شیوههای جذب معلم اعلام شد / از پذیرش دانشجومعلم ارشد تا استخدام معلم دو مدرکی
خبرگزاری فارس - گروه آموزش و پرورش: جلسه هیأت امنای دانشگاه فرهنگیان، هفته گذشته با حضور رئیس جمهور و تمام اعضاء برگزار شد، برنامه راهبردی دانشگاه فرهنگیان در افق 1406 به تصویب رسید.
در این جلسه برخی آییننامهها و دستورالعملهای ساختاری و سازمانی بررسی و برخی از آنها از جمله ساماندهی دانشگاه فرهنگیان و پردیسهای استانی آن نیز تصویب شد؛ دستورالعمل چگونگی تبدیل وضعیت دکتر معلمان ممتاز آموزش و پرورشی برای عضویت در هیأت علمی دانشگاه فرهنگیان و آییننامه ارزشیابی صلاحیت حرفهای معلمی نیز از دیگر مصوبات جلسه هیأت امنای دانشگاه فرهنگیان بود.
اعضای هیأت امنای دانشگاه فرهنگیان بر اساس ماده (7) اساسنامه این دانشگاه شامل رئیس جمهور (رئیس هیأت امنا)، وزیر آموزش و پرورش، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهور یا معاون مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور (حسب مورد)، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، رئیس دانشگاه (دبیر هیأت امنا)، دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش، معاون برنامهریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش و 3 تن از شخصیت های علمی - فرهنگی کشور که نقش مؤثری در توسعه و پیشرفت علم و دانش دارند، است.
درباره مصوبات هیأت امنا با رضا مراد صحرایی رئیس دانشگاه فرهنگیان به گفتوگو نشستیم.
* فارس: در ابتدای گفتوگو، آماری از تعداد دانشجویان و وضعیت دانشگاه فرهنگیان ارائه میدهید؟
در حال حاضر 94 هزار و 726 دانشجو و 22 هزار و 749 مهارتآموز در دانشگاه فرهنگیان به تحصیل میپردازند و 850 استاد در این دانشگاه فعالیت میکنند. همچنین 96 هزار و 338 دانشجو از این دانشگاه فارغالتحصیل شدهاند.
دانشگاه فرهنگیان راهبردیترین نهاد آموزشی کشور است. از این حیث که آینده کشور از طریق معلمان آن رقم خواهد خورد و اینجا، جایی است که معلم پرورش پیدا میکند؛ گزاف نیست اگر بگوییم از وضع امروز دانشگاه فرهنگیان میشود، بخشی از آینده نظام تعلیم و تربیت را پیشبینی کرد.
دانشگاه فرهنگیان وارث بیش از 100 سال سنت تربیت معلم در ایران است؛ در همه استانها و در تعداد زیادی از شهرهای بزرگ استانها با قریب به 100 شعبه فعال است؛ کمتر دانشگاهی یا هیچ دانشگاهی نیست که سابقهاش از دانشگاه تربیت معلم استان خودش بیشتر باشد. اسناد نشان میدهد که بسیاری از دانشگاههای بزرگ کشور، در درون یک یا دو اتاق مراکز تربیت معلم پایهگذاری کردند.
بعد از یک دوره رکود در دهه 80 در سنت تربیت معلم، بنا به تدبیر دولت وقت، دانشگاه فرهنگیان به عنوان دانشگاه معلم پرور ایران تأسیس شد. از سال 1391 برای اولین بار دانشجو گرفت و از سال 1391 تا سال 1401، بهرغم اهمیت این دانشگاه، هیچگاه جلسه هیأت امنا با حضور رئیس جمهور برگزار نشد.
خرسندیم در این دولت پس از 11 سال از تأسیس دانشگاه، این بار جلسه هیأت امنا با حضور رئیسجمهور، وزرای علوم و آموزش و پرورش، رئیس سازمان برنامه و بودجه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، رئیس دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها و سایر اعضای هیأت امنا تشکیل شد و تصمیمات بسیار مهم بنبست شکن و آیندهساز برای دانشگاه گرفته شده است.
* فارس: درباره مصوبات جلسه اخیر هیأت امنا توضیح دهید؟ 5 تصمیم کلیدی و کلان در جلسه گرفته و مصوب شد که مصوبه اول، برنامه راهبردی دانشگاه در افق 1406 است. دانشگاه پیشتر یک برنامه راهبرد افق 1404 داشت اما این برنامه راهبردی ویرایش و اصلاح شد و جهتهای آن متناسب با اهداف سند تحول بنیادین، بیانیه گام دولت، برنامه تحولی دولت اصلاح جدی پیدا کرد و به یک برنامه جدید تبدیل شد.
در این برنامه جدید، بیش از 30 نشانگر کلیدی برای پیشرفت آینده نظام تعلیم و تربیت گنجانده شده است که موظف هستیم، پیادهسازی کنیم؛ از جمله نسبت دانشجو به استاد است که در حال حاضر 110 به یک است که در افق این برنامه باید به 35 به یک برسد یا تعداد دانشجویان کارشناسی ارشد که در حال حاضر یک درصد دانشجویان دانشگاه است، در این برنامه باید حداقل به 15 درصد برسد. یا هرم هیأت علمی در افق این برنامه باید به بیش از 95 درصد استادیار و بالاتر برسد.
همچنین فضای آموزشی، اداری، رفاهی و کمک آموزشی دانشگاه باید به استانداردهای مصوب برنامه ششم توسعه نزدیک شود و از همه اینها موضوع تمدنسازی نوین اسلامی، هویت، پروراندن نسلی با روحیه مقاومت و حمیت و همت ملی از جهتگیریهای مهم این برنامه راهبردی است.
* فارس: از چه زمانی برنامه راهبردی جدید اجرا میشود؟
برنامه راهبردی، امروز سند فعالیت و برنامهریزی دانشگاه است و از سال 1402، این برنامه جایگزین تمام برنامههای پیشین خواهد شد.
* فارس: مصوبههای بعدی چیست؟
مصوبه دوم، اصلاح سازمان دانشگاه است. دانشگاه شامل 98 پردیس و مرکز است و در هر استان، یک مدیریتی به نام مدیریت امور پردیسهای آن استان پیشبینی شده است؛ در اصلاح سازمان دانشگاه، سازوکارهای به گونهای تدوین شده است که یک دانشگاه ملی با 31 دانشگاه جامع تابع استانی داریم.
در آینده نزدیک دیگر مدیریت امور پردیسها نداریم بلکه در هر استان یک دانشگاه با 3 پردیس یا دانشکده شامل دانشکده خواهران، دانشکده برادران و دانشکده متولی امر توانمندسازی معلمان سراسر آن استان است. چرا که معلمان باید در هر سال 200 ساعت آموزش باید آموزش ببینند و ساعت آموزشی معلمان هر استان، آنقدر زیاد است باید یک مرکز تخصصی عهدهدار این کار شود. متناسب با آن باید نمودار دانشگاه تصویب میشد که این اتفاق افتاد و سقف پستهای سازمانی دانشگاه در این برنامه تعیین شد و مقرر شد نمودار تفصیلی هم زیر نظر سازمان اداری و استخدامی کشور بهزودی تدوین و آماده ابلاغ شود.
تصمیم راهبردی سوم، تصویب آییننامه صلاحیت حرفهای معلمی است که مطابق آن دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان پس از تحصیل هم آزمون جامع و هم آزمونهای عملکردی کاربردی در حوزههای فرهنگی، آموزشی و تدریس عملی خواهند داشت و بعد از آن فارغالتحصیل میشوند.
این خبر تکمیل میشود