یک‌شنبه 4 آذر 1403

«سه‌شنبه سرنوشت‌ساز» برای انتخاب فرمانده «جنگ با ترامپ»

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
«سه‌شنبه سرنوشت‌ساز» برای انتخاب فرمانده «جنگ با ترامپ»

اقتصادنیوز؛ رقابت درون حزبی دموکرات‌ها برای انتخاب نامزد نهایی این حزب در انتخابات ریاست‌جمهوری 2020 آمریکا بالاخره به حساس‌ترین و سرنوشت‌سازترین زمان خود رسید و حالا از لشگر بیست‌وچند نفره دموکرات‌ها تنها 5 کاندیدای رسمی در کارزار باقی مانده که رقابت اصلی عملا میان «برنی سندرز» چپگرا و «جو بایدن» میانه رو است. دو پیرمرد سرشناس دموکرات از دو جناح متفاوت این حزب سربرآورده‌اند، آن‌هم...

به گزارش اقتصانیوز؛ در پایان «سه‌شنبه بزرگ» تعداد 1357 دیلیگت انتخاباتی (وکیل متعهد) از کل 3979 دیلیگیت حزب دموکرات، تعیین تکلیف می‌شوند. مطابق قوانین انتخاباتی آمریکا نامزد نهایی دموکرات‌ها باید بتواند تا اواسط ماه ژوئن که کنوانسیون ملی حزب در میلواکی برگزار می‌شود، به حد نصاب 1991 دیلیگیت از مجموع وکلای متعهد (آرای وکالتی) در تمامی 50 ایالت آمریکا رسیده باشد. (به علاوه دموکرات‌های خارج‌نشین و یا ساکنین جزایر و مناطق فرامرزی تحت حمایت دولت ایالات متحده)

بنابر قوانین انتخاباتی آمریکا هر یک از ایالت‌ها به تناسب جمعیتش تعدادی وکیل انتخاباتی دارد که متعهد هستند در کنوانسیون ملی به وکالت از مردم منطقه خود (هر ایالت به چند منطقه تقسیم می‌شود و هر منطقه به تناسب جمعیتش تعدادی دیلیگیت انتخاباتی دارد) و مطابق با رأی اکثریت مردم آن منطقه و ایالت، بلیطش را بنام کاندیدای پیروز می‌زند.

اما هر ایالت بجز دیلیگیت، تعداد بسیار کمتری سوپردیلیگیت (یا وکیل غیرمتعهد) نیز دارد که می‌توانند گاهی برخلاف رای اکثریت مردم، بلیط حزبی‌اش را به‌نام فردی جز کاندیدای پیروز بزند. زمانی که تعداد دیلیگیت‌ها به حداقل لازم یعنی 1991 دیلیگیت نرسد، نقش وکلای غیرمتعهد (سوپردیلیگیت‌ها) پررنگ‌تر خواهد شد.

*س_اوج حساسیت در رقابت پیرمردها_س*

کاندیدای پیشتاز، برنی سندرز، سناتور 78ساله سوسیالیست از ایالت ورمانت که فارغ از تعلق حزبی به دموکرات‌ها، استقلال سیاسی خود را حفظ کرده و تعلق فکری به جریان پراگرسیو در منتهاالیه جناح چپ حزب (موسوم به جبهه لیبرال) را هرگز پنهان نکرده است.

در سوی دیگر جو بایدن، معاون رئیس‌جمهوری سابق - باراک اوباما - است با سابقه 4 دهه سناتوری از ایالت دلاویر، کاندیدای مد نظر جریان اصلی حزب، مورد حمایت دموکرات‌های ارشد و متعلق جریان میانه‌رو در جناح راست حزب دموکرات است.

جو بایدن که تنها یک سال از سندرز جوان‌تر است، پیش از اعلام رسمی کاندیداتوری نفر نخست اغلب نظرسنجی‌ها بود و پس از ورود به کارزار این صدرنشینی روند صعودی داشت. با آغاز مناظره‌ها و گرم‌تر شدن تنور انتخابات، برخی نقاط ضعف بایدن بیشتر رخنمایی کرد و جایگاه امن بایدن متزلزل شد، اما برای ماه‌ها همچنان پیشتاز نظرسنجی‌ها بود. با آغاز سال 2020 میلادی موتور کمپین جوان و پرشور سندرز جان گرفت و برنی سندرز به تدریج گوی سبقت را از بایدن ربود.

