شایعات کارت آزاد سوخت / تکلیف پمپ بنزین ها تا عید فطر چیست؟
با رسیدن به ایام پایانی سال و شروع سفرهای نوروزی، تصمیم دولت بر این است که بعد از تعطیلات عید فطر، کارتهای آزادی که برای ایام نوروز مازاد بر ایام پیش از نوروز، در جایگاهها توزیع شده بود، جمعآوری شود.
بهعبارتی تعداد کارت آزاد جایگاههای عرضه سوخت به پیش از 25 اسفند بازمیگردد. یکی از تدابیری که برای تسهیل سفرهای نوروزی و رفاه حال مردم در دولت اخذ شد، این بود که تعداد کارت آزاد جایگاهها افزایش یابد تا مردم در هر نقطه کشور، بههردلیلی که کارت سوخت شخصی بههمراه نداشتند، در دریافت بنزین با کارت آزاد جایگاهها هیچ نگرانی و معطلی نداشته باشند.
پس از عبور موفق از ایام نوروز و پوشش کامل نیاز بنزین نوروزی حتی در زمان ثبت رکوردهای عجیب مصرف 152 میلیون لیتر بنزین در یک 24 ساعت، تصمیم دولت بر این است که بعد از تعطیلات عید فطر، رفته رفته کارتهای آزادی که برای ایام نوروز مازاد بر ایام پیش از نوروز، در جایگاهها توزیع شده بود، جمعآوری شود.
بهعبارتی از حدود یک هفته تا 10 روز آینده، تعداد کارت آزاد جایگاههای عرضه سوخت به پیش از 25 اسفند بازمیگردد.
اما پس از آن، استفاده حداکثری از کارت سوخت شخصی با ساماندهی کارت آزاد جایگاهها در دستور کار است که ممکن است در این راستا تصمیماتی درخصوص محدودسازی بیش از پیش کارت سوخت آزاد جایگاهها اخذ شود که زمان اجرای این تصمیم "هفتههای آینده" اعلام شده است.
با اجرای این تصمیم نیز، طبق اعلام مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی قرار نیست هیچ جایگاهی بدون کارت سوخت اضطراری بماند و حداقل یک کارت سوخت آزاد در هر جایگاهی برای سوختگیری اضطراری وجود خواهد داشت
قیمت بنزین نوع سوپر 98 در هر لیتر 3.15 درهم است، در حالی که قیمت بنزین نوع سوپر 95 در ماه مارس 3.03 درهم بود. قیمت بنزین نوع سوپر 95 در مقایسه با ماه گذشته که 2.92 درهم بود، در ماه آوریل 3.03 درهم است.
قیمت بنزین نوع E-Plus91 که در ماه مارس به ازای هر لیتر 2.85 درهم بود، در آوریل برای هر لیتر 2.96 درهم است. همچنین، قیمت گازوئیل نیز 3.09 درهم به ازای هر لیتر است که در مقایسه با 3.16 درهم در ماه گذشته، افزایش یافته است.
قیمت بنزین و گازوئیل چگونه تعیین میشود؟
از سال 2015، قیمت سوخت در امارات مطابق با بازارهای بینالمللی در حال حرکت است. قیمتها توسط کمیته قیمت سوخت به ریاست معاون وزیر نیرو تعیین میشود. این کمیته شامل اعضای وزارتخانههای انرژی و دارایی و همچنین مدیران عامل توزیع Adnoc و شرکت ملی نفت امارات است.
از آن جایی که یارانههای سوخت باعث افزایش مصرف و صرفه جویی کمتر می شود، امارات متحده تصمیم گرفت قیمت بنزین را به قیمت نفت مرتبط کند تا مصرف سوخت را منطقیتر کرده و استفاده از حملونقل عمومی در بلندمدت را تشویق کند. همچنین برای استفاده از سوخت های جایگزین انگیزه ایجاد کند.
این کمیته هنگام تصمیمگیری در مورد قطعات سوخت، تنها به یک بازار جهانی متکی نیست. میانگین قیمتهای جهانی و همچنین هزینههای عملیاتی شرکتهای توزیع را در نظر میگیرد.
مصرف بنزین در کشور به مقدار 125 میلیون و 300 هزار لیتر رسیده است، که نسبت به رقم مشابه در دوره پارسال (112 میلیون و 600 هزار لیتر)، یعنی یازده درصد رشد داشته است.
برپایه این گزارش، از ابتدای فروردینماه امسال تا نهم فروردین بهصورت میانگین روزانه 121 میلیون و 300 هزار لیتر بنزین در کشور مصرف شده است که این عدد در مقایسه با مدت مشابه پارسال (114 میلیون و 300 هزار لیتر)، هفت میلیون لیتر معادل 6.1 درصد افزایش یافته است.
شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی با هشدار درباره روند افزایشی مصرف سوخت در کشور، از هموطنان خواست با مدیریت مصرف سوخت و رعایت موارد مربوط به مصرف بهینه، کارکنان این شرکت را در سوخترسانی مطلوب به هموطنان یاری کنند.
