سیاست ارز ترجیحی فرصتی در اختیار واردکننده قرار گرفت / اثرات حذف ارز 4200 تومانی را در طبقات مختلف خنثی کنیم / سه دهک بالای جامعه نباید یارانه دریافت کنند
رئیس اتاق ایران و چین با تاکید بر اینکه سیاست ارز چندنرخی همیشه در بلندمدت یک سیاست شکست خورده است، گفت: ما نمیتوانیم به ازای هر دلاری که با ارز ترجیحی به واردکننده میدهیم، یک پلیس هم بگذاریم تا بر عملکرد او نظارت کند.
مجیدرضا حریری، رئیس اتاق ایران و چین در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در مورد سیاست ارز ترجیحی، با تأیید این موضوع که ارز 4200 تومانی در عمل شکست خورده است، اظهار کرد: ما از چهار دهه ی پیش بعد از انقلاب این سیاست را به اشکال مختلف و در ادوار متفاوت هر وقت با بحران مواجه شدهایم، به اجرا گذاشته ایم.
با اختصاص ارز ارزان، شرایط را برای فساد برخی فراهم کردهیم / سیاست ارز ترجیحی فرصتی برای واردکننده است
وی ادامه داد: هر گاه سیاست ارز ترجیحی را در پیش گرفتهایم، بعد از یکی دو سال راجع به معایبش صحبت کردیم. هر بار با اختصاص ارز ارزان قیمت، شرایط را برای فساد برخی فراهم کردهایم و هر بار هم گفتهایم که این سیاست غلط است، اما باز هم آن را به اجرا گذاشتهایم. هیچ بعید نیست که دوباره هم در آینده این طرح غلط را در پیش بگیریم.
رئیس اتاق ایران و چین خاطرنشان کرد: ما در قالب سیاست ارز ترجیحی فرصتی در اختیار واردکننده قرار میدهیم تا با ارز دولتی اقدام به واردات کند، اما وقتی ارز تخصیص داده میشود، برخی با آن کالا وارد نمیکنند، یا برخی کالای موردنظر را وارد نمیکنند و برخی کالای وارداتی را در بازار آزاد میفروشند.
نمیتوانیم به ازای هر دلار ارز ترجیحی یک پلیس هم بگذاریم
حریری تصریح کرد: ما نمیتوانیم به ازای هر دلاری که با ارز ترجیحی به واردکننده میدهیم، یک پلیس هم بگذاریم که بر عملکرد او نظارت کند. از طرفی همان ناظر هم در معرض فساد قرار دارد. بنابراین، باید چارهای بیندیشیم و تضمین دهیم که دیگر این سیاست غلط را به اجرا نگذاریم.
وی در پاسخ به این سوال که چه جایگزینی میتوانیم برای این سیاست شکست خورده داشته باشیم، بیان کرد: پیدا کردن یک راه حل مستلزم این است که نظرات صاحبنظران شنیده شود. در نهایت باید به راهکاری برسیم که از بقیه منطقیتر باشد، زیرا هر راه حلی که پیش بینی کنیم اشکالاتی خواهد داشت.
اقتصاد در شرایط جنگی به سر میبرد
این فعال اقتصادی ادامه داد: واقعیت این است که الان شرایط عادی نیست و ما در شرایط جنگی به سر میبریم. جنگ اقتصادی در جریان است و توسط تحریمها هدف قرار گرفتهایم. بنابراین، در این شرایط باید تلاش کنیم که بهترین راهکار را به کار بگیریم.
حریری خاطرنشان کرد: آنچه به نظرم میآید این است که باید در قالب سوبسید نقدی به مردم کمک کنیم، اما همین یارانه هم اثرات تورمی خواهد داشت که باید برایش چاره اندیشی کنیم، مثلا میتوانیم برای سه دهک پایین جامعه که تحت پوشش بهزیستی، کمیته ی امداد و نهادهای دیگر هستند، یارانه ی نقدی در نظر بگیریم.
کمک قشر ضعیف باید متنوعتر و قویتر باشد
وی اضافه کرد: کمک قشر ضعیف باید متنوعتر و قویتر باشد، به طور مثال، علاوه بر یارانه ی نقدی باید برای این دهکها، کوپنهای خوراکی رایگان هم در نظر گرفته شود. همچنین به آنها در زمینه ی بهداشت و درمان هم باید کمک کنیم.
رئیس اتاق ایران و چین گفت: البته سه دهک بالای جامعه که یارانهها دردی از آنها را درمان نمیکند، نباید سوبسید دریافت کنند. نحوه ی عملکرد ما در مقابل دهکهای میانی شامل دهکهای 4، 5، 6 و 7 که اقشار جامعه ی متوسط شهری هستند، اهمیت زیادی دارد. نیاز این دهکها با 50 یا100 هزار تومان برآورده نمی شود.
اثرات حذف ارز ترجیحی را در طبقات مختلف خنثی کنیم
حریری تصریح کرد: اگر قصد داریم که تورم را کنترل کنیم، باید روش متفاوتی در مقابل قشر متوسط در پیش بگیریم. مثلا، دولت میتواند خدمات را از بخش خصوصی بخرد و با تخفیف در اختیار این دهکها قرار دهد. به طور مثال، دولت میتواند با بیمارستانهای خصوصی، مدارس غیرانتفاعی و نهادهای دیگر قرارداد ببندد تا خدمات آنها با تخفیف در اختیار اقشار متوسط شهری قرار گیرد.
وی گفت: طرحی که شرح دادم، خام است و باید پردازش شود، اما شرط موفقیت این طرح این است که ارز ترجیحی حذف شود، اثرات حذف آن را در طبقات مختلف خنثی کنیم و به فکر چاره اندیشی برای سبد معیشت مردم باشیم.
انتهای پیام