پنج‌شنبه 8 آذر 1403

شکستن سکوت استراتژیک حزب الله در برابر عربستان

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
شکستن سکوت استراتژیک حزب الله در برابر عربستان

بعد از لفاظی‌های شاه سعودی علیه مقاومت لبنان و تداوم مداخلات ریاض در این کشور، به نظر می‌رسد حزب‌الله تصمیم به شکستن سکوت استراتژیک خود گرفته و اقدام به مقابله مستقیم کرده است.

به گزارش الف، دشمنی عربستان سعودی با محور مقاومت منطقه به طور کلی و مقاومت لبنان به شکل ویژه ریشه‌ای قدیمی دارد. بعد از اخراج اشغالگران صهیونیست از خاک لبنان در سال‌های 2000 و 2006 هم زمان با افزایش محبوبیت ملی حزب‌الله جایگاه این جنبش در صحنه سیاسی لبنان نیز بالا رفت و به شکل تدریجی عرصه بر آمریکا و عربستان و مهره‌های آنها در داخل لبنان تنگ شد. علیرغم همه توطئه‌هایی که محور آمریکایی - سعودی بعد از ترور «رفیق حریری» نخست‌وزیر فقید لبنان علیه حزب‌الله به راه انداخت، اما هیچ یک از اهداف مورد نظر سعودی‌ها و آمریکایی‌ها محقق نگشت.

طی یک دهه گذشته رژیم عربستان بارها نارضایتی خود را از عملکرد دولت لبنان به دلیل ناتوانی آن در حذف یا تضعیف حزب‌الله در صحنه سیاسی ابراز کرده است. بارزترین نمونه در این زمینه سناریویی است که عربستان روی «سعد حریری» نخست‌وزیر پیشین لبنان و هم‌پیمان قدیمی ریاض پیاده کرد.

بعد از اینکه سعودی‌ها متوجه شدند حریری قادر به تحت تاثیر قرار دادن جایگاه حزب‌الله در صحنه دولتی و پارلمانی لبنان نیست، حمایت خود را از وی سلب کردند و اکنون می‌بینیم که سعد حریری با سابقه طولانی خانوادگی خود در دولت لبنان، با انبوهی از بدهی‌ها به عربستان، در آستانه پایان زندگی سیاسی خود بوده و حتی بودجه لازم برای شرکت در انتخابات پارلمانی را نیز ندارد.

اما طی دوره اخیر و به ویژه بعد از اعتراضات اکتبر 2019 لبنان، مداخلات عربستان سعودی در امور داخلی لبنان و هم‌چنین توطئه‌چینی‌های آن علیه مقاومت به طرز چشمگیری افزایش یافته است. بعد از اینکه مهره‌های عربستان نتوانستند پروژه مورد نظر این کشور را در لبنان اجرا و حزب‌الله را از عرصه سیاسی حذف کنند، ریاض مستقیما وارد عمل شده و خصومت خود را با مقاومت فریاد می‌زند.

بعد از فتنه منطقه الطیونه بیروت که صراحتا به دست مهره شماره یک عربستان در لبنان یعنی «سمیر جعجع» رئیس حزب نیروهای لبنانی انجام شد و هدف آن کشاندن حزب‌الله به یک جنگ داخلی بود، شاهد فتنه‌افروزی جدید ریاض در لبنان و تحریم این کشور از جانب کشورهای حوزه خلیج فارس به بهانه انتشار اظهارات «جورج قرداحی» وزیر رسانه سابق لبنان بودیم.

اما اوج دشمنی علنی عربستان با حزب‌الله در چند هفته گذشته به لفاظی‌های «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه سعودی برمی‌گردد؛ جایی که با طرح ادعاهای تکراری خود و کشورش علیه مقاومت مدعی شد که حزب‌الله از تروریسم و قاچاق مواد مخدر به عربستان حمایت می‌کند.

پس از آن سید «حسن نصرالله» دبیر کل حزب‌الله در سخنرانی اخیر خود که به مناسبت دومین سالگرد شهادت سردار سپهبد «قاسم سلیمانی» انجام داد، صراحتا سعودی‌ها را خطاب قرار داده و گفت، تروریست شما هستید که بمب‌گذاران انتحاری را به عراق فرستادید و 7 سال است که ملت یمن را به خاک و خون کشیدید. تروریست شما هستید که لبنانی‌ها را محاصره کرده و به گروگان گرفته و دولت لبنان را تهدید می‌کنید.

این سخنان سید حسن نصرالله نشان داد که حزب‌الله تصمیم گرفته سکوت استراتژیک خود در برابر فتنه‌افروزی‌های ریاض را بشکند؛ چرا که ادامه این سکوت به معنای گستاخی بیشتر سعودی‌ها جهت مداخله در لبنان به ویژه در آستانه انتخابات پارلمانی خواهد بود که عواقب خطرناکی برای این کشور دارد.

علاوه بر آن فعالیت‌های رسانه‌ای مقاومت برای افشای جنایات و سرکوبگری‌های رژیم آل سعود نیز رنگ و بوی جدیدی به خود گرفته است.

هفته گذشته در سالروز شهادت شیخ «نمر باقر النمر» روحانی شیعه سعودی که به دست رژیم عربستان اعدام شد، احزاب و گروه های مختلف لبنانی مراسم یادبودی با حضور چهره‌های برجسته از مخالفان نظام سعودی و همچنین شخصیت‌های لبنانی و یمنی برگزار کردند.

سید «هاشم صفی‌الدین» رئیس شورای اجرایی حزب‌الله از جمله بارزترین شخصیت‌های حاضر در این مراسم بود که طی سخنانی جنایات عربستان علیه مدافعان حقوق بشر و سرکوب آزادی بیان در این کشور را محکوم و تاکید کرد، ما به منظور دفاع از همه مستضعفان در جزیره العرب حرف خود را می‌زنیم.

برگزاری چنین کنفرانسی در بیروت توسط شخصیت‌های وابسته به حزب‌الله در نوع خود بی سابقه است و نشان می‌دهد که حزب‌الله تصمیم خود را برای ایستادگی مقابل جنگ رسانه‌ای سعودی‌ها گرفته است.

از طرف دیگر ملک سلمان درحالی شروع به اتهام‌زنی علیه حزب‌الله کرد که گفته می‌شود او اوضاع جسمانی مناسبی ندارد و حتی اخباری منتشر شده مبنی بر اینکه «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی پدرش را در حصر خانگی قرار داده است.

بر همین اساس می توان نتیجه گرفت عاملی که ملک سلمان را وادار کرد تا علیرغم وخامت اوضاع جسمانی جلو دوربین حاضر شده و حزب‌الله را متهم به تهدید امنیت ملی عربستان کند فراتر از این حرف‌ها بوده و قصد دارد غیرمستقیم به لبنان اعلام کند که خبری از رفع تحریم نیست و سفیر عربستان به بیروت برنخواهد گشت.

به همین دلیل می‌توان گفت ممکن است در دوره آینده شاهد دور تازه‌ای از بهانه‌های عربستان برای توطئه‌چینی علیه لبنان و در مقابل آن ابتکارات حزب‌الله برای مقابله با این توطئه‌ها باشیم.