صداقت و صراحت علاج مشکلات / ادعای شیرهای سمی و ورود مدعیالعموم!
در ماجرای وجود روغن پالم در شیر نیز در نهایت موضوع تایید شد؛ پس باید به مردم حق دهیم که نسبت به این ادعا نیز نگران باشند اما باید صادقانه به آنها پاسخ داد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از آناج، همه چیز از یک کلیپ کوتاه در فضای مجازی شروع شد، فیلمی که در آن بهادر حاجی محمدی کارشناس تغذیه و بازرس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی، مدعی شد 62 درصد شیرهای پاستوریزه تبریز آلوده به سمی سرطانزاست!
وی با بیان اینکه باید نگران سمهای کشنده داخل شیر باشیم اظهار کرد: شیرپاستوریزه آلوده به سم "آفلاتوکسین" است، سمی که دست آخر منجر به بیماری سرطان خصوصا سرطان کبد میشود.
بازرس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران در برنامه زنده تلویزیونی پس از اظهارنظر درباره برخی صنوف مرتبط با عرضه غذاهای آماده، به پیشینه بعضی چالشهای بهداشتی در صنعت لبنیات اشاره کرد و گفت: جای آن که نگران استفاده از روغن پالم و وایتکس در لبنیات باشیم، افکار عمومی و مسئولان باید به مسائل مهمتری مانند وجود سمومی همچون آفلاتوکسین در لبنیات توجه داشته باشند.
او بهعنوان مثال به ورود ذرتهای آلوده استناد کرده و گفت که مصرف این ذرتهای آلوده به آفلاتوکسین، سبب تولید شیرهای آلوده به این سم شده است.
62 درصد شیر تبریز سمی است!
حاجی محمدی در ادامه به ارائه آمار پرداخت و گفت: طبق این آمارها 33 درصد نمونههای شیر پاستوریزه در تهران آلوده به این سم بودند. شیرهای پاستوریزه آزمایششده در تبریز 62 درصد، ساری 60، مشهد 5 درصد، شیراز 17 درصد و اردبیل 33 درصد به سم آفلاتوکسین آلوده هستند.
این فیلم به سرعت در فضای مجازی دست به دست شد و مسئولان مرتبط نیز نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند. بسیاری از مردم در خصوص شیرهای پاستوریزه ابراز نگرانی کردهاند. اما این نگرانی تا چه اندازه بجا بوده و باید چه کرد؟
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تبریز نسبت به این موضوع واکنش نشان داد و گفت: اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه 62 درصد از شیرهای مصرفی مردم تبریز حاوی سم آفلاتوکسین هستند، صحت ندارد.
میزان کاهشی آفلاتوکسین در شیر / مردم با خیال راحت شیر بخوردند
محبوب نعمتی اظهار کرد: آزمایشها نشان میدهد که طی سالهای اخیر، میزان آفلاتوکسین در شیر روند کاهشی داشته و در این رابطه نیز اخیرا اظهارنظرهای غیرکارشناسی ارایه شده است. مردم با خیال راحت میتوانند شیرهای پاستوریزه را مصرف کنند.
امیرحسین بهداد مدیرکل دامپزشکی استان نیز در گفتوگو با پایگاه خبری تبریزبیدار به موضوع شیرهای آلوده واکنش نشان داده و اظهار داشت: شیرهای موجود در بازار تا لحظهای که فرآوری نشده و حرارتی داده نشده تحت کنترل و نظارت ما است ولی شیرهای تولید شده در کارخانجات و شیرهای فرآوری شده تحت نظارت معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی است.
سلامت شیر خام قبل از تحویل به کارخانه
امیر حسین بهداد خاطر نشان کرده بود: نظارت بر شیرهای خام دامی بر عهده اداره کل دامپزشکی است و مسئول فنی و بهداشتی ما نیز در تمام مراحل جمع آوری شیر، بار میکروبی آن ها را چک می کند و اگر موردی باشد اصلا آن را خریداری نمیکنند.
پورمحمدی، استاندار آذربایجانشرقی نیز روز گذشته در جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان با واکنش تند به اظهارات غیر کارشناسی در خصوص برخی موضوعات گفته بود: اظهارات کذب و بیاساس، امنیت روانی جامعه را تهدید میکند و از دستگاه قضایی انتظار داریم با این گونه اظهارنظرها برخورد کند.
