صادرات از مرز چذابه به عراق ادامه دارد
اهواز - ایرنا - دبیر شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خوزستان با اشاره به کاهش حجم صادرات کالا از مرزهای استان خوزستان به کشور عراق گفت: یکی از گذرگاههای تجاری کشور با عراق مرز چذابه است که با وجود مشکلات پیش آمده روند صادرات از این مرز همچنان ادامه دارد.
به گزارش ایرنا شهلا عموری روز چهارشنبه در پنجاه و سومین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان که در محل اتاق بازرگانی اهواز برگزار شد با اشاره به نامگذاری 29 مهرماه بهعنوان روز ملی صادرات، اظهارداشت: شلمچه و چذابه مهمترین مرزهای استان خوزستان در انجام فعالیتهای تجاری با کشور عراق محسوب میشوند که تا مردادماه امسال بهدلیل محدودیتهای ناشی از شیوع ویروس کرونا در تعطیلی به سر میبردند.
وی با اشاره به اینکه مرز تجاری چذابه در محدوده فعالیتهای اتاق بازرگانی اهواز قرار دارد، گفت: موارد و موضوعات مربوط به مرز شلمچه نیز از سوی اتاقهای بازرگانی آبادان و خرمشهر مورد پیگیری قرار میگیرد.
رییس اتاق بازرگانی اهواز متوسط عبور کامیونهای حامل کالاهای ایرانی به کشور عراق از مرز چذابه را روزانه بین 100 تا 120 کامیون عنوانکرد و افزود: فعالیت در این مرز با دشواری و سختیهایی برای تجار و بازرگانان همراه است اما صادرات انجام میشود.
دبیر شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان خوزستان در خصوص مشکلات موجود در مرز چذابه، بیانداشت: مهمترین چالش بهوجود آمده برای تجار بخصوص فعالان این بخش در مرز چذابه، تعلیق کارتهای بازرگانی است که دلیل آن موانع بهوجود آمده در انجام تعهدات ارزی صادرکنندگان است.
وی اضافهکرد: این شرایط باعث شده تا برخی تجار به ناچار اقدام به استفاده از کارتهای بازرگانی دیگر استانها کنند که این موضوع هزینههای زیادی را تحمیل کرده است.
عموری یادآورشد: افزایش قیمت محصولات ایرانی بهدلیل بالا رفتن هزینه تمام شده تولید کالا در کارخانجات و مراکز تولیدی منجر به کاهش تقاضا از سوی طرف عراقی شده است.
دبیر شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان با بیان اینکه برخی کالاها بهدلیل افزایش هزینه تولید دیگر امکان رقابت با دیگر محصولات مشابه در بازار عراق را ندارند، گفت: بههمین دلیل تجار عراقی به محصولات مشابه تولیدی دیگر کشورها گرایش پیدا کردهاند.
وی به ممنوعیت واردات 24 قلم کالای کشاورزی از مرزهای جنوبی به داخل کشور عراق اشارهکرد و گفت: با توجه به اینکه خوزستان از ظرفیت بالایی در زمینه تولید محصولات کشاورزی برخوردار است؛ این محدودیتها برای صادرکنندگان چالشهایی را ایجاد کرده است.
صادرات یک میلیارد و 500 میلیون دلار کالاهای غیرنفتی از خوزستان
رییس اتاق بازرگانی اهواز در بخش دیگری از این نشست به کاهش 18 و 30 درصدی صادرات از نظر وزنی و ارزشی طی 6 ماهه نخست سال جاری اشارهکرد و گفت: در این مدت یک میلیارد و 500 میلیون دلار انواع کالاهای غیرنفتی از استان خوزستان به کشورهای مختلف صادر شد.
عموری با بیان اینکه محدودیتهای ناشی از شیوع ویروس کرونا یکی از مهمترین دلایل کاهش صادرات کالا از مرزهای خوزستان محسوب میشود، افزود: این درحالی است که صادرات کالاهای غیرنفتی استان طی مدت مشابه سال گذشته 6.7 میلیون تن به ارزش 2 میلیارد و 138 میلیون دلار بود.
به گفته رییس اتاق بازرگانی اهواز، در سال 1398صادرات کالاهای غیر نفتی خوزستان بالغ بر 16 میلیون تن و به ارزش 11 میلیارد دلار بوده است.
محصولات پتروشیمی بیشترین محصولات صادراتی خوزستان
دبیر شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خوزستان همچنین به بررسی روند صادرات کالاهای غیرنفی از بنادر استان اشارهکرد و گفت: گمرک بندر امام خمینی (ره) به لحاظ وزنی و همچنین ارزشی بالاترین عملکرد را در حوزه تجارت داشته است.
عموری تصریحکرد: بندر امام خمینی (ره) بهعنوان دومین بندر تجاری کشور، سهم 30 درصدی صادرات از مبادی تجاری استان را به خود اختصاص داده است که بیشترین میزان مبادلات را شامل میدهد.
وی همچنین از محصولات پتروشیمی بهعنوان بیشترین کالاهای صادراتی استان خوزستان معادل 67 درصد کل مبادلات نام برد و اضافه کرد: دیگر گروههای صادراتی شامل فلزات، محصولات صنعتی، معدنی، کشاورزی و صنایع دستی به ترتیب سهم 24 درصد، چهاردرصد، سه درصد، 2 درصد و کمتر از یک درصد از صادرات محصولات استان به خارج از کشور را به خود اختصاص دادهاند.
خوزستان بیشترین استان وارداتی کشور
رییس اتاق بازرگانی اهواز از رتبه اول خوزستان در واردات کالا (از نظر وزنی و ارزشی) از خارج کشور طی 6 ماهه نخست سال جاری خبر داد و گفت: در زمینه صادرات طی این مدت خوزستان از نظر وزنی رتبه سوم و از نظر ارزشی رتبه دوم صادرات کالاهای غیرنفتی را به خود اختصاص داده است.
عموری میزان صادرات به عراق در 6 ماهه ابتدای سال جاری را یک میلیون 500 هزار و 217 تن عنوانکرد و گفت: ارزش این کالاها معادل 294 میلیون دلار برآورد شده است.
دارندگان کارتهای بازرگانی مراقب سوء استفاده کنندگان باشند
دبیر شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان خوزستان همچنین در بخش دیگری از این نشست نسبت به سوء استفاده برخی اشخاص و شرکتها از دارندگان کارتهای بازرگانی هشدار داد و گفت: بر اساس رویهای که گزارش شده برخی افراد در مقابل هزینهای ناچیز، اقدام به اجازه کارتهای بازرگانی میکنند که این موضوع علاوه بر اینکه تخلف است، قطعا تبعات بسیار سنگینی برای صاحبان آنها درپی دارد.
وی یادآورشد: از مجموعه مدیریت اقتصادی خوزستان و گمرکات استان درخواست میشود در زمان اظهار کالا در هنگام انجام مبادلات تجاری از اینکه کالای مذکور واقعا متعلق به دارنده کارت بازرگانی است اطمینان حاصل کنند.
رییس اتاق بازرگانی اهواز خاطرنشانکرد: اتاق بازرگانی اهواز پیش از این اعلامکرد که در صورت مشاهده چنین تخلفی، چنین کارتهای بازرگانی تعلیق و ابطال خواهد شد.
عموری یادآورشد: معمولا بیشتر افرادی که اقدام به اجازه کارتهای بازرگانی میکنند را جوانان شامل می شوند و بر اساس بررسیهای صورت گرفته، این رویه در استانهای بندری بیشتر بهچشم میخورد.
بر اساس تبصره چهار بند سه ماده 10 قانون مقررات صادرات و واردات سال 1399 کل کشور، دارندگان کارت بازرگانی حق واگذاری آن به غیر را ندارند.
در آییننامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات آمده است که اگر فردی به صورت وکالتنامه محضری یا صلحنامه یا از طریق ابزارهای دیگری، امتیاز مربوط به کارت بازرگانی را در اختیار دیگران قرار دهدمشمول مجازاتهای مقرر در قانون مجازات اسلامی خواهد شد.
*س_برچسبها_س*