برپایه این گزارش، در روز 29 اسفندماه 1402 (آخرین روز پارسال)، بیش از 152 میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف شد که این عدد رکوردی بیسابقه در مصرف بنزین سراسر کشور بهشمار میآید.
در کشور ما، از سال 1398، سیستم سهمیه بندی بنزین معرفی شد. اصولاً، سهمیه بندی بنزین بر اساس تعداد افراد در خانوار و نوع خودروی آنها تعیین میشود.
در سهمیه بندی بنزین، هر خانوار با دارا بودن کارت ملی میتواند در سامانه سهمیهبندی ثبت نام کرده و با توجه به تعداد اعضای خانوار و نوع خودروی خود سهمیه بندی بنزین خود را دریافت کند. سهمیه بندی بنزین در ایران بر اساس چهار گروه خودرویی برای خودروهای داخلی و خارجی به صورت جداگانه انجام میشود. سهمیه مصرف بنزین هر خودرو در هر دوره یک ماهه تعیین میشود.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآوردههای نفتی گفت: میانگین مصرف روزانه بنزین به حدود 120 میلیون لیتر رسیده است.
افزایش 4.6 درصدی میانگین مصرف روزانه بنزین نسبت به مدت مشابه پارسال
آقای جلیل سالاری معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در گفتوگو با صداوسیما، درباره آخرین وضعیت تأمین سوخت در کشور گفت: در دوره سرد سال علاوه بر بخش حملونقل، باید سوخت مایع مورد نیاز نیروگاهها را نیز تأمین میکردیم که سه میلیارد لیتر سوخت در حوزه نیروگاهها مصرف شد و به موازات آن، تأمین بنزین برای سفرهای نوروزی را انجام دادیم.
وی افزود: مصرف 159 میلیون لیتر بنزین که در 29 اسفند ثبت شد، هشت میلیون لیتر نسبت به روز مشابه در سال قبل از آن افزایش داشت؛ در مجموع، حدود 370 میلیون لیتر جابهجایی و توزیع فرآوردههای نفتی بنزین و گازوئیل در اسفند صورت گرفت که 24 میلیون لیتر نسبت به مدت مشابه سال قبل، افزایش نشان میدهد.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه پلیس راهور میزان سفرها در پنج روز ابتدایی امسال را 139 میلیون تردد اعلام کرده، اضافه کرد: این ترددها عمدتاً ثبت جادهای شده که نشان میدهد، حملونقل عمومی در کشور فاقد ظرفیت و کارایی لازم است و از سوی دیگر، شرایط قیمتی حملونقل عمومی به شکلی است که مردم ترجیح میدهند از خودروهای شخصی استفاده کنند.
وی همچنین درباره سایر دلایل افزایش مصرف سوخت، اظهار کرد: خودروهای موجود در چرخه حملونقل، عمدتاً فرسوده هستند یا مصارف آنها نسبت به استانداردهای جهانی بسیار بالاتر است. پایشی که در سامانه هوشمند سوخت انجام دادیم، نشان میدهد که روند مصرف سوخت خودروهای جدیدی که وارد چرخه میشوند، نسبت به سال گذشته افزایشی است.
آقای سالاری با تأکید بر این که باید توجه ویژهای به بهینهسازی مصرف سوخت شود، ادامه داد: متنوع کردن سبد سوخت، اجرایی کردن سامانه پایش در حوزه گازوئیل که سالهاست انجام نشده، تمرکز بر استفاده از کارتهای سوخت شخصی و جلوگیری از جابهجایی این کارتها، از برنامههای مهم مدیریت مصرف در سال 1403 است.
وی تأکید کرد: در قانون بودجه سال 1403 بحث استفاده از کارتهای سوخت شخصی آمده و باید اجرا شود؛ همچنین بحث مدیریت مصرف سوخت و جلوگیری از قاچاق آن، از مسیر سیاستهای غیرقیمتی در دستور کار و برنامه شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی قرار دارد.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآوردههای نفتی همچنین گفت: میانگین مصرف روزانه بنزین در 6 روز ابتدایی امسال نزدیک به 120 میلیون لیتر بوده که 4.6 درصد نسبت به سال گذشته که حدود 115 میلیون لیتر مصرف داشتیم، افزایش یافته است.
وی افزود: به علت محدودیت چرخه حملونقل خودروهای سنگین و این که صرفاً خودروهای حامل کالاهای اساسی اجازه تردد جادهای دارند، مصرف گازوئیل بخش حملونقل در ایام سفرهای نوروزی کاهش پیدا میکند که اکنون میانگین مصرف روزانه آن، از 65 میلیون لیتری که قبل از این ایام بود، به حدود 45 میلیون لیتر کاهش یافته است.
فرشاد جامع، کارشناس انرژی: اصل موضوع اختصاص سهمیه بنزین به نفر به جای خودرو بسیار عادلانه است، زیرا در شرایط فعلی تنها کسانی که خودرو دارند از یارانه بهره مند میشوند و کسانی که فاقد خودرو هستند، یارانه دریافت نمیکنند. از طرف دیگر، کسانی که امکانات بیشتری دارند و به جای یک خودرو از چند خودرو برخوردارند، بیشتر از یارانه بهره میبرند.