دوشنبه 5 آذر 1403

ضرورت افزایش سهم تولیدات دانش‌بنیان در صادرات / بسترسازی علمی نقطه آغاز رونق تولیدات نوآورانه است

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
ضرورت افزایش سهم تولیدات دانش‌بنیان در صادرات / بسترسازی علمی نقطه آغاز رونق تولیدات نوآورانه است

دلیل شکست بسیاری از شرکت‌های دانش‌بنیان این است که اکوسیستم اشتغال، آن‌ها را قبول ندارد از همین رو، با بسترسازی علمی جهت ورود دانش بنیان‌ها به فضای کار و تمرکز کمیسیون‌های بازرگانی برای ورود اقتصاد دانش بنیان ایران به فضای بین المللی می‌توان گامی موثر برای تحقق شعار سال برداشت.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح توس؛ پارک‌های علمی، تحقیقاتی و فناوری نقش بسزایی در پیشبرد اقتصاد کلان کشورها دارند، این مجامع علاوه بر امکان فعالیت شرکت‌های کوچک و متوسط دانش‌محور و کارآفرین در یک محیط اقتصادی و مستعد، بستر لازم برای انتقال و توسعه فناوری، تولید با ارزش افزوده بالا، جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی و ورود کارآفرینان و واحدهای صنعتی به بازارهای جهانی را هم فراهم می‌کنند.

پارک علم و فناوری خراسان رضوی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در همین راستا و با هدف تحقق آرمان توسعه فناوری کشور در سطح ملی و بین‌المللی در سال 1381 آغاز به کارکرده و تاکنون بیش از 800 واحد فناوری و شرکت دانش‌بنیان را موردحمایت قرار داده است.

با توجه به اینکه رهبر معظم انقلاب در سخنرانی تبریک فرارسیدن سال نو؛ امسال را «سال تولید، دانش‌بنیان و اشتغال آفرین» نام‌گذاری کردند، بایستی راهکارها و نیازهای رسیدن به این هدف بررسی و برنامه مدونی برای رشد و تعالی این مهم در بستر دانش‌بنیان کشور اجرا شود.

در همین رابطه محمدحسین روشنک، رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان رضوی در گفت‌وگو با صبح توس با بیان اینکه شعارزدگی در حوزه دانش‌بنیان عواقب جبران‌ناپذیری در آینده اقتصاد و اشتغال کشور دارد اظهار داشت: باید توجه داشته باشیم که این نام‌گذاری از طرف رهبر معظم انقلاب صرفاً یک شعار نیست و لذا باید در این حوزه از هرگونه شعارزدگی پرهیز و خودداری کنیم و از همین ابتدای سال عمل کردن را در دستور کار قرار دهیم.

وی بابیان اینکه محصولات و تولیدات شرکت‌های دانش‌بنیان بر اساس کپی‌برداری و یا بر پایه مونتاژ تولید نمی‌شوند افزود: اگرچه در برخی حوزه‌ها مانند صنعت هوافضا، صنایع هسته‌ای و نظامی در کشور کالاهای دانش‌بنیان وجود دارد اما هنوز در حوزه صادرات، محصولات علمی و نوآورانه پیشتاز نیستند.

جای خالی محصولات دانش‌بنیان در صادرات

رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان رضوی اذعان داشت: اگر نگاهی به فهرست محصولات صادراتی خراسان رضوی بیندازیم به‌خوبی نمایان است که کالاها و محصولات دانش‌بنیان در این مجموعه حرفی برای گفتن ندارد و عدم تدبیر و حمایت از گذشته تاکنون موجب کم‌رنگ شدن اسامی تولیدات دانش‌بنیان در بسته‌های صادراتی ایران به کشور های همسایه شده است.

وی با اشاره به نیازها و ضرورت‌های این حوزه و در راستای منویات مقام معظم رهبری اذعان داشت: در این راستا ابتدا باید به دانشگاه‌ها، جوانان و نخبگان بهای بیشتری داده شود و زیرساخت حضور بدون دغدغه آن‌ها برای حضور در پروژه‌های تحقیقاتی در این مراکز فراهم شود.

روشنک بابیان اینکه متأسفانه در حوزه صنعت و تولید برخی از محصولات هنوز درگیر صنعت مونتاژ و کپی کاری هستیم، تصریح کرد: به دنبال اصلاح این رویه غلط و هزینه‌بر بهترین وسیله بهره‌مندی از شرکت‌های دانش‌بنیان برای ورود به عرصه جدید تولیدات و محصولات در دنیا هستیم.

وی افزود: سرمایه‌گذاری، توجه به دانشگاه‌های آموزشی و کاربردی و هم‌چنین پرهیز از شعارزدگی و میدان دادن به شرکت‌های دانش‌بنیان تا صادرات محصولات با فناوری جدید را از ملزومات تحقق یافتن سال تولید، دانش‌بنیان و اشتغال آفرین است.

رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی تأکید داشت: در حال حاضر در حوزه دانش‌بنیان زیرساخت‌های لازم در کشور ضعیف بوده و این زیرساخت‌ها باید تقویت شود زیرا حوزه دانش‌بنیان کسب یک دانش و اجرای آن است و تقلید یا کپی‌برداری یک کالا نیست.

وی افزود: باید بتوانیم دانش خودمان را به سمتی گرایش دهیم که نیازهای کشورهای همسایه را برطرف کنیم، زیرا آن چیزی که برای ما در این تبادلات مهم است اشتغال پایدار است و مرکز علمی فناوری به‌عنوان پیشران و مرکز کنترل همه این مسائل چه در خصوصی‌ها و چه دولتی‌ها با توجه به زیرساخت دانش‌بنیان بودن شکل می‌گیرد.

روشنک بابیان اینکه فعالیت دانش‌بنیان باید در راستای نیازسنجی و متناسب با بازار و هم‌چنین کمبودهای کشورهای همسایه و منطقه‌ای برنامه‌ریزی شود اظهار کرد: ایجاد پردیس تخصصی کشاورزی و صنایع غذایی با رویکرد دستیابی به امنیت غذایی با همکاری نهادهای ذی‌ربط و حمایت از استقرار مراکز نوآوری صنایع بزرگ به‌ویژه در حوزه صنایع غذایی از برنامه‌های ویژه پارک علم و فناوری خراسان رضوی در سال 1401 است.

وی افزود: در همین راستا باید حمایت از پایان‌نامه‌ها و رساله‌های کاربردی با توجه بیشتری مدنظر قرار گیرد و در زمان پاسخگویی به نیازهای بخش خصوصی دانش‌بنیان و حذف بروکراسی‌ها تعجیل شود.

انتهای پیام /

ضرورت افزایش سهم تولیدات دانش‌بنیان در صادرات / بسترسازی علمی نقطه آغاز رونق تولیدات نوآورانه است 2