شایعات دسیسه بدخواهان است
وی اظهار داشته بود: این کار دسیسه بدخواهان نظام برای ضربهزدن به اقتصاد کشور است، زیرا ایران و استان آذربایجان شرقی سهم بسزایی در صادرات کیک، شیرینی و شکلات دارد و معاندان میخواهند از این طریق به این صنعت ضربه بزنند.
استاندار آذربایجانشرقی به نکته مهمی اشاره کرده است. استان آذربایجان شرقی، یکی از بزرگترین استانهای صنعتی در تولید و پخش محصولات غذایی است. مدتی پیش انتشار گسترده تصاویر کیکهای حاوی قرص در شبکههای مجازی و پس از آن صدا وسیما، تبعات ناخوشایندی بر اقتصاد استان وارد ساخت و امروز ماجرای شیر که البته به چندین استان مربوط میشود نیز موجب برهم زدن آرامش روانی مردم و بی اعتمادی به نهادهای نظارتی شده است.
آفلاتوکسین موجود در نان خشک کپک زده به شیر منتقل نمیشود
اما موضوع مهمی دیگری که صحت این ادعا را زیر سوال میبرد، اظهارنظر سمیره صباح، معاون اداره کل نظارت بر فراوردههای غذایی سازمان غذا و دارو در این باره است. او در گفتوگوی خود در خصوص وجود سم آفلاتوکسین گفته بود: اگر چه سم آفلاتوکسین ناشی از رشد قارچ در همه مواد غذایی مرطوب رشد میکند و ما بصورت مستمر در مصاحبههای خود بویژه درباره آجیلهای مانده این موضوع را متذکر شدهایم، اما دوز این قارچ در نانهای خشک آنقدری نیست که بتواند مبتلاکننده انسان به سرطان باشد.
شیر و لبنیات سمی نیست!
وی تاکید میکند: اظهاراتی مبنی بر اینکه آفلاتوکسینی که در اثر رطوبت در نان خشک ایجاد میشود، سرطانزا است و مصرف آن توسط دام و در نتیجه مصرف شیر آن دام توسط انسان، سم آفلاتوکسین را منتقل کرده و باعث بروز سرطان میشود، بیاساس است.
صباح میگوید: بررسیهای تخصصی در شیر و لبنیات هم خلاف این ادعا را ثابت میکند و تاکید میکنیم که صرفا نتایج آزمایشگاهی میتوانند سم آفلاتوکسین ناشی از رشد قارچ را مشخص کنند و از طریق طعم، رنگ، بو و خصوصیات حسی به تنهایی نمیشود متوجه آن سم شد.
اینکه فردی ولو با تخصص، در رسانه ملی و بدون هیچ پیشزمینهای صنعت لبنیات کشور را متهم به داشتن سمی مهلک کند و هیچ آمار و منبعی برای آن ارائه نکند، نتیجهاش آشفتگی و ایجاد تشدد و برهم خوردن آرامش روانی خواهد بود.
مدعی باید سند داشته باشد
در این گزارش قصدی برای نفی یا رد موضوع مطرحشده نداریم و از ابتدا واضح است که مردم خواستار شفافیت این ادعا هستند؛ اما بحث اصلی، علت پخش چنین اظهاراتی از رسانه ملی است. اینکه یک نفر، صرف حضور در یک برنامه بتواند چنین ادعای سنگینی انجام داده و پس از آن هیچ پیگیری از ادعای وی صورت نگیرد جای سوال و تامل است.
مردم خواستار شفافیتاند، یا ادعای کارشناس برنامه شبکه سه مستدل و واقعی است و یا اظهارات مسئولان کشوری در این زمینه! باید نهادی وجود داشته باشد که به این ادعاها البته از نوع کارشناسی و آزمایش شده را بررسی و حرف نهایی را بزند.
با مردم صادق و به دور از مصلحت باشید
مردم نگرانند! در ماجرای وجود روغن پالم در شیر، ابتدا این موضوع تکذیب و سپس تایید شد؛ پس باید به مردم حق دهیم که نسبت به این ادعا نیز نگران شوند اما این نکته هم ضروری است که باید با مردم شفاف، روراست و بی مصلحت صحبت کرد اما آن طرف موضوع را هم باید دید. لازم است که ادعای مذکور در محیطی علمی بررسی و اثبات یا رد شود او بازرس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران اما در صورت رد شدن ادعاهایش، مدعی العمومی لازم است تا به همان اندازه که این فرد یا افراد آرامش مردم را بهم ریختهاند با آنها برخورد کند!
انتهای پیام /