پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

ضرورت آموزش ایمنی کار در کارگاه‌های کوچک

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
ضرورت آموزش ایمنی کار در کارگاه‌های کوچک

رئیس مرکز تحقیقات حفاظت فنی و بهداشت وزارت کار با اشاره به اینکه بالغ بر 765 هزار کارگاه زیر 10نفر کارگر داریم گفت: بخشی از این افراد تحت پوشش بیمه اجباری نیستند و آموزش این قشر از کارگران کشور ضروری است.

- اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، علی حسین رعیتی فرد, معاون روابط کار وزارت کار در بهمن ماه سال جاری بود که خبر از کاهش 14درصدی حوادث ناشی از کار داد و آن را مهم ارزیابی کرد.

رعیتی‌فرد با بیان اینکه "بیشترین حوادث ناشی از کار در بخش ساختمان سازی است"، گفت: امسال کمیته بازرسی کارگاه راه اندازی شد تا مشکلات در این حوزه و حوادث کاهش یابد؛ از 711 فوتی ناشی حوادث کار، 380 نفر در کارگاه‌های ساختمانی رخ داده است.

معاون امور روابط کار وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از راه‌اندازی کمیته بازرسی کارگاه‌ها برای کاهش حوادث خبر داد و گفت: آموزش نکته کلیدی پیشگیری از حوادث کار است.

حالا حبیب الله جلیلی, رئیس مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گفت‌وگویی از رشد 100 درصدی آموزش ایمنی کار در دولت سیزدهم خبرداده است.

وی با اشاره به رشد 100 درصدی آموزش ایمنی کار در دولت سیزدهم بیان کرده است: با توجه به آماری که سازمان تأمین اجتماعی اعلام کرده است، سال گذشته حدود 715 نفر جانشان را به علت عدم رعایت مسائل ایمنی در کار از دست داده‌اند.

جلیلی گفت: شاید این عدد خیلی بزرگ نباشد اما اثراتی که در پی این فوتی‌ها ایجاد می‌شود، نگران‌کننده است. موضوع ایمنی جزو مسائلی است که متأسفانه بعد از اینکه اتفاقی رخ می‌دهد به آن توجه می‌شود؛ درواقع اغلب بعد از حوادث این موضوع پررنگ می‌شود که با آموزش چند نکته کوچک می‌توانستیم جان یک انسان را نجات دهیم.

آموزش از حوادث در محیط کار می‌کاهد

جلیلی با بیان اینکه قوانین مختلفی برای آموزش کارگران، کارفرمایان و کارآموزان تصویب شده است، اضافه کرد: با وجود رشد 100 درصدی آموزش ایمنی کار در دولت مردمی همچنان شاهد حوادث شغلی در کارگاه‌های کوچک‌مقیاس هستیم که به علت آموزش نادرست یا ناکافی کارگران و کارفرمایان رخ می‌دهد.

وی گفت: در قانون کار، تکالیفی برای آموزش کارگران، کارفرمایان و کارآموزان داریم به طوری که در ماده 91 قانون کار جمهوری اسلامی ایران، کارفرمایان مکلف هستند شرایط ایمنی و تجهیزات فنی را در اختیار کارگران قرار داده و آموزش‌های لازم را به آنها ارائه کنند.

جلیلی با اشاره به اینکه با نگاه به آمار حوادث و فوتی ناشی از کار درمی‌یابید که بیشترین حوادث رخ داده مربوط به بنگاه‌های اقتصادی و کارگاه‌های کوچک‌مقیاس است، گفت: این کارگاه‌ها عموماً از نظر ایمنی بسیار ضعیف هستند و کارگر و کارفرما به دلایل مختلف به سمت آموزش ایمنی سوق پیدا نکرده‌اند. با توجه به جلسات مختلفی که با انجمن‌های کارگری و کارفرمایی برگزار کردیم، راهی جز «آموزش ایمنی» به کارگران کارگاه‌های کوچک‌مقیاس برای کاهش حداکثری آمار حوادث پیدا نکردیم.

جلیلی با اشاره به آموزش‌های صورت گرفته در دولت سیزدهم افزود: در دو سال آخر دولت دوازدهم، حدود 2 میلیون و 189 هزار نفر ساعت آموزش برگزار و در دو سال اول دولت مردمی، حدود 4 میلیون و 912 هزار نفر ساعت آموزش برگزار شد، یعنی در این دولت رشد 100 درصدی در زمینه آموزش ایمنی کار برای کارگران و کارفرمایان داشتیم.

وی با اشاره به اینکه برای مدون بودن این طرح و آموزش به جامعه کارگری و کارفرمایی نیاز به اعتبار ریالی داریم، اضافه کرد: ضروری است همه دستگاه‌ها و سازمان‌ها برای عمل به مسئولیت اجتماعی‌شان برای ارائه «آموزش ایمنی کار» همراهی کنند.

جلیلی با اشاره به اینکه بالغ بر 765 هزار کارگاه زیر 10نفر کارگر داریم گفت: بخشی از این افراد تحت پوشش بیمه اجباری نیستند و آموزش این قشر از کارگران کشور ضروری است. اگر بخواهیم این افراد را تحت آموزش ایمنی قرار دهیم، نیاز به اعتبار داریم. اگر سازمان‌ها و نهادهای مختلف به کمک این مرکز نشتابند، نمی‌توانیم هزینه‌های آموزش ایمنی کار را تأمین کنیم. نهادهای مختلف همچون بسیج، اتاق اصناف، کانون‌های کارفرمایی و کارگری، وزارتخانه‌ها، سازمان‌های بیمه‌گر و... باید با توجه به مسئولیت اجتماعی، پا در این میدان بگذارند تا با آموزش به موقع، جلوی حوادثی که در کمین کارگران است، گرفته شود چرا که کارگران بازوان حرکت و رشد هر جامعه‌ای هستند و آسیب دیدن این افراد بر اقتصاد تأثیرگذار است.