سوسیال دموکراسی چیست؟
سوسیال دموکراسی در پایان قرن بیستم بیش از پیش با لیبرالیسم پیوند خورده و در آن ادغام شده است و به هیچ روی به عنوان آلترناتیوی در مقابل لیبرالیسم در جامعه مدن مطرح نیست.
گروه سیاسی خبرگزاری میزان؛ یکی از ضرورتهای زمانشناسی در دوره کنونی، شناخت مکاتب و گرایشهای فکری موجود در دنیاست که اغلب آنها محصول دوران پس از رسانس هستند. تحریریه سیاسی خبرگزاری میزان در همین زمینه 16 برش از کتاب «واژهنامه سیاسی_فرهنگی» که به قلم «شهریار زرشناس» عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گردآوری شده است را منتشر میکند.
سوسیال - دموکراسی سوسیال دموکراسی، جریانی است که پس از زوال «بین الملل سوسیالیستی» در دهههای پایانی قرن نوزدهم، تدریجا پدید آمد و در اوایل قرن بیستم دارای شاخصهای تئوریک و نظری گردید.
آرای تجدید نظر طلبانه برنشتاین و کائوتسکی و برخی سوسیالیستهای آلمانی و اتریشی و انگلیسی در قرن بیستم به انکاررادیکال - سوسیالیسم مارکسیستی و بحثهایی نظیر ضرورت دیکتاتوری پرولتاریا و امحای کامل مالکیت خصوصی پرداختند. اینان هستههای اولیه اندیشه سوسیال دموکراسی بودند که به نوعی سوسیالیسم ملایم، معتدل، قانونی و پارلمانتاریست معتقد بودند. سوسیال دموکراتها خواهان اصلاحات تدریجی و استفاده از روشهای مبارزه قانونی بودند.
در سالهای پس از جنگ جهانی دوم و به ویژه با رویگردانی برخی احزاب کمونیست بزرگ اروپا از استالینیسم و مدل سوسیالیسم بوروکراتیک گرایشهای سوسیال دموکراتیک تقویت گردیدند و نهایتا در سالهای دهه هشتاد و نود قرن بیستم با بروز بحران در ایدئولوژی مارکسیستی، سوسیال - دموکراسی بیش ازپیش به گرایش غالب در سوسیالیسم جهانی بدل گردید.
سوسیال دموکراسی در پایان قرن بیستم کاملا در لیبرالیسم منحل گردیده و صورت تلطیف شدهای از لیبرالیسم سرمایه دارانه است. در واقع اگر نئو لیبرالیستهایی نظیر پوپر و ریگان و تاچر را نمایندگان خشن و صریح لیبرالیسم سرمایه سالار بدانیم سوسیال دموکراتها را میتوان لیبرالهای معتدل و شرمگینی دانست که علی رغم اعتقاد داشتن به تمامی باورهای اساسی عصر روشنگری وسرمایه داری خصوصی جهت جلوگیری از پرخاشگریهای شدید انقلابی و اعتراضی فرودستان خواهان اندک توجهی به منافع آنها و اختصاص بخشی از سود حاصل از غارت جهان سوم جهت تامین حداقلهای معاش و درمان آنهاست تابا بهره گیری از این روشهای دور اندیشانه مانع بروز یک انقلاب قهرآمیز علیه کلیت نظام سرمایه داری گردد.
سوسیال دموکراسی در پایان قرن بیستم بیش از پیش با لیبرالیسم پیوند خورده و در آن ادغام شده است و به هیچ روی به عنوان آلترناتیوی در مقابل لیبرالیسم در جامعه مدن مطرح نیست. دولتهای سوئد، کانادا و دانمارک نمونههایی از رژیمهای امپریالیستی سوسیال دموکراتیک لیبرال هستند. جان راولز را میتوان یکی از تئوریسینهای مدافع سوسیال دموکراسی در جهان امروز دانست.
بیشتر بخوانید: