سکوت مکرون برابر بیشرمی دوباره شارلی
تهران - ایرنا - نام نشریه فکاهی «شارلی ابدو» بار دیگر با توهین به ساحت پیامبر اسلام بر سر زبانها افتاده است. نشریه مذکور با هدف کسب شهرت هر چند سال یک بار اقدامی مشابه انجام میدهد که از دید ناظران تداوم چنین رفتارهایی تحت حمایت مقامات کاخ الیزه، بیش از پیش چهره این کشور را مخدوش و امنیت آن را به مخاطره خواهد انداخت.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به انتشار تصاویر توهین آمیز به پیامبر اسلام (ص) توسط مجله شارلی ابدو این اقدام موهن را قویا محکوم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: هرگونه اهانت و بی احترامی به پیامبر مکرم اسلام و سایر پیامبران الهی به هیچ وجه قابل قبول نیست.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی افزود: اقدام موهن نشریه فرانسوی که به بهانه آزادی بیان تکرار شده است، موجب جریحه دارشدن احساسات موحدان عالم، اقدامی تحریک آمیز و توهین به ارزشهای اسلامی و عقاید بیش از یک میلیارد مسلمان در جهان است. خطیب زاده در پایان تاکید کرد: برخلاف اقدام موهنی که توسط این مجله انجام شده است، آزادی بیان ارزش والایی است که باید به شکل سازندهای در جهت همزیستی مسالمت آمیز نوع بشر و تفاهم بیشتر بین ادیان به کار گرفته شود.
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران نیز با انتشار پیامی در حساب کاربری خود در توئیتر خطاب به امانوئل مکرون نوشت: آزادی بیان یا دورویی نهادینه شده؟ برانگیختن خشونت و نفرت علیه یک میلیارد و 800 میلیون مسلمان با افترای کلیشهای و هتک حرمت کتاب مقدس و پیامبر آنها (مسلمانان). وی چنین اظهارنظرهایی را سیاسی کردن وقایع در تاریخ معاصر برای بهرهبرداری سیاسی خواند و آن را مشمئزکننده توصیف کرد.
چند روز پیش، بار دیگر مجله شارلی ابدو کاریکاتور توهینآمیز پنج سال پیش خود به پیامبر اسلام را که به کشته شدن شماری از کارکنانش ختم شدهبود، انتشار داد. در جریان حمله مسلحانه به دفتر شارلی ابدو که در سال 2015 اتفاق افتاد در مجموع 17 نفر از جمله 12 عضو تحریریه این مجله و سه تن از مهاجمان کشته شدند. از طرفی انتشار مجدد کاریکاتور همزمان با محاکمه 13 نفر از حملهکنندگان به دفتر این نشریه شده است.
اما اینکه با وجود خطراتی که متوجه شارلی ابدو است چرا این نشریه همواره به چاپ و انتشار کاریکاتوری پیامبر اسلام مبادرت میورزد جای سوال است. شارلی ابدو در آبان سال 1390 هم شمارهای را به هجو در مورد قوانین شریعت اختصاص داد و کاریکاتوری از پیامبر اسلام را روی جلدش چاپ کرده بود که باعث اعتراض در بسیاری از کشورهای اسلامی شد.
تلاش ضددینی و بیهوده یک نشریه فکاهی برای دیده شدن
بسیاری از ناظران بر این باورند که نشریه مورد نظر با انتشار مطالب و تصاویر جنجالی در پی شهرت است تا خود را قهرمان آزادی بیان معرفی کند اما در اینکه چرا بیش از همه بر جامعه مسلمان و پیامبر آنان متمرکز شده جای بحث و بررسی دارد.
کارشناسان بر این باورند که این مجله فکاهی از عنوان خود که انتشار مطالب طنز است فاصله گرفته و محتوایی توهینآمیز در قبال مسلمانان جهان منتشر میکند. بازی با اعتقادات دینی و مذهبی جامعه مسلمان اروپا و جهان موضوعی نیست که آن را بتوان در سطح طنز و در واقع هجو تقلیل داد. از این رو با واکنش مجدد جهان اسلام مواجه شد و در ایران نیز مسوولان عالی رتبه کشور آن را به شدت زیر سوال بردند.
رهبر معظم انقلاب با بیان اینکه «بهانه آزادی بیان برای محکوم نکردن این جرم بزرگ که از سوی برخی سیاستمداران فرانسوی گفته شده کاملا مردود و غلط و عوامفریبانه است»، تاکید کردند: سیاستهای عمیقا ضد اسلامی صهیونیستها و دولتهای استکباری عامل اینگونه حرکتهای دشمنانه است که هر چند یکبار بروز مییابد. این حرکت در این برهه زمانی میتواند، نیز به انگیزه منصرف کردن ذهن ملتها و دولتهای غرب آسیا از نقشههای شومی باشد که آمریکا و رژیم صهیونیستی برای این منطقه در سر دارند.
همچنین مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در پی اهانت به رسول اکرم (ص) با صدور بیانیهای ضمن محکوم کردن این اقدامات موهن، تصریح کرد: توهین های سخیف و مکرر مجله موهن "شارلی ابدو" در فرانسه و سوزاندن مصحف نورانی قرآن کریم در سوئد، نمونه هایی از جاهلیت مدرن و انحطاط فکری و اخلاقی عصر حاضر است. ما مسلمانان ضمن احترام به پیروان همه انبیاء مکرم الهی، اعتقاد داریم که توهین به حضرت رسول الله اکرم (ص)، توهین به همه انبیاء الهی و بی حرمتی به قرآن کریم، بی حرمتی به کتب همه پیامبران است.
مخدوش شدن چهره فرانسه با واکنش های دوگانه به رویدادهای مشابه
اما سکوت و گاهی حمایت مقامات فرانسه از این توهین تحت لوای آزادی بیان از سیاست دوگانه کاخ الیزه نشان دارد. «شیرین مزاری» وزیرامور حقوق بشر پاکستان با انتقاد از رویکرد دوگانه دولتهای اروپایی در قبال جامعه مسلمانان در این کشورها، تاکید کرده که «اسلامهراسی در اروپا به بهانههای مختلف افزایش یافتهاست.»
این سیاست تبعیضآمیز و یک بام و دوهوای آزادی بیان در فرانسه در مسائل دیگر همچون هولوکاست خودنمایی میکند. «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه در حالی توهین این مجله فرانسوی به پیامبر اسلام را در چارچوب آزادی بیان ارزیابی میکنند که در همین کشور انتقاد از هولوکاست جرم محسوب میشود.
در 16 دسامبر 1998 میلادی «روژه گارودی»، فیلسوف و نویسنده مسلمان فرانسوی بهجرم انکار جنایت علیه بشریت در کتاب خود بهنام «اسطوره های بنیادین سیاست اسرائیل»، در دادگاه تجدید نظر پاریس محکوم شد. گارودی در این کتاب ثابت کرد که صهیونیستها با نازیها در جنگ جهانی دوم همکاری داشتند و صهیونیستها برای جلب نظر افکار عمومی جامعه بینالمللی برای تأسیس کشوری در فلسطین تلاش کرده اند با مظلومنمایی خود، جنایات آلمان هیتلری علیه یهودیان را بزرگ نشان دهند.
وی همچنین در این کتاب، رقم 6 میلیون یهودی را که گفته میشود، توسط آلمان نازی قتل عام شده اند، بسیار اغراقآمیز خواند چرا که کل جمعیت یهودیان در آن زمان این مقدار نبودهاست. با محکومیت گارودی در این دادگاه که با فشار صهیونیستها صورت گرفت، آزادی بیان و قلم در فرانسه که ادعا میکند، «مهد آزادی» است، مخدوش شد.
اسلام دومین دین بزرگ در این کشور است و فرانسه به عنوان پرجمعیت ترین کشور مسلمان نشین اروپایی محسوب می شود. آمار دقیق مسلمانان این کشور مشخص نیست چرا که سرشماری پیروان ادیان براساس قانون فرانسه ممنوع می باشد. برخی جمعیت مسلمانان فرانسه را 5 تا 6 میلیون تخمین میزنند. برخی دانشمندان علوم اجتماعی نیز معتقدند که این آمار بسیار پائین در نظر گرفته شده و جمعیت مسلمانان این کشور از هشت میلیون نفر نیز فراتر رفتهاست.
از نگاه ناظران، تداوم چنین توهینهایی به مقدسات مسلمانان در خاک فرانسه و حمایت سردمداران این کشور از آن تحت عنوان آزادی بیان نه تنها چهره فرانسه را بیش از پیش مخدوش میسازد که امنیت را در این کشور نیز شکنندهتر خواهد ساخت و بستر را برای تحرکات اسلامگرایان تندرو و تحرکات تروریستی هموار خواهد کرد. به همین دلیل است که تا کنون بیشترین تحرکات تروریستی اروپا در خاک فرانسه انجام گرفتهاست.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*