دوشنبه 1 بهمن 1403

سنایی: آلمان تفاوت کرونا با بیماری‌های واگیردار گذشته را درک کرد

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
سنایی: آلمان تفاوت کرونا با بیماری‌های واگیردار گذشته را درک کرد

یک استاد دانشگاه گفت: این برای اولین بار است که شیوع یک ویروس غیر از تلفات انسانی تبعات زیادی بر شئون مختلف زندگی بشر گذاشته است.

اردشیر سنایی در گفت‌وگو با ایسنا در پاسخ به این پرسش که بحران کرونا را سیاسی می داند یا موضوعی با محوریت مسائل بهداشتی و درمانی؟ گفت: به نظرم بحران کرونا در درجه اول یک بحران انسانی و دارای تبعات سیاسی، اقتصادی، بهداشتی، بین المللی، مدیریتی، اجتماعی و فرهنگی است. در دهه‌ها و حتی قرن‌های مختلف گذشته این برای اولین بار است که شیوع یک ویروس چنین تبعاتی به همراه داشته است و غیر از تلفات انسانی تبعات مختلفی بر شئون مختلف زندگی بشر گذاشته است.

وی در ارزیابی از عملکرد کشورها برای مدیریت این بیماری همه گیر گفت: در شرایط بحرانی قاعده‌ای داریم مبنی بر این‌که معمولا نظام های متمرکز و بسته مناسب‌تر در برخورد با بحران‌ها عمل می‌کنند تا نظام‌های باز و متکثر چرا که در شرایط بحرانی "زمان" عامل مهمی در کنترل بیماری است. کشورهایی که به طور موقت یا همیشگی با تمرکز بیشتری به این موضوع وارد شدند و راهکار مقابله را هر چه سریع در پیش گرفتند موفق تر عمل کردند تا سیستم های سیاسی که با خرد جمعی عمل می کنند.

سنایی افزود: البته این مساله الزاما به این معنا نیست که کشورهایی که سبک سیاسی و حکومتی‌شان مثل چین است موفق عمل کرده‌اند یا هر کشوری که آمار پایین‌تری در تلفات و مبتلایان به ویروس دارد خوب عمل کرده است. برخی از کشورها به نظر در میزان ارائه آمار مبتلایان و کشته‌شدگان در اثر این بیماری شفاف تر عمل کردند و برخی آمارها را مدیریت کردند یا آمار واقعی ندادند.

این استاد دانشگاه درباره نوع مدیریت کشورهای متخلف درگیر با ویروس کرونا اظهار کرد: برخی کشورها از آنجایی که در سال‌های گذشته و دهه‌های اخیر با بحران‌های متعدد و متفاوت رو به رو بودند به نظر سطح آمادگی دولت‌ها و تاب‌آوری ملت‌های‌شان بیشتر بوده است از این رو تعامل و مدارای بیشتری با این بحران داشتند.

وی در پاسخ به این که در بین کشورهای دموکرات اروپایی آلمان بهتر و متفاوت از سیستم های سیاسی اروپایی عمل کرده است، گفت: به نظر می رسد سطح آمادگی آلمان برای مواجه شدن با بحران کرونا متفاوت از دیگر کشورهای اروپایی بود، شاید وجود درک درست و بهتر از این بیماری در بین مردم و مسئولان این کشور دلیل این سطح از آمادگی بوده باشد. آلمانی ها درک کردند که این بیماری با دیگر بیماری های واگیردار و همه گیر که تاکنون اتفاق افتاده متفاوت است. علاوه بر این آلمانی ها به جز روش های قرنطینه و فاصله گذاری اجتماعی اقدام به تست گیری از افراد مختلف و شناسایی افراد ناقل و مهار بیماری کردند که در کنترل بیماری بسیار موثر بوده است.

سنایی درباره سیاسی بودن بحران کرونا اظهار کرد: اگر منظور از سیاسی بودن این است که این ویروس توسط کشور یا کشورهایی به منظور کسب منافعی ساخته و گسترش یافته است باید بگویم که برای این مساله اسناد و مدارک متقن وجود ندارد هر چند که احتمال چنین مساله ای و احتمال بروز جنگ های بیولوژیک صفر نیست. در ابتدای شروع بیماری در چین برخی معتقد بودند که ویروس را آمریکایی ها ساختند تا نژاد چینی را از بین ببرند، بعد که بیماری در نقاط دیگر دنیا گسترش یافت گفتند برای از بین بردن چند نژاد طراحی شده است. معتقدم نمی توان مانع فرضیات در این باره شد اما برای اثبات این مسائل به زمان و مدارک متقن نیاز است.

انتهای پیام