*س_وزن‌کشی در 4 ایالت اولیه_س*

در ماه فوریه 4 انتخابات مقدماتی در 4 ایالت آیووا، نیوهمپشایر، نوادا و کارولینای جنوبی با مجموع 150 دیلیگیت (38 سوپردیلیگیت) برگزار شد که سهم سندرز 60 رأی ایالتی و سهم جو بایدن 54 رأی ایالتی بود. پیروزی قاطعانه سندرز در نوادا (با 36 دیلیگیت) و بایدن در کارولینای جنوبی (با 54 دیلیگیت) رقابت دو کاندیدا را به هم نزدیک کرد.

*س_تلاش برای همگرایی در حمایت از بایدن و علیه سندرز_س*

نتایج انتخابات مقدماتی در 2 ایالت نخست، یعنی آیووا (با 41 دیلیگیت) و نیوهمپشایر (با 24 دیلیگیت) برای کمپین بایدن ناامیدکننده بود. در عوض پدیده جوان و شگفتی‌ساز دموکرات‌ها یعنی «پیت بوتیجج» شهردار ساوث‌بند در ایالت ایندیانا، رقابتی شانه‌به‌شانه با سندرز داشت و توانست مجموعا 26 دیلیگیت را بنام خود کند. اما نتایج ضعیف بوتیجج در نوادا و سپس کارولینای شمالی، و مهمتر شرایط نگران‌کننده جناح میانه‌رو حزب دموکرات (در نتیجه تقسیم آرای جریان میانه بین چند کاندیدای میانه رو) پیت را قانع کرد تا دو روز پیش از سه‌شنبه بزرگ، از ادامه مسیر صرف نظر کند.

چند ساعت پس از کناره‌گیری وی در راستای وحدت آرای جریان میانه‌رو (در حمایت از بایدن و بر علیه سندرز)، «ایمی کلوبشار» سناتور ایالت مینه‌سوتا هم به نفع کاندیدای مورد نظر جریان اصلی کنار رفت و با 7 دیلیگت به کمپین انتخاباتی خود پایان داد.

*س_خیانت مایک و الیزابت به جو و برنی_س*

حالا جز 2 کاندیدای اصلی، تنها 3 کاندیدای دیگر در کارزار مانده‌اند؛ «الیزابت وارن»، سناتور سوسیالیست ایالت ماساچوست است که به رغم گمانه‌زنی‌هایی مبنی بر کناره‌گیری به نفع سندرز، با اندوخته ناچیز 8 دیلیگیت تصمیم به ادامه کار گرفت. مایک بلومبرگ، میلیاردر مشهور و شهردار سابق نیویورک که از شرکت در 4 انتخابات ماه فوریه، صرف نظر کرده بود، تازه در آغاز ماجراست و منتظر بازخورد هزینه‌های تبلیغاتی خود در سه‌شنبه بزرگ است. هزینه‌ای که بیش از «نیم میلیارد دلار» برآورد شده است. تولسی گابارد، نماینده هاوایی در مجلس نمایندگان نیز با وجود مواضع متفاوت چپگرایانه، با اقبال خوبی مواجه نشد، اما پنجمین کاندیدای باق‌مانده در میدان است.

نظرسنجی‌ها چه می‌گویند؟ 

حالا نظرسنجی‌های ملی در ابتدای سومین ماه میلادی (مارس) نشان می‌دهد که در رقابت کاندیداهای دموکرات، برنی سندرز با حاشیه امن 5 تا 6 درصدی (بطور میانگین) در صدر قرار گرفته است.

امروز 3 مارس انتخابات مقدماتی به ایستگاه اصلی خود یعنی «سه‌شنبه بزرگ» رسیده است و تکلیف رقابت دموکرات‌ها در 14 ایالت تعیین می‌شود.

نگاهی اجمالی به نظرسنجی‌های اخیر در ایالت‌های پرجمعیت، حاکی از شانس بالای سندرز برای یک پیروزی بزرگ است. از همین رو دموکرات‌های ارشد در هسته مرکزی حزب با استیصال و نگرانی فراوان در انتظار اعلام نخستین نتایج شمارش آرای ایالت‌هاست. نتایجی که احتمالا چندان خوشایند آن‌ها نخواهد بود و حتی ممکن است سناتور سندرز را عملا به پیشتاز دست‌نیافتنی انتخابات مقدماتی بدل کند.

در ایالت مهم کالیفرنیا که 415 دیلیگیت دارد، برنی سندرز با حاشیه امن بیش از 10 درصدی (میانگین نظرسنجی‌های اخیر) خیالش از بابت پیروزی راحت است.

در ایالت تگزاس (با 228 دیلیگیت) که همواره حامی جمهوری‌خواهان بوده و پیش‌تر محافظه‌کارها همیشه دست بالا را داشته‌اند، پایگاه اجتماعی حامی جریان پراگرسیو و نیز میانه‌رو‌های دموکرات در سال‌های اخیر به طور قابل ملاحظه‌ای تقویت شده است. از این رو حتی خیال ترامپ هم از پیروزی در این ایالت که سابقا حامی قدرتمند جمهوری‌خواهان بوده نیز چندان راحت نخواهد بود. همچنین در رقابت نامزدهای دموکرات، نظرسنجی‌های اخیر نشانگر پیشرفت سندرز و سبقت وی از بایدن است.

در ویرجینیا (با 99 دیلیگیت) پیروزی بایدن قطعی به نظر می‌رسد، اما در کارولینای شمالی (با 110 دیلیگیت) بایدن به رغم برتری نسبی، شرایط متزلزلی دارد.

همچنین در ماساچوست (با 91 دیلیگیت) اگرچه یکی از دو کرسی سناتوری آن، به الیزابت وارن تعلق دارد، اما مجموعا شرایط برای سندرز مساعد به نظر می‌رسد.

در کلرادو (با 67 دیلیگت) سندرز با اختلاف در صدر نظرسنجی‌هاست.

از سوی دیگر با کناره‌گیری کلوبشار (سناتور مینه‌سوتا)، اگرچه بخش مهمی از آرای ایالتی مینه‌سوتا (با 75 دیلیگیت) به سبد جو بایدن ریخته خواهد شد، اما آخرین نظرسنجی نشان می‌دهد که شرایط سندرز بهتر است.

*** با آغاز انتخابات در ایالت‌ها و اعلام نتایج شمارش آرا، اقتصادنیوز «سه‌شنبه بزرگ» پوشش لحظه به لحظه خواهد داد.

این مطلب برایم مفید است بلی 15 نفر این پست را پسندیده اند
«سه‌شنبه سرنوشت‌ساز» برای انتخاب فرمانده «جنگ با ترامپ» 2
«سه‌شنبه سرنوشت‌ساز» برای انتخاب فرمانده «جنگ با ترامپ» 3
«سه‌شنبه سرنوشت‌ساز» برای انتخاب فرمانده «جنگ با ترامپ» 4
«سه‌شنبه سرنوشت‌ساز» برای انتخاب فرمانده «جنگ با ترامپ» 5
«سه‌شنبه سرنوشت‌ساز» برای انتخاب فرمانده «جنگ با ترامپ» 6
«سه‌شنبه سرنوشت‌ساز» برای انتخاب فرمانده «جنگ با ترامپ» 7
«سه‌شنبه سرنوشت‌ساز» برای انتخاب فرمانده «جنگ با ترامپ» 8
«سه‌شنبه سرنوشت‌ساز» برای انتخاب فرمانده «جنگ با ترامپ» 9
«سه‌شنبه سرنوشت‌ساز» برای انتخاب فرمانده «جنگ با ترامپ» 10
«سه‌شنبه سرنوشت‌ساز» برای انتخاب فرمانده «جنگ با ترامپ» 11
«سه‌شنبه سرنوشت‌ساز» برای انتخاب فرمانده «جنگ با ترامپ» 12
«سه‌شنبه سرنوشت‌ساز» برای انتخاب فرمانده «جنگ با ترامپ» 13