ضرورت بهره مندی از سواد رسانه ای در دنیای امروز
هر یک از ما باید بکوشیم که از رود خروشان رسانه بهرمند شویم، شیب ها و ناهمواری های کنار این رود عظیم را بشناسیم و بدون آنکه در آن غرق شویم به دریای عمیق آگاهی متصل شویم سطح معلومات خود را بروز کرده و مجهز به سلاح سواد رسانه ای شویم تا بتوانیم طوفان ها را به نسیم روح بخش و سیلاب ها را به چشمه های زلال تبدیل کنیم
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ هریک از ما از کلمه سواد به معنی توانایی خواندن و نوشتن یاد می کنیم و شاید ما را کمتر به معنی توانایی شناخت و تشخیص مفاهیم و قدرت ارتباط با دیگران بیاندازد. شناخت من و شما از رسانه چقدر است؟ وقتی تلویزیون و ماهواره روشن می کنیم کدام شبکه را انتخاب می کنیم، اصلا انتخاب می کنیم یا انتخاب می شویم؟؟
سواد امروزه بالاتر از خواندن و نوشتن است و سواد رسانه ای به مفهوم شناخت و تشخیص مفاهیم برای مادر و پدر، برای مدیران کشور برای کاسبکاران و تولیدکنندگان، دانش آموزان و دانشجویان و دانشمندان و.... بوده و همه اقشار مردم لازم است، اما پدر و مادر هر خانه به عنوان حساس ترین مرکز پرورش شخصیت انسانی باید مجهز به سواد رسانه ای باشد.
اگر یک هزارم درصد احتمال دهیم اینکه یک نوشیدنی یا خوراکی آلوده باشد و کودکمان با خوردن آن بیمار شود هرگز اجازه نمی دهیم از آن استفاده کند، هر چقدر هم لجاجت کند، اما در بحث رسانه گوشی هوشمند را در اختیار کودک خردسال قرار می دهیم تا با بازی با آن سرگرم باشد تا به کارهایمان برسیم، و خبری هم از محتوا و اهداف آن بازی نداریم و یا ساعت ها پای برنامه تلویزیون می نشیند و ساعتی برای آن مقرر نمی کنیم از همان کودکی او را عادت می دهیم که بدون برنامه و تنظیم وقت بنشیند و تماشا کند مهم نیست این برنامه برای سن و سال او مناسب است یا خیر، فقط چون جالب است یا دوست داشت و خوشش آمد، اینگونه رفتار می کنیم.
آیا کاسه سیقلی ذهن کودک ما با دیدن هر برنامه ای با هر محتوا سیاه و کدر نخواهد شد؟ روح و روان پاک و قلب ساده و کوچک او زودتر از آن که برای درک بعضی نابرابری ها بزرگ شود گنجایش و توان درک و قبول آن نابرابری ها را دارد؟ و نهال کوچک اندیشه او زیر آماج طوفان و سیلاب های مخرب توان مقابله دارد؟
امروزه به نوعی این رسانه ها هستند که به ما می گویند چطور صحبت کنیم و آداب معاشرت داشته باشیم، ذائقه ما در غذایی که می خوریم را مدیریت می کنند و به ما می باورانند که چه چیز خوب است و چه چیزی بی ارزش است.
بی نزاکتی و رعایت نکردن آداب سخنگویی در برقراری ارتباط را در قالب طنز و شوخی برایمان عادی جلوه می دهند، وقتی در هر برنامه و گروهی در واتساپ و تلگرام و دیگر برنامه ها عضو هستیم و مطالب آن را می خوانیم و حتی آن مطالب را نشر می دهیم از خود بپرسیم آیا آنچه خواندم و دیدم چقدر برای پیشرفت من مفید بود چقدر حس خوب گرفتم، آرامشم بیشتر شد؟ از آن برنامه آموزش گرفتم و در کارم از آن بهره مند می شوم؟ هریک از ما در خرید گوشی های پیشرفته از هم سبقت می گیریم فرقی هم نمی کند زن و مرد و نوجوان و جوان و حتی برای کودکان در حالی که بهترین وسایل هم اگر کارکرد آن را ندانیم و نتوانیم بر آن کنترل داشته باشیم نه تنها آسایشی برایمان ندارد که آرامش را هم مختل می کند.
وقتی افراد جامعه نیاز به این سواد را در خود احساس کنند، به دنبال کسب و شناخت آن خواهند رفت و در سایه این بینش و مهارت شکوفایی اجتماع را خواهیم داشت؛ اما شاید اکثر ما توجهی نداریم به خوراک ذهنمان، انبوهی از اطلاعات را چون سیلابی روانه افکارمان می کنیم، زحمتی به خود نمی دهیم که به شناختی از دیده ها، شنیده ها و خواندنی های رسانه ای برسیم و در درونمان کوه آتشفشانی پرورش می دهیم، زیبای هایی می بینیم و در تصنعی بودن و طبیعی بودنشان و منبع و مرکز نشرشان ذره ای اندیشه به ذهن آشفته مان نمی رسد.
بسیار تماشا می کنیم از دور و نزدیک از سیاه و خاکستری های اطرافمان که چقدر بزرگ است و از سرخ و سفید و الوان های دور دست ها... و خوش به حال مردمان آن دیارهای رنگارنگ که آسمان های آبی و پرستاره دارند و ما بیچاره مردمان بخت برگشته که آسمانی ندیده ایم و نداریم و این کوه آتشفشان رفته رفته جان می گیرد و گدازه های آن جرقه ای می افکنند و جامعه را در آتش شعله ور می سازد و در حیرت که از کجا و چرا چنین و چنان شده است
و شاید پریشانی روح و روان و سردرگمی و از خود بیگانگی و رشد رفتار های هنجار شکنانه زایده مدیریت رسانه ها بر ما و عدم مدیریت ما بر رسانه است و به جای اینکه از دانش عظیمی که به واسطه رسانه در دسترس ما است برای رشد و تعالی خود بهره بگیریم از سواد بهره مندی از رسانه برخوردار نبودیم و آه حسرت ریشه در اعماق جانمان دوانیده از آنچه دیده ایم و شنیده ایم و خوانده ایم و برایمان دست یافتنی نیست.
هر یک از ما باید بکوشیم که از رود خروشان رسانه بهرمند شویم، شیب ها و ناهمواری های کنار این رود عظیم را بشناسیم و بدون آنکه در آن غرق شویم به دریای عمیق آگاهی متصل شویم سطح معلومات خود را به روز کنیم و مجهز به سلاح سواد رسانه ای تا بتوانیم طوفان ها را به نسیم روح بخش و سیلاب ها را به چشمه های زلال تبدیل کنیم و آنچه را که مایه رشد و پیشرفت خود و فرزندانمان است از دل این دریای بیکران استحصال کنیم و در سایه آن جامعه ای پر تکاپو و زنده داشته باشیم.
در سایه رشد سواد رسانه ای فردی ما در میدان جنگ نرم و جنگی که دشمنان ایران علیه همبستگی و همدلی ما راه انداخته اند، در این جنگی که میدان نبرد آن اتاق کودک و نوجوان ماست، میدان نبرد خانه و محله ماست و سلاح های ما گوشی های ماست، تیربارهای دشمن ما را در رسانه ها هدف قرار داده است، باید بتوانیم در همین رسانه ها میدان نبرد را به سود خود تغییر دهیم و علیه دشمن بتازیم
سلاح ما سواد رسانه ای ما است باید بکوشیم به پیشرفته ترین آن مجهز شویم.
انتهای پیام /