخانه موشکی مدرن و سامانه‌های دفاع موشکی داشته باشیم.» او افزود: «هر دسته از تدارکات جدید جان مردم را نجات می دهد و هر روز تاخیر یا تصمیم گیریِ به تعویق افتاده، فرصتی برای ارتش روسیه است.» با این حال حمایت اروپایی ها از اوکراین از جانب پوتین بی پاسخ نماند. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، درحالی‌که رهبران کشورهای بزرگ اقتصادی اروپا روز پنج‌شنبه در کی یف ظاهر شدند و از عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا حمایت کردند، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه پیام مخصوص به خود را برای این اقدام فرستاد: «یادتان نرود که چرخ صنایع شما با لطف و مرحمت چه کسی می چرخد.»

درحالی‌که تورم در حال حاضر به بالاترین حد خود در 40سال گذشته رسیده است، قیمت گاز در قاره سبز بیشتر شد؛ زیرا روسیه روز پنج‌شنبه برای دومین روز متوالی جریان گاز خود را در مهم‌ترین خط لوله اروپایی اش کاهش داد. روز پنج‌شنبه آلمان، ایتالیا، اتریش و جمهوری چک همگی کمبودهایی را در این راستا گزارش کردند. گازپروم، غول گازی تحت کنترل دولت روسیه گفت که تعمیرات مقصر این فشار بوده است. اما مقامات اروپایی آشکارا پوتین را متهم کردند که از منابع انرژی به‌عنوان سلاح استفاده می کند و آخرین امید از این تصور را که حداقل در زمینه انرژی، مسکو شریک قابل اعتمادی است، از بین برد. صادرات گاز به مسکو ابزار دیپلماتیک قدرتمندی در این قاره داده است؛ جایی که بخش‌های بزرگی از صنعت به انرژی روسیه وابسته است.

قوم سرگردان

در اوکراین مجاری هایی زندگی می کنند که به جنگ احساس دوگانه دارند. پس از حمله مسکو، برخی از اوکراینی ها نگرانند که مجاری های این کشور تحت تاثیر پروپاگاندای روسیه به سمت مسکو چرخش کنند. در حال حاضر 150هزار مجارستانی در مرز با مجارستان زندگی می کنند که از طریق تجارت در این منطقه زندگی خود را می گذرانند. اکنون در بین مجاری ها یک دو دستگی درخصوص جنگ به‌وجودآمده که محلی برای نگرانی اوکراینی ها شده است. دوگانگی که برخی احساس می کنند یادآور دردسرهایی است که رهبر مستبد مجارستان، ویکتور اوربان، می تواند برای همسایگان خود ایجاد کند، به این طریق که اوربان با احساسات آنها بازی کند و کی یف را متهم به برخورد تبعیض آمیز با این اقلیت قومی کند. این امر اداره امور را برای رهبران اوکراین پیچیده تر می کند؛ زیرا آنها تلاش می کنند کشور پراکنده و چند قومیتی خود را در برابر حمله روسیه متحد نگه دارند و برای همین سخت تلاش می کنند که نظر قومیت های روس و مجار را جلب کنند.