سه‌شنبه 6 آذر 1403

سیاستمدار آلمانی: تاریخ 2020 را سال پایان دوران منفور ترامپ ثبت می‌کند

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
سیاستمدار آلمانی: تاریخ 2020 را سال پایان دوران منفور ترامپ ثبت می‌کند

تهران - ایرنا - «جاشکا فیشر» سیاستمدار و وزیر خارجه سابق آلمان نوشت: در آینده، کتاب‌های تاریخ از سال 2020 میلادی به عنوان سال همه‌گیری نام خواهند برد اما علاوه بر این نامگذاری، از 2020 به عنوان سال پایان دوران منفور دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا نیز یاد خواهند کرد.

به گزارش روز چهار شنبه ایرنا، نشریه ال پائیس اسپانیا در گزارشی به قلم «جاشکا فیشر» سیاستمدار و وزیر خارجه سابق آلمان (1998 تا 2005) با تیتر «چین برنده 2020 شد» نوشت: در کتاب های تاریخ آینده، از سال 2020 میلادی به عنوان سال همه‌گیری نام خواهند برد اما علاوه بر این نامگذاری، از 2020 به عنوان سال پایان دوران منفور دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا نیز یاد خواهند کرد. این دو رویداد ارتباط تنگانگی با هم داشته و آثار ماندگاری از خود بر جای می‌گذارند. شیوع جهانی کووید -19 همزمان با تضعیف آمریکا یکی از چندین نقاط اشتراک این دو رویداد است که نتیجه آن دوره گذار از تسلط قرن بیستم آمریکا به گسترش سلطه چین در قرن بیست و یکم خواهد بود.

به نوشته ال پائیس، اگر آمریکا بیدار نشود، جهان شعار «اول چین» را جایگزین «اول آمریکا» خواهد کرد. شروع 2020 و شیوع گسترده ویروس کرونا در چین به اندازه ای بود که کسی تصور نمی‌کرد این غول آسیایی به سرعت زیر بار بحران اقتصادی و بهداشتی کم راست کرده و دامنه قدرت خود حتی در عرصه جهانی را گسترش دهد.

در ادامه این گزارش آمده است: هنگامی که ترامپ در ژانویه سال 2017 به کاخ سفید رسید، خروج آمریکا از پیمان «ترانس پاسیفیک» یکی از نخستین اقدامات رسمی او بود. دولت باراک اوباما و یازده کشور از جمله ژاپن، ویتنام و سنگاپور این توافقنامه تجاری را امضا کردند تا با کاهش تعرفه‌ها، از نفوذ اقتصادی چین در اقیانوس آرام جلوگیری کنند. حال آنکه خروج ترامپ از این توافق، موهبت سخاوتمندانه ای از سوی واشنگتن به پکن بود تا در سال 2020، با عضویت چین، ژاپن و کره جنوبی در پیمان مشارکت اقتصادی جامع منطقه ای (RCEP)، این پیمان در غیاب آمریکا به بزرگترین اتحادیه تجاری جهان تبدیل شود.

به نوشته این نویسنده، بر خلاف چین که پس از یکسال بحران، قویتر ظاهر شده، آمریکا ضعیف تر شده است. ترامپ نه تنها در ماجرای شیوع شدید کووید -19 مقصر است بلکه سبب شده تا تصویر آمریکا به عنوان کشوری چند قطبی و پر هرج و مرج به جهان نشان داده شود. ترامپ با زیر سوال بردن نتایج انتخابات بحث برانگیز ریاست جمهوری نیز سبب شده تا این سوال در ذهن جهانیان پدید آید که آیه به راستی جو بایدن قادر خواهد بود آمریکا را از این سراشیبی سقوط نجات دهد!؟

در ادامه این گزارش آمده است: در بحبوحه اوضاع آشفته بیماری همه‌گیر و رقابت های فزاینده اقتصادی و ژئوپولیتیکی، آمریکا بیش از هر زمان دیگری به دوستان خود احتیاج دارد. چنان چه بایدن نتواند رهبری جهانی آمریکا را به دست آورد، چین به عنوان قدرت مسلط بر این کره خاکی تبدیل خواهد شد. اتفاقی که به مذاق شرکا و متحدان آمریکا در اروپا، اقیانوسیه و سایر نقاط جهان خوش نخواهد آمد و چشم انداز روشنی را برای آن ها ترسیم نخواهد کرد.

آنچه امروز شاهد هستیم تلخ ترین بخش از صفحات روابط این دو کشور است و میراث دولت ترامپ برای روابط دو کشور کشاندن آن به پایین ترین سطح ممکن است و تا زمانی که دولت آینده آمریکا در همان مسیر گام بردارد تبعاتی جز تشدید تنش ها در روابط نخواهد داشت.

از دیدگاه رهبران چین، کشورها الان بیشتر از هر زمانی به همبستگی و همکاری برای مهار کرونا و عبور از رکود اقتصادی نیاز دارند و آمریکا به عنوان یک قدرت جهانی باید به مسئولیت هایش عمل کند در غیر این صورت آسیب های آن به کل نظام بین المللی خواهد بود.

*س_برچسب‌ها_س*