سه ضلع مثلث اشتغال و رفع بیکاری دانشجویان
تهران - ایرنا - اشتغال، مساله مهمی در زندگی همه ما است که برای رسیدن به آن راه های متفاوتی را انتخاب می کنیم. یکی از راه های مهم رسیدن به اشتغال، تحصیل است؛ تحصیل دانش و مهارت که در کنار نیازسنجی جامعه و بومیسازی دانش سه ضلع رفع مشکل بیکاری دانشجویان را تشکیل میدهند.
جمعیت دانشجویی کشور بر اساس تازهترین آمار موسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی سه میلیون و 616 هزار و 114 نفر در سال 98 اعلام شد. از این تعداد 255 هزار و 75 نفر معادل 25.45 درصد از ثبت نام شدگان در دوره کاردانی، 524 هزار و 882 نفر معادل 52.38 درصد در دوره کارشناسی، 183 هزار و 637 نفر معادل 18.32 درصد در دوره کارشناسی ارشد، 12 هزار و 794 نفر معادل 1.28 درصد در دوره دکتری حرفه ای و 25 هزار و 727 نفر معادل 2.57 درصد نیز در دوره دکتری تخصصی نام نویسی کردند تا از مسیر تحصیل به اشتغال برسند.
اما این سوال مطرح است که با این تعداد دانشجو به خصوص دانشجوی تحصیلات تکمیلی در کشور چه تعداد از آنها وارد بازار کار می شوند و آیا بازار کار ظرفیت پذیرش این میزان فارغ التحصیل را دارد؟
از میان تمام فارغ التحصیلان فقط تعدادی از آنها که از مهارت لازم برخوردارند. می توانند از بقیه سبقت گرفته و به شغل مورد نیاز خود دست پیدا کنند. با توجه به اقدامات وزارت علوم در خصوص کاربردی کردن پایان نامه ها و رساله ها و توجه به موضوع ارتباط صنعت و دانشگاه، نرخ بیکاری تکان خورده و روند مطلوبی داشته است. همچنین فارغ التحصیلان قفل اشتغال را با کلید حل مسائل جامعه، توجه به بومی گرایی، اقتصاد مقاومتی و ارائه طرح های نوآورانه باز کرده اند.
معراج رجایی مدیرکل امور پژوهشی دانشگاه فنی و حرفهای روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا، مهارتآموزی دانشجویان، نیازسنجی جامعه و ارائه مقالات در راستای رفع نیازهای داخلی و بومیسازی را سه ضلع مثلت اشتغال و رفع بیکاری دانست.
وی با اشاره به رویکرد جدید دانشگاه (ایجاد سراهای نوآوری و مراکز رشد) تصریح کرد: دانشگاه فنی و حرفه ای حدود 176 دانشکده و آموزشکده دارد که در کل استان های کشور مستقر هستند.
رجایی با بیان اینکه رویکرد دانشگاه پژوهش های کاربردی است، ادامه داد: در چند سال اخیر اقدامات قابل توجهی صورت گرفته است و حدود 500 طرح پژوهشی در سال 98 دریافت شد و مقالات مرتبط با صنعت و یا نیاز خود پژوهشکده ها پذیرش شده است.
عضو هیات علمی دانشگاه فنی و حرفه ای تصریح کرد: دانشگاه 2 هزار و 300 آزمایشگاه و کارگاه در کل کشور دارد که یکی از بزرگترین ظرفیت های آزمایشگاهی کشور است و سعی شده نیاز دانشکده ها و صنعت با توجه به فناوری های جدید رفع شود.
رجایی در ادامه اظهار داشت: یکی از رسالت هایی که در سال جدید ایجاد شده است توجه به توسعه مراکز رشد و کانون شکوفایی و خلاقیت است که در تمامی استان ها برنامه ریزی های لازم محقق شده است.
وی خاطرنشان کرد: دانشجویان در مراکز رشد ایده های خود را به بازار صنعت نزدیک می کنند که یکی از اهداف اصلی ما است. تمام استان ها هسته های نوآور را معرفی و ایده های خود را به مراکز شکوفایی و خلاقیت ارائه کرده اند و دانشگاه نیز اعتباراتی برای این موضوع اختصاص داده است. اکنون در حالا دسته بندی طرح های تحقیقاتی هستیم و اولویت با طرح هایی است که نگاه صنعتی دارند.
رجایی ادامه داد: در سال گذشته 429 طرح داوری و حدود 110 طرح پذیرفته شد. این طرح ها با نگاه استانی و آمایش سرزمینی متناسب هستند؛ به صورتی که دانشجویان نیاز و چالش استان و شهر خود را بررسی و برای رفع آن طرح ارائه کرده اند، اما هم اکنون در حال کارشناسی و بررسی ایده های هسته های نوآور هستیم.
مدیرکل امور پژوهشی دانشگاه فنی و حرفهای اظهار داشت: معاونت علمی ریاست جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی در خصوص طرح های نوآورانه همکاری بسیاری داشته اند و سعی کرده ایم در حوزه پژوهش های فناوری از تمامی نهادهای مربوطه بهره گیری کنیم.
دانشگاهها بر اساس ماهیت خود ماموریتگرا شوند
وی با اشاره به چالش های پیش روی ارتباط دانشگاه و صنعت گفت: اگر اعتقاد داشته باشیم که می توانیم نیاز صنعت را در دانشگاه رفع کنیم، این فاصله کاهش پیدا می کند و آمیختگی ایجاد می شود. در این راستا باید اولویت های مورد نیاز کشور به دانشگاه ها به خصوص دانشگاه های کاربردی و مهارتی سپرده شود.
مدیرکل امور پژوهشی دانشگاه فنی و حرفهای ادامه داد: کشورهای صنعتی و پیشرفته اعتقاد دارند که طرح های پژوهشی و پایان نامه ها می تواند هدفمند و در راستای نیاز جامعه طراحی شود.
رجایی با بیان اینکه دانشگاه ها باید بر اساس محوریت و رسالت مربوطه وظایف خود را انجام دهند، عنوان کرد: نیاز است دانشگاه های حوزه فناوری و های تک در مرز دانش فعالیت کنند. همچنین بین دانشگاه ها بر اساس ماهیت آنها باید تقسیم بندی وظایف و ماموریت صورت گیرد و مقاله ها در همان محور ارائه شود.
وی با بیان اینکه یکی از دغدغه های دانشجویان تحصیلات تکمیلی نبود بازار کار لازم است، افزود: دلیل اصلی این موضوع آموزش دروس بنیادین به دانشجویان و مدرک گرایی است. در حالی که آنها باید با پژوهش های کاربردی و مهارت های نرم آشنا شوند تا بتوانند به راحتی وارد بازار کار شوند.
*س_برچسبها_س*