سناتور آمریکایی: زنگ خطر به صدا درآمده است!
یک عضو مجلس سنای آمریکا زنگ خطر را نسبت به اینکه عربستان سعودی احتمالا تکنولوژی دفاعی حساس ایالات متحده را با روسیه به اشتراک بگذارد، به صدا در آورد.
گاردین گزارش داد، ریچارد بلومنتال، عضوی از مجلس سنای آمریکا که پس از تصمیم عربستان سعودی - کشوری که شرکت نفتی اوپک پلاس را رهبری میکند - مبنی بر کاهش دو میلیون بشکهای نفت در روز، پیشنهاد داد که به مدت یک سال فروش تسلیحات به این کشور را متوقف کنند، گفت از طریق گفتوگو و رایزنی با پنتاگون به "بررسی دقیق و عمیق این خطر" خواهد پرداخت.
بلومنتال طی مصاحبهای با این روزنامه اظهار کرد: «میخواهم مجدد اطمینان حاصل کنم که آنها این موضوع را کنترل میکنند و اگر خطراتی وجود دارد، میخواهم بررسی کنم که چه کاری میتوان برای کاهش فوری این خطرات انجام داد.»
این اظهارات ریچارد بلومنتال بیانگر شکاف عمیقی است که میان عربستان سعودی و دموکراتها در واشنگتن بهوجود آمده است؛ دموکراتهایی که واکنشهای تندی را نسبت به تصمیم اخیر اوپک پلاس نشان دادند.
در واشنگتن این تصمیم به نشانه جانبداری ریاض از روسیه در جنگ اوکراین قلمداد شد و برخی بر این باورند که احتمالا این تصمیم که با افزایش قیمت سوخت همراه میشود، تلاشی برای شکست جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا نسبت به انتخابات میاندورهای نوامبر در آمریکا است.
بایدن و متحدان دموکراتش نارضایتی خود را نسبت به این اقدام ابراز کردهاند و خواستار تجدید نظر در روابط با عربستان سعودی شدند. همچنین، رئیسجمهور بایدن هشدار داد که عربستان سعودی به دلیل این اقدامش با "پیامدهایی" مواجه خواهد شد. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا نیز روز یکشنبه اعلام کرد که رئیس جمهور این کشور به دلیل قرار گرفتن عربستان سعودی در کنار روسیه، در روابط واشنگتن - ریاض تجدیدنظر خواهد کرد.
ریچارد بلومنتال در ادامه اظهارات خود عنوان کرد که یکی از نگرانیهای اصلی این است که اطمینان حاصل کند، روسیه از تکنولوژی دفاعی حساس آمریکا - که با شرکای آمریکایی در ریاض به اشتراک گذاشته شده است - بهره نخواهد برد.
وی افزود: ما با پنتاگون رایزنی خواهیم کرد و صراحتا با آنها نسبت به ارزیابی خطرات انتقال این تکنولوژی گفتوگو میکنیم.
این سناتور از پیشنهاداتی مبنی بر انتقال این تسلیحات که در حال حاضر در عربستان سعودی هستند، به اوکراین حمایت کرد.
برخی از تحلیلگران خاطرنشان کردهاند که انتقال این تسلیحات به اوکراین پیچیده خواهد بود زیرا آنها به پرسنلهای آمریکایی جهت کار با این سیستمها نیاز دارند؛ اقدامی که خود تشدید تنشهای غیرقابل توجیهی را به دنبال خواهد داشت. بلومنتال تاکید کرد که پیشنهاد اعزام پرسنلهای آمریکایی و آموزش نیروهای اوکراینی در خاک اوکراین را پیشنهاد نمیکند؛ اما چنین کاری ممکن است در خارج از اوکراین انجام شود.
جفری سوننفلد، استاد دانشکده مدیریت یِل که در رابطه با فروش تسلیحات به عربستان سعودی مطالعاتی کرده و نتایج تحقیقاتش را با دموکراتهای سنا به اشتراک میگذارد، گفت که ظرف پنج سال گذشته شاهد "ارسال بیسابقهای" از تسلیحات ایالات متحده به عربستان سعودی بوده است.
وی افزود: «هیچکدام از متحدان از جمله کانادا، انگلیس، اسرائیل و استرالیا، شراکت امنیتی منحصر بهفردی به اندازه عربستان سعودی با آمریکا ندارند و براساس توافقنامههایی که در سال 2017 تحت ریاست دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا شروع شد، حساسترین تسلیحات استراتژیک به عربستان سعودی ارسال شده است.»
هنوز مشخص نیست که آیا لفاظیهای دموکراتها منجر به اقداماتی خواهد شد یا خیر. جو بایدن وعده داده بود که با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی همچون "فردی مطرود" رفتار کند اما سپس به جده سفر کرد و با این ولیعهد سعودی با مشت دست داد.
بلومنتال گفت: سعودیها، رئیسجمهور بایدن را به عربستان سعودی آوردند تا درخصوص کل روابط گفتوگو کنند و اکنون ما باید تمام روابط نظامی و دیپلماتیک را از نو تنظیم کنیم زیرا این رابطه یک جانبه شده است. این اقدام - جانبداری از روسیه - بسیار دراماتیک است. من فکر میکنم این اقدام پاسخی دارد.»
وی در پایان افزود: «نقض حقوق بشر در عربستان سعودی، ترویج جنگ داخلی در یمن، بیحرمتی به خانوادههای قربانیان 11 سپتامبر که به دنبال عدالت بودند، وجود موجی از توهینها و اکنون در این مرحله که عربستان سعودی به نوعی از خط قرمز عبور کرده است.»
--> اخبار مرتبط- چه کسانی از تحریم نفت ایران برد میکنند؟
- تعجب عربستان از اتهام به جانبداری روسیه
- سقف متزلزل بر نفت روسیه
- لوکاشنکو به آمریکا هشدار داد / از خطوط قرمز پوتین عبور نکنید!
- حمایت مورفی از توقف فروش سلاح به عربستان